Público
Público

Carla Simón guanya el Premi Nacional de Cinematografia 2023 

El Ministeri de Cultura destaca que la cineasta catalana "ha posicionat el cinema espanyol en el panorama internacional" després de rebre premis com l'Os d'Or a la Berlinale

Premios Gaudí
Carla Simón, recollint el premí Gaudí a millor pel·lícula per 'Alcarràs'  Pau Venteo / EUROPA PRESS

Carla Simón, directora de les multipremiades Alcarràs i Estiu 1993, ha guanyat el Premi Nacional de Cinematografia 2023 que atorga el Ministeri de Cultura. El jurat ha volgut reconèixer Simón per "posicionar el cinema espanyol en el panorama internacional" després de guanyar l'Os d'Or a la Berlinale. El guardó està dotat amb 30.000 euros.

El jurat també ha destacat d'Alcarràs "la naturalitat i precisió en la construcció d'històries i personatges, que combina amb intel·ligència i rigor el realisme i la ficció amb una mirada de plena actualitat a problemes socials". A més, ha afegit, "incorpora d'una manera orgànica la diversitat de llengües que caracteritzen i enriqueixen la nostra societat i cultura". El flim està rodat en català. 

Després de l'Ós d'Or de Berlín, Simón ha guanyat cinc premis Gaudí per Alcarràs i el guardó de millor direcció als premis Feroz. La pel·lícula, a més, va ser una de les seleccionades per a la cursa dels Oscars, que finalment en va quedar fora.

Una de les referents del cinema espanyol 

Amb aquest guardó també es vol reconèixer Simón com a representant d'una "generació de cineastes que han aconseguit en molt poc temps desenvolupar un cinema de qualitat i compromès amb el propi mitjà i la societat arribant a un públic global". Considera que Simón és "un dels referents del gran moment que viu el cinema espanyol".

El jurat del guardó, presidit per Beatriz Navas Valdés, també ha ressaltat que Simó "ha estat capaç de promoure que s'hagin obert sales de cinema en un moment complicat després de la pandèmia de la Covid-19". 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?