Público
Público

El verificador de les trobades entre ERC i PSOE serà diferent del de Junts

Ho ha confirmat el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que també ha assegurat que hi haurà més reunions amb els de Puigdemont dins i fora de l'Estat després de la de dissabte passat a Ginebra

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su comparecencia sin preguntas en el Palacio de la Moncloa.
El president del Governe espanyol, Pedro Sánchez  Paco Paredes / EFE

El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dilluns en una entrevista a la Cadena SER que el verificador que participi a les reunions entre PSOE i ERC, en compliment de l'acord d'investidura segellat entre les dues formacions, serà una persona diferent de la que ocupa aquest paper a les trobades amb Junts, el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo. Encara no se sap el nom.

Sánchez també ha afirmat que la reunió d'aquest dissabte entre el PSOE i Junts a Ginebra és "la primera de moltes reunions que tindrem dins i fora d'Espanya". En aquesta trobada, ha dit, les dues formacions van parlar de "la metodologia de treball" i van acordar la persona del verificador. Al mateix temps, el president ha justificat que la negociació es dugui a terme fora de l'Estat pel fet que "algun dels actors no viuen a Espanya, sinó a Brussel·les", en referència a l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

També ha afirmat que "li agradaria" poder negociar de forma conjunta amb ERC i Junts, però "sembla que ara mateix això és prematur, està verd, i tindrem interlocució amb les dues formacions en taules diferents".

Recorda que el govern d'Aznar es va reunir amb ETA

Sánchez ha afirmat que està "sorprès" de la reacció de la dreta, i ha recordat que l'Executiu de José María Aznar, a nivell de govern i no de partit, es va reunir en secret amb ETA a Suïssa "per resoldre una violència que danyava la nostra democràcia".

La dreta, ha afirmat, utilitza "els mateixos arguments" que amb els indults, però ja no qüestiona els efectes benèfics d'aquella decisió per a l'estabilització. L'amnistia "és un pas que enfortirà la democràcia espanyola. No ho veurem a curt termini, però sí a mitjà termini", i "crec que el conjunt de la societat espanyola se'n beneficiarà".

"No tenia pensat" fer aquest pas

Un cop més, Sánchez ha admès que l'amnistia no era la seva primera opció per resoldre el conflicte a Catalunya. "Jo no tenia pensat fer una amnistia com a següent pas, però el 23-J va propiciar un escenari que va fer que les forces adoptéssim aquesta decisió".

Segons el president espanyol, les motivacions "són que hi hagués un govern progressista i seguir una política coherent amb la normalització i estabilització a Catalunya".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?