Público
Público

ICV corregeix Castells en les mesures antidèficit

El Govern abordarà dimarts les línies d'augment de l'IRPF

GLÒRIA AYUSO

El decret amb mesures per retallar el dèficit que el Govern va aprovar dissabte ha posat de manifest novament la falta de sintonia entre membres de l'Executiu que ha conduït a una important confusió respecte al contingut de la nova norma.

El president d'ICV i conseller d'Interior, Joan Saura, va convocar ahir una roda de premsa per explicar el contingut del decret l'endemà que ja ho fes el conseller d'Economia, Antoni Castells. La formació ecosocialista considera que Castells va voler obviar mesures "imprescindibles" que ICV va pactar amb el PSC després de defensar-les amb tots els mitjans, com és la recuperació a partir del 2013 de la capacitat adquisitiva dels funcionaris perduda amb la rebaixa dels sous, i l'augment de l'IRPF a les rendes altes.

Montilla diu que d'aquí un mes hi haurà decret llei per gravar rendes altes

La formació es va mostrar molt molesta perquè dissabte Castells va supeditar la recuperació del sou dels funcionaris a la situació econòmica que hi hagi el 2013. Però "el decret ho diu ben clar i es pot trobar a la pàgina web", va dir Joan Saura, que va llegir el text, que assegura que en aquell any s'aplicaran les mesures adequades per "recuperar gradualment les retribucions que s'hagin disminuït". El conseller d'Interior també va advertir que confia que la reunió del Consell Executiu de dimarts aprovi els criteris per augmentar l'IRPF a les rendes més altes. En cas contrari, "podem trencar l'acord", va afegir la portaveu de la formació, Laia Ortiz, que va recordar que no seria la primera vegada que els ecosocialistes deixen l'aprovació d'un decret al Parlament en suspens fins a l'últim moment, com va passar amb el de successions". Fonts de Presidència van confirmar que la intenció és abordar-ho dimarts.

El Govern té com a termini màxim l'1 de juliol per aprovar l'avantprojecte de llei, per tal que es remeti al ple del Parlament a mitjan juliol, ja que després de les vacances d'agost es dissoldrà la cambra catalana per la convocatòria d'eleccions.

La proposta d'ICV passa per augmentar el tipus màxim de l'IRPF per a ingressos superiors a 100.000 euros, que actualment és del 43%. Catalunya ingressa la meitat d'aquest impost l'altra meitat és per a l'Estat i pretén que el tram autonòmic augmenti del 21,5 al 25%.

ERC dóna suport a ICV i espera que dimarts es concreti l'alça de l'impost

"No és una mesura simbòlica, sinó recaptadora", va enfasitzar Saura. I va afegir que "per tenir més ingressos no volem que l'ajust sigui només a través de retallades", cosa que, al seu parer, ha fet el president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a qui va acusar de dur a terme "una política d'ingressos neoliberal" retallant impostos i sous als funcionaris.

El president de la Generalitat, José Montilla, va tranquil·litzar Saura i va dir que, abans que finalitzi el mes de juny, el Govern presentarà al Parlament un projecte de llei per gravar les rendes més altes, per tal que l'esforç davant l'actual situació econòmica no afecti només els funcionaris i sigui "equitatiu". Montilla ho va defensar tot i ser una mesura incòmoda i "pensant en el bé del país i la seva gent, no en els interessos electorals a curt termini".

Joan Boada per ICV i Martí Carnicer, per part del PSC i la conselleria d'Economia, van pactar, just abans que s'aprovés dissabte el decret, incloure la recuperació del sou dels funcionaris i que l'augment de l'IRPF es tramités a través d'un acord de govern posterior. ERC, d'acord amb les tesis d'ICV, va deixar que fossin els ecosocialistes els que es barallessin amb el PSC. Tot i això, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, va assegurar ahir que el seu partit "manté el compromís" perquè dimarts es concretin els criteris sobre l'increment de l'IRPF. Per tal que això sigui possible, les formacions continuen els contactes.