Público
Público

Cortesia a dreta, aspror a esquerra

Clima preelectoral en la darrera sessió de control parlamentari del Govern abans de l'inici de la campanya oficial del 20-N

J. RAMÓN GONZÁLEZ CABEZAS

Quan la diputada Alícia Sánchez- Camacho s'aixeca del seu escó per fer ús de la seva quota de control al Govern, és com quan el tren fa la seva entrada a l'andana xiulant i tirant fum per impressionar els viatgers. L'impetuós viatge de la dirigent del PP cap a la centralitat de la política catalana arriba al seu punt crític, i ella no ho amaga gens: 'Quina serà la seva actitud amb el proper Govern d'Espanya per activar l'economia?', va cridar literalment a Artur Mas, que ja l'esperava dos escons més avall. El president se sap de memòria el guió i va replicar a l'instant: 'El Govern de Catalunya tindrà una actitud de col·laboració lleial amb el Govern espanyol des d'un punt de vista institucional, però la premissa és que el futur Govern espanyol respecti els interessos de Catalunya i del conjunt del poble català'.

L'habitual estira-i-arronsa galant entre Sánchez-Camacho i Artur Mas va estar impregnat per la imminència electoral, amb un intercanvi d'al·lusions i educades advertències sobre les prioritats de la propera legislatura segons la perspectiva de les respectives forces polítiques. 'Li demano que actuï amb la mateixa responsabilitat que ha fet el PP aquí amb el pròxim Govern d'Espanya', va dir Sánchez-Camacho, en al·lusió al suport als pressupostos. 'Li demano que, encara que és molt important el proper pacte de finançament (...), és encara molt més important el pacte econòmic per sortir de la crisi', va afegir per si no estava prou clar. 'Catalunya no sortirà de la crisi si no ho fa amb la resta d'Espanya', va afegir en demanar la 'lleialtat i reciprocitat' de CiU amb el futur Govern de Mariano Rajoy. Mas va dibuixar el mateix esquema des de l'altra banda del mirall: 'Espanya no se'n sortirà si primer Catalunya no se'n surt, perquè des de molts punts de vista seguim sent un gran motor a nivell econòmic, no només d'Espanya sinó del sud d'Europa', va sentenciar.

Com estava escrit, la darrera sessió de control abans de la campanya oficial va ser l'enèsim acte electoral d'aquesta agònica campanya de tres mesos prèvia a les legislatives. El to del debat es pot resumir en un subtil galanteig amb la dreta i una tensa aspror amb l'esquerra, sigui amb el líder parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, com amb el d'ICV-EUiA, Joan Herrera. Estem pràcticament a dues setmanes de les legislatives i gairebé tothom té el cap en l'endemà del 20-N. I també en el referèndum de Grècia, que va sobrevolar el ple del Parlament com un fantasma, sempre amb la inevitable seqüela de la lectura electoral.

El conseller Andreu Mas-Colell s'hi va referir en termes particularment inquietants. 'El senyor Papandreu socialista, per cert ha llançat una mena de bomba en el procés europeu, del qual no sabem si ens en sortirem', va afirmar amb una postil·la punyent el responsable de l'execució del dràstic programa d'ajust d'Artur Mas, en resposta a una doble pregunta de la portaveu socialista, Rocío Martínez-Sampere. 'Jo crec que en tot aquest procés no ha passat res tan poc predictible i tan desestabilitzador com la crida a un referèndum per part de Grècia', va afegir en to dramàtic el conseller, que havia estat interpel·lat novament pel PSC pel retard en la presentació del pressupost.

Sánchez-Camacho demana reciprocitat i lleialtat i avisa que la prioritat és la crisi

Grècia ja és tot un clàssic dels debats al Parlament de Catalunya, on el president Mas sol referir-s'hi per fer por a l'opinió pública o per replicar als que des de l'esquerra critiquen l'obsessió per la reducció del dèficit mitjançant la retallada de la despesa i els serveis. El país bressol de la democràcia i la tragèdia, en mans del qual està ara el futur de l'euro, ha servit novament d'eina pel debat domèstic.

El líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va aprofitar la polèmica del referèndum de Grècia per carregar durament contra el Govern de CiU. Arran de la crítica a la consulta que va fer el conseller Andreu Mas-Colell, el líder ecosocialista va retreure a Artur Mas que estigui practicant la mateixa 'retallada infinita' que es predica a Europa i que, segons va dir, és la responsable 'd'enfonsar economies com la grega'.

Joan Herrera (ICV) defensa la consulta a Grècia i carrega contra el dur ajust

Herrera va afirmar que 'el que és una bomba per a Grècia són les imposicions que se li estan practicant en el rescat'. 'No pot ser que la democràcia sigui un problema', va afegir el diputat ecosocialista, que va dir que el referèndum plantejat per Grècia 'fa temps que s'hauria d'haver fet'. 'El que s'està plantejant a Grècia va continuar Herrera és dolor, dolor i més dolor per als ciutadans i avui hi ha molta gent que reclama poder decidir'.

No menys contundent va ser el diputat socialista Joaquim Nadal, que va entrar en tromba contra la política d'ajust del Govern. 'L'apagada sanitària és un autèntic disbarat', va disparar directament contra Artur Mas el líder del grup parlamentari del PSC, referint-se al tancament de serveis sanitaris durant el pont de Tots Sants a Catalunya. Nadal va relatar que dilluns passat va anar a visitar un pacient a un hospital i va constatar la 'trista desolació solitària' del centre.

Joaquim Nadal diu que 'l'apagada sanitària és un autèntic disbarat'

En la seva rèplica, Mas es va mostrar indignat i va acusar els socialistes de transmetre una imatge del sistema sanitari que 'no es correspon amb la realitat' i de 'ficar la por al cos de la gent'. El president va recriminar al PSC aquesta actitud, que considera més pròpia de formacions sense experiència de govern: 'Haurien de tenir més compte amb com presenten les coses. Em sorprèn que parlin d'apagada sanitària, com si el sistema sanitari s'hagués fos', va replicar.

El president va justificar la decisió de concentrar els permisos dels professionals, ja que en dies de pont se sol anul·lar el 80 % de visites amb especialistes. 'Si cal estalviar, millor fer-ho quan hi hagi menys perjudici', va afirmar.

 

Más noticias