Público
Público

Alamany deixa el càrrec de portaveu en mig de la crisi entre Sobiranistes i els comuns

La ja exportaveu del grup parlamentari ho anuncia després de presentar el corrent crític Sobiranistes, que ha rebut crítiques per part de l'òrbita d'Ada Colau. El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, assegura que respecten la decisió d'Alamany i afirma que el grup parlamentari seguirà "cohesionat".

Elisenda Alamany presenta el resultat de la consulta sobre la participació de Catalunya en Comú a l'1-O. CARLES BELLSOLÀ

públic i agències

La bretxa dins l'òrbita dels comuns encara s'ha eixamplat més aquest dilluns, quan ha transcendit que Elisenda Alamany ha renunciat al seu càrrec com a portaveu del grup al Parlament. Aquesta decisió arriba just després que, qui va ser la mà dreta de Xavier Domènech, presentés Sobiranistes, un corrent intern crític amb el partit que veu necessari "redreçar" el rumb d'un projecte polític que s'ha allunyat del sobiranisme i que no ha estat capaç de superar les lògiques dels partits tradicionals, diuen. Alamany ha comunicat la decisió de fer un pas enrere per les seves xarxes socials:

En una publicació al seu perfil de Facebook, Alamany ha explicat la seva decisió i l'ha vinculat a les diferències que manté amb la cúpula del partit: "La discrepància no calla per comoditat, ni es fa qualsevol cosa per mantenir un càrrec. És per això que he decidit renunciar al càrrec de portaveu", ha publicat. L'exportaveu considera que, "tenint en compte la situació actual", hi haurà altres diputats que ho podran fer "millor".

 La creació de Sobiranistes ha sacsejat els debats interns dels comuns amb una oposició en bloc de la direcció del partit fins al punt que la portaveu s'ha vist amb la necessitat de recular. La presentació de la plataforma va provocar una onada de reaccions contràries durant els dies posteriors, com ara la del tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, qui va assegurar que considerava que el moviment no s'havia fet "en el moment correcte". La iniciativa d'Alamany i Joan Josep Nuet també va rebre el rebuig del primer tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona, Geraro Pisarello, qui va qualificar la creació de Sobiranistes d'"incomprensible" i "inacceptable", "tant en les formes com en el fons".

Aquest mateix dilluns ha comparegut davant els mitjans el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, per explicar que la formació respecta la "decisió personal" d'Elisenda Alamany de renunciar al seu càrrec i que confia que el grup parlamentari seguirà "cohesionat" i sense "divergències polítiques". Mena ha dit que la substitució d'Alamany es decidirà aquest dimarts entre els membres del grup parlamentari, i ha considerat que "qualsevol dels vuit diputats poden fer-ho perfectament". 

A més, Mena ha assegurat que, tant l'executiva del partit com el grup parlamentari, havien "revalidat la confiança" en Alamany en les últimes ocasions, després que quedés fora de la llista d'Ada Colau i Domènech durant les primàries d'aquest estiu. Segons ha dit el portaveu, Alamany seguirà sent "un element importantíssim" dels comuns a la cambra catalana. L'oposició de l'estructura del partit i la falta d'adhesions a Sobiranistes, que no compta ni amb el suport del sector independentista de la vella iniciativa ni amb el d'EUiA, ha deixat a Alamany sense marge d'acció.