Público
Público

L'Audiència de Barcelona reobre quatre investigacions sobre les càrregues de l'1-O

Es continuaran investigant els casos de l'IES Jaume Balmes, el CEIP Víctor Català, el CEIP Marenostrum i el Departament d'Ensenyament. Un jutjat descarta "excés policial" als operatius de Sant Joan de Vilatorrada i Callús.

Antidisturbios de la Policía Nacional rodean el colegio Ramón Llull de Barcelona el 1-O./ EFE

agències

L'Audiència de Barcelona ha ordenat reobrir la investigació per les càrregues de l'1 d'octubre en quatre escoles de la ciutat, després dels recursos presentats per l'Ajuntament, segons ha informat el regidor Marc Serra. Els centres afectats són l'IES Jaume Balmes, el CEIP Víctor Català, el CEIP Marenostrum i el Departament d'Ensenyament, segons ha explicat Serra per les xarxes socials.

"En total, 39 persones ferides en aquests centres podran reclamar la veritat, justícia i reparació", ha afegit Serra, que ha assegurat que l'Audiència Provincial avala la tesi de l'Ajuntament que no es pot arxivar cap cas fins a analitzar la responsabilitat dels encarregats a l'operatiu.

La mateixa Audiència Provincial va ordenar el març reobrir la investigació de les càrregues de l'Escola Trinitat Vella perquè considerava que el jutjat que les investiga, el d'instrucció 7 de Barcelona, no pot acordar el sobreseïment de forma individualitzada de cada centre. Serra confia que en els pròxims dies totes les investigacions sobre escoles "es reobrin", i ha assegurat que el jutge ha acordat incorporar a la causa de Barcelona el testimoni que ja va declarar davant el Tribunal Suprem, el llavors cap superior de Policia Nacional de Catalunya, Sebastián Trapote.

El nou regidor creu que aquesta prova pot ser "determinant per identificar a qui va ordenar carregar de forma indiscriminada contra la ciutadania", i ha recordat que aquest dimarts declararà davant el Judici d'Instrucció 7 tres agents investigats per les càrregues a l'Escola Mediterrània i l'exsecretari d'Estat de Seguretat José Antonio Nieto.

Descartat "excés policial" a Sant Joan de Vilatorrada

Per contra, el titular del jutjat de Primera Instància i Instrucció 2 de Manresa ha arxivat les investigacions per les càrregues policials a dos col·legis a Callús i Sant Joan de Vilatorrada en considerar que no va haver-hi "excés de violència". Segons les interlocutòries emeses, s'acorda el sobreseïment de les diligències obertes arran de denúncies de lesionats en aquestes actuacions policials per impedir l'1-O.

Segons la jutge, de la declaració dels implicats, els informes forenses i policials i els vídeos aportats a la causa, "no poden inferir-se que hi hagi existit un excés policial, davant la conducta de les persones allà concentrades i menys encara que aquestes conductes es puguin atribuir a les ordres concretes de comandament, tinent o agent responsable de l'operatiu".

La interlocutòria es basa en el fet que part de la ciutadania catalana va anar als col·legis per participar en una votació "que estava fora de l'ordre constitucional i de la legalitat més evident; i no només això, sinó que molts d'ells, amb la finalitat d'impedir o limitar l'actuació que els agents dels cossos i forces de seguretat tenien encomanada".

A més, a Callús, on l'alcalde, Joan Badia, va resultar ferit quan va ser empès en el moment que un Guàrdia Civil entrava a l'escola, la jutge ressalta que es va negar a col·laborar en la retirada de les persones concentrades, i que "va ser informat que s'anava a procedir a l'entrada, interposant-se davant la Força actuant, rebent una empenta per apartar-lo que el va fer caure".