Público
Público

Barcelona afegeix nou noms de dona a places i carrers de la ciutat

Només un 8% dels espais de la capital catalana tenen noms femenins

L'acte amb què es va donar el nom d'Ana María Matute a un carrer de Barcelona, amb la presència de l'alcaldessa Colau i la família de l'escriptora.
L'acte amb què es va donar el nom d'Ana María Matute a un carrer de Barcelona, amb la presència de l'alcaldessa Colau i la família de l'escriptora. AJUNTAMENT DE BARCELONA

La Ponència del Nomenclàtor de Barcelona va donar tràmit dimarts passat a la nova denominació de 21 carrers, places i jardins de la ciutat. Entre els canvis hi ha la incorporació de noms de dona en nou espais de la ciutat. Segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat, es tracta de dones representants de la memòria de l'activisme veïnal, polític i sindicalista, i també de la cultura de la ciutat. Dos dels nou noms correspondran a carrers, que canviaran de nom i set a places. Actualment, només el 8% d'espais de la ciutat tenen noms de dona a la capital catalana.

Les places que passen a tenir nom femení són la Plaça Valerie Powles, a Sant-Monjuïc; la Plaça de Ros Galobardes i Alsina i la Plaça Ramona Fossas i Puig, totes dues a Horta-Guinardó; la Plaça de Lolita Torrentó i Prim, a Sant Martí; la Plaça d'Angelina Trallero i Bullich, a Sarrià-Sant Gervasi; la Plaça Francesca Vergés i Escofet, a Sant Andreu, i la Plaça de Lluïsa Alba, a Nou Barris.

Pel que fa als carrers, es canvia la denominació del carrer Comte de Santa Clara, a Ciutat Vella, per Felícia Fuster i Viladecans, mentre el carrer Duc passa a dir-se carrer Josefa Vilaret, també al districte de Ciutat Vella.

La Ponència del Nomenclàtor també ha aprovat dos canvis per afegir el gènere femení en noms que fins ara només es referien al masculí. Són la Placeta de les Àvies i els Avis, a Nou Barris, que fins ara es deia Placeta dels Avis; i el Parc de les Treballadores i els Treballadors de la Maquinista, abans Parc de la Maquinista, a Sant Andreu.

Els canvis aprovats també potencien la recuperació dels noms populars dels llocs de la ciutat per retornar als espais els noms que es feien servir entre el veïnat dels barris.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?