Público
Público

AJUNTAMENT DE BARCELONA Barcelona en Comú trenca el pacte de govern municipal amb el PSC

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que el suport del PSC a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya ha demostrat que els socialistes han preferit situar-se al costat del PP i de C's.

Publicidad
Media: 4
Votos: 2

Ada Colau i Jaume Collboni quan van formalitzar l'acord de govern entre BComú i PSC el maig de 2016

Barcelona en Comú ha trencat el pacte de govern que havia signat amb el PSC pel govern de la ciutat de Barcelona. Així ho han decidit les seves bases a través d'una consulta, en la qual han participat 3.815 ciutadans, dels aproximadament 10.000 que ho podien fer.

2.059 (54,2%) han votat a favor del trencament i 1736 (45,7) en contra.

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, ha afirmat que el suport del PSC  a l'aplicació de l'article 155 a Catalunya ha demostrat que els socialistes han preferit situar-se al costat del PP i de C's.

Pisarello ha explicat que l'esmentada aplicació de l'article 155 representa un element de "recentralització autoritària que afecta el món local" i les llibertats bàsiques.

"Hem fet tot el possible perquè el PSC canviés de política", però no ha estat possible, ha declarat el número dos d'Ada Colau a l'Ajuntament, que ha plantejat el dubte sobre si els socialistes catalans haurien donat suport a l'aplicació de l'article 155 si haguessin realitzat una consulta entre la seva militància. Si ho haguessin fet, la de Barcelona en Comú "hauria estat innecessària", ha dit.

Pisarello ha tornat a insistir en l'argument més reiterat pels dirigents dels Comuns en els seus actes i declaracions davant els mitjans. "Rebutgem la política de blocs".
"La ciutat necessita posar els seus interessos davant de tot", al marge de la política de blocs ha insistit.

"Necessitem espais de distensió", "buscarem acords", ha assegurat, abans d'explicar que han aprés dels "acords variables amb diferents forces polítiques" per mantenir les línies d'acció de govern que han mantingut fins ara.​

Barcelona en Comú disposa d'11 regidors dels 41 que integren el consistori. El PSC li aportava altres 4. El grup municipal Demòcrata (PDeCAT) disposa de 9 regidors, ERC té 5, els mateixos que Ciutadans, el PPC té 3, els mateixos que la CUP, i hi ha un regidor no adscrit.

Iceta carrega contra Colau

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha carregat avui contra l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per trencar el pacte municipal amb els socialistes a la ciutat, ja que "entre Barcelona i la independència ha escollit la independència", i ha dit que a partir d'ara no podrà "mirar igual" als Comuns.

En la presentació de la llista electoral del PSC pel 21D, Iceta ha encaixat "amb tristesa" aquesta decisió i ha carregat contra Ada Colau: "M'ha sabut molt greu que en tot aquest procés no hàgim sentit la veu de l'alcaldessa dient la seva opinió, si valia la pena mantenir o no el pacte. S'ha volgut amagar la seva opinió. Potser és l'alcaldessa però no la líder que Barcelona necessita".

Iceta ha afirmat que la direcció dels Comuns no és "de fiar" perquè va segellar un pacte municipal amb el PSC de Barcelona que "deia de manera explícita que quedaven fora de les qüestions acordades aquelles que no tinguessin a veure estrictament amb el govern de la ciutat", informa l'agència EFE.

Colau, ha protestat Iceta, "entre la inestabilitat i l'estabilitat ha escollit inestabilitat, entre un govern d'esquerres i plegar-se a les exigències de Xavier Trias i Alfred Bosch ha escollit el segon".