Público
Público

Cinc claus del baròmetre del CEO sobre el debat de política general

Menys de la meitat dels catalans va seguir molt o bastant un debat el resultat del qual només va satisfer els votants de JxCat. Més del 70% dels enquestats considera "demagògiques" les intervencions d'Arrimadas.

El conseller d'Economia i vicepresident Pere Aragonés i el president de la Generalitat, Quim Torra, durant el ple del debat de política general al Parlament de Catalunya. EFE/Andreu Dalmau

Quim Torra va imposar-se a Inés Arrimadas en el recent debat de política general del Parlament de Catalunya, si bé les intervencions més valorades van ser les de Sergi Sabrià (ERC) i Carles Riera (CUP). Aquesta és una de les conclusions del baròmetre sobre el debat que el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha presentat aquest divendres. El debat, el primer amb Quim Torra a la presidència de la Generalitat, va allargar-se del 2 al 9 d'octubre i va servir per constatar la divisió existent entre Junts per Catalunya (JxCat) i ERC. Més enllà de les valoracions sobre les intervencions dels diferents líders polítics, la majoria dels enquestats coincideixen a no estar satisfets amb un debat de política general que, creuen, va estar sobretot marcat pels retrets. Us resumim l'estudi en cinc claus.

Poc seguiment

Segons el baròmetre, menys del 10% (9,7) dels catalans va seguir amb molt el debat de política general de l'octubre, mentre que el 35,6% va fer-ho "bastant". Ara bé, el seguiment va ser escàs entre més de la meitat de la població. Un 39,3% contesta que el va seguir "poc", mentre que el 15,3% diu que no el va seguir gens. Gairebé la meitat dels que no el van seguir confessen que no van fer-ho perquè no els interessava, mentre que el 32,5% diu que estava interessat en el que passava al Parlament, però que malgrat això no el va seguir. La televisió (58,1%) i internet (37,1%) van ser els canals més habituals per seguir-lo.

Satisfacció només entre els votants de JxCat

No es pot dir que el debat de política general hagi satisfet la majoria de catalans. La nota mitjana dels enquestats se situa en el 3,77, és a dir, clarament per sota de l'aprovat. De fet, el resultat només és satisfactori pels votants de Junts per Catalunya, que li posen un 5,45. Els d'ERC s'apropen a l'aprovat (4,81), mentre que els votants de la resta de partits el puntuen molt pitjor. Entre les persones que asseguren votar la CUP el grau de satisfacció és de 3,44, mentre que entre els de Catalunya en Comú Podem baixa al 2,79. Per sota se situen els de Cs (2,09), PP (2,00) i PSC (1,98). Tenint en compte aquestes valoracions, s'entén que el 85,6% dels enquestats opinin que durant el debat van predominar-hi "les crítiques, els retrets i les acusacions d'uns contra altres", clarament per davant de les propostes per solucionar els problemes del país (6,2%).

Sabrià, el més ben valorat; Arrimadas, la que menys

Les intervencions dels presidents dels grups parlamentaris tampoc desperten entre elogis entre la ciutadania, fins al punt que no n'hi ha cap que arribi al cinc de valoració. El que s'hi apropa més és el líder parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, que obté un 4,65, seguit del cupaire Carles Riera, amb un 4,48. A l'altre extrem, s'hi troba la líder de l'oposició, Inés Arrimadas, que només obté un 2,31. El president de la Generalitat, Quim Torra, obté un 4,31; Miquel Iceta (PSC), un 4,09; Jéssica Albiach (Catalunya en Comú Podem), un 3,90; i Alejandro Fernández (PP), un 2,74.

Ara bé, la valoració de les intervencions varia radicalment en funció dels votants de cada partit. L'exemple més extrem és Inés Arrimadas, que obté la valoració més alta (7,33) i, alhora, la més baixa (0,47). La primera li posen, curiosament, els votants del PP, mentre que la segona correspon als electors de la CUP. Sabrià, de la seva banda, aprova entre els votants de JxCat (5,91) i els d'ERC (5,86), el seu partit, i gairebé entre els de la CUP (4,96). Riera rep el vistiplau dels electors dels tres partits independentistes, amb un 6,78 de la CUP, un 5,69 de JxCat i un 5,33 d'ERC; mentre que a Torra li passa el mateix, amb un màxim de 6,93 dels votants de JxCat. Alhora, els de Cs li posen un 0,62. Miquel Iceta obté l'aprovat dels del PSC (6,67) i Catalunya en Comú Podem (5,33). A Jéssica Albiach i Alejandro Fernández no els donen l'aprovat ni tan sols els votants dels seus partits.

El 42% opina que no va guanyar ningú

Més de quatre de cada deu consultats opina que cap dirigent va guanyar el debat de política general, mentre que un de cada quatre (25,6%) no sap si va fer-ho algú. Entre els que sí que donen noms, la resposta més habitual és Quim Torra (11,4%), seguit d'Inés Arrimadas (6,2%) i Miquel Iceta (4,5%). On sí que hi ha rotunditat és en considerar les intervencions de la líder de Cs demagògiques (71,4%) i superficials (70,1%), mentre que únicament el 27,3% opina que les de Quim Torra van ser "realistes". Els votants donen un major grau de coneixement dels problemes de Catalunya a Torra (55,3%) que no pas a Arrimadas (35,1%).

Tot seguirà igual

Després del debat de política general del Parlament, la situació política catalana "seguirà igual". Aquesta és l'opinió més comuna (45,4%) entre els enquestats, mentre que un 36,8% opina que, fins i tot, "empitjorarà". Només el 13,5% es decanten per pensar que "millorarà".

Pots consultar el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió aquí:

CEO DPG by Público.es on Scribd