Público
Público

Comença el judici contra 10 encausades per la vaga del 8-M del 2019 al Bages

La Fiscalia -que exerceix d'acusació- demana 19 anys i mig de presó i 23.000 euros de multa pels delictes de desordres públics, danys i atemptat a l'autoritat

Un centenar de persones s'han concentrat als jutjats per donar suport a les deu encausades.
Un centenar de persones s'han concentrat als jutjats per donar suport a les deu encausades. Nia Escolà / ACN

El judici contra les 10 encausades per la vaga del 8-M de 2019 al Bages ha arrencat aquest dimarts a Manresa. El litigi s'havia de celebrar al febrer, però es va posposar perquè no es van poder citar tres de les investigades. La Fiscalia -que exerceix d'acusació- demana 19 anys i mig de presó i 23.000 euros de multa pels delictes de desordres públics, danys i atemptat a l'autoritat.

La defensa creu que es busca un "efecte dissuasiu"

Un centenar de persones els hi han donat suport a les portes del jutjat. Just abans d'arrencar el judici, l'advocada de les encausades, Eva Pous, d'Alerta Solidària, ha criticat que es tracta d'un procediment en què s'intenta "sancionar la protesta en un dia com el 8-M". Ha afegit que volen que tingui un "efecte dissuasiu de cara a la població perquè ens volen callades i que no ens mobilitzem".

Pous diu que és un procediment "sense precedents" al Bages i al Moianès. "És excepcional perquè són deu dones i, a més, s'emmarca en l'estratègia de l'Estat i de l'status quo d'intentar silenciar qualsevol tipus de dissidència i d'organització", ha manifestat Pous.

La portaveu del grup de suport a les encausades, Alba Gual, també ha lamentat que aquest no és un cas aïllat sinó que s'emmarca "en un context de criminalització i persecució del feminisme arreu dels Països Catalans". "No persegueixen noms concrets ni fets concrets, sinó que persegueixen tot un moviment", ha exposat la portaveu del grup, que diu que la intenció és "fer por", però assegura que "no ho estan aconseguint".

Petició de nu·litat del judici descartada

El judici ha arrencat a les deu del matí amb la petició que han fet les lletrades perquè es declari nul el judici. Han argumentat que no s'ha garantit el coneixement previ de l'abast ni del contingut de l'acusació. La magistrada del penal 2 de Manresa, però, ha desestimat la petició i ha seguit amb el curs del procés judicial.

Aquest dimarts declaren els Mossos d'Esquadra que van estar presents en els tres episodis on, segons el relat de la Fiscalia, va haver-hi incidents: A la carretera BV-4511, a Santpedor; davant de l'edifici de la Fundació Universitària Balmes (FUB) i durant la manifestació del vespre a Manresa.

El primer policia en declarar ha dit que no va veure "cap incident" malgrat que les joves que hi havia concentrades a la rotonda del polígon de Santpedor durant la jornada del 8-M del 2019 no van col·laborar amb el cos policial. Les noies, ha relatat, van tallar la carretera i els policies les van anar retirant "una a una". "Es negaven a aixecar-se, aleshores les aixecàvem i ens donaven el DNI sense cap problema", ha explicat. També ha dit que a les instal·lacions de la Fundació Universitària del Bages (FUB) va veure gent amb "actitud reivindicativa" però no recorda que hi hagués cap alteració.

Un altre dels agents ha dit que un grup de persones va muntar una "barricada" al polígon de Santpedor i que hi havia molta gent "enfadada" perquè no podien accedir a treballar. Pel que fa a les accions que es van fer a la FUB, l'agent ha dit que es van cridar consignes contra els Mossos i assegura que "a través d'un altaveu van animar la gent a rebel·lar-se en contra de la policia i a no posar-nos les coses fàcils". També ha relatat que, en un moment donat, "la gent es va dirigir cap al supermercat Mercadona i es van encarar amb l'encarregada i els treballadors i van llançar caixes de maduixes al terra".

El relat de la Fiscalia

El primer dels fets que es jutgen va passar a quarts de sis de la matinada a la carretera BV-4511, a Santpedor. Segons el relat de la Fiscalia, tres de les encausades, juntament amb més persones "no identificades", i amb la voluntat d'atemptar contra "la pau pública" van tallar la carretera amb palets de fusta i van cremar pneumàtics.

Hores més tard, encara segons el relat de la Fiscalia, quatre d'elles "amb un nombrós grup de persones no identificades" van fer pintades a l'exterior de l'edifici de la Fundació Universitària del Bages (FUB). Una d'elles, afegeix, duia un altaveu mentre cridava consignes contra la policia. Posteriorment es van desplaçar al supermercat Mercadona "increpant al personal i llençant a terra 50 caixes de maduixes". A totes quatre les acusa d'un delicte de desordres i danys. Demana per a cadascuna d'elles 18 mesos de presó i 3.240 euros de multa.

El darrer dels incidents s'hauria produït al vespre, en el marc d'una manifestació a Manresa que va aplegar més de 5.000 persones. Segons la Fiscalia, cinc persones encaputxades van llançar pots de fum, ous, pintura i llaunes contra els Mossos que protegien la comissaria de la Policia Nacional, els cotxes i la façana de l'edifici. 

¿Te ha resultado interesante esta noticia?