Público
Público

DIADA NACIONAL DE CATALUNYA Crida conjunta de presos polítics i exiliats per recuperar "la determinació de l'1-O"

"L’èxit de la Diada serà la millor avantsala de la resposta davant de la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista; de dir alt i clar que l’única sentència justa és l’absolució", afirmen les i els dirigents sobiranistes des de presons i ciutats europees. "Sabem que un dels principals objectius de la repressió és la divisió", assenyalen en un text difós aquest diumenge.

Urna del referèndum de l'1-O. REUTERS

PÚBLIC

"L’1 d’Octubre va ser possible perquè els objectius comuns i la determinació de fer valer els nostres drets van sumar per sobre de la violència de l'Estat. Sabem que un dels principals objectius de la repressió és la divisió".  En aquests termes s'expressen, en un escrit adreçat "a tots els demòcrates del nostre país, del conjunt de l’Estat i de la comunitat internacional", tots els dirigents polítics i socials empresonats o exiliats per la seva implicació en la realització referèndum de l'1-O del 2017.

Retorn a la "serenitat, generositat i maduresa"

Conscients, es diria, del desconcert creat dins la societat catalana per les desqualificacions mútues entre significats representants, han volgut remarcar que "la fortalesa democràtica del sobiranisme, elecció rere elecció, només s’entén des d’aquesta voluntat clara de construir un futur compartit. Així doncs, contra la frustració, cal tornar a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l’1-O".

"Contra la frustració, cal tornar a la serenitat, generositat, maduresa i determinació de l’1 d'octubre"

"Davant un 11 de Setembre novament excepcional, els presos/es i els exiliats/des polítics/ques catalans/es tornem a cridar a la societat catalana a protagonitzar una mobilització excepcional. Abans de la sentència del Tribunal Suprem i mentre la repressió contra els drets humans, civils i polítics continua, estem convençuts/des que sabrem fer de la manifestació de la propera Diada un clam de persistència i confiança en el futur. No deixarem que ens prenguin la il·lusió de fer el país que volem", afirmen en el seu escrit.

"La manifestació de la Diada sempre ha sigut un gran exemple de com junts, respectant les diferències i els matisos de cadascú, hem estat capaços de créixer i d’internacionalitzar la causa col·lectiva per l’autodeterminació, per decidir el nostre futur polític en democràcia i en llibertat. Tothom hi és benvingut, ningú no hi serà mai vetat", asseguren en el text, encapçalat per un titular prou sintètic: Dignitat democàtica i llibertat.

"La millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista"

Una mobilització clau per saber, en alguna mesura, fins on pot arribar actualment  el rebuig social a la repressió de l'Estat contra l'independentisme. "L’èxit de la Diada serà la millor avantsala de la resposta davant de la sentència del Tribunal Suprem, la millor oportunitat per escenificar la força i el potencial del moviment sobiranista; de dir alt i clar que l’única sentència justa és l’absolució de tots els encausats dels diferents tribunals i el final de tots els processos judicials i policials contra totes aquelles persones que són perseguides pel seu compromís amb la plena llibertat del nostre poble".

Vulneració de drets

Presos polítics i exiliats constaten que "la vulneració dels drets polítics dels diputats/des, senadors/es, eurodiputats/des, de milers d'activistes i, per extensió, de milions de votants, així com la deshumanització del miler de ferits i dels més de 2 milions de votants de l’1-O, són dues cares de la mateixa moneda: la repressió".

I lamenten que el Govern espanyol "segueixi rebutjant el diàleg, un diàleg constructiu i sense renúncies, amb Pedro Sánchez imitant Mariano Rajoy en la irresponsabilitat de rebutjar una resolució política a un problema polític". "L’Estat, doncs, continua ignorant la vulneració de drets fonamentals denunciada, entre d’altres, per les Nacions Unides", afegeixen.

"La societat catalana rebutja la repressió i vol decidir el seu futur amb llibertat. I estem convençuts/des que no restarà impassible. Perquè aquest retrocés democràtic va molt més enllà de l’independentisme i afecta a tota la ciutadania, i en especial a qualsevol moviment polític o social que vulgui exercir lliurement els seus drets fonamentals".

"No ens deixarem mai ningú pel camí"

"Des del Mas d’Enric, Puig de les Basses i Lledoners, des de Brussel·les, Ginebra i St Andrews", Dolors Bassa, Antoni Comín, Jordi Cuixart, Carme Forcadell, Joaquim Forn, Anna Gabriel, Oriol Junqueras, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Carles Puigdemont, Raül Romeva, Josep Rull, Marta Rovira, Jordi Sànchez, Meritxell Serret i Jordi Turull diuen sentir-se "afortunats i afortunades perquè cada dia hem tingut i sentit el suport de centenars de milers de catalanes i catalans que també denuncien la injustícia, que no perden l’anhel i treballen obstinadament per viure en un país més just i millor".

"L’Onze de Setembre omplim Barcelona de dignitat democràtica i llibertat, sense cap por a seguir defensant la independència i la República Catalana"

"Ens encomanem a l’esperit de dignitat i coratge de totes les diades, que ens encomaneu cadascú de vosaltres en tot moment. Amb la serenor de saber que tot això ho estem fent junts i no ens deixarem mai ningú pel camí", afirmen i conclouen el seu escrit conjunt amb una crida a la mobilització de tots els sectors socials: "Aquestes dues condicions són les que ens portaran a la llibertat completa de tots els ciutadans d’aquest país, hagin nascut on hagin nascut i vinguin d’on vinguin i pensin com pensin. L’Onze de Setembre omplim Barcelona de dignitat democràtica i llibertat, sense cap por a seguir defensant la independència i la República Catalana com el millor projecte de present i futur, i com la millor alternativa democràtica, davant un Estat que no té cap proposta per a la ciutadania de Catalunya i que només respon amb la repressió i amb un “NO” permanent".

"Amb el record dels qui ja no hi són i pel futur dels qui han de venir, compartir aquesta lluita amb tots vosaltres és un honor. Per tornar-ho a fer, cal tornar-hi a ser", proclamen. 

Text sencer de l'escrit de presos i exiliats