Público
Público

ELECCIONS 21D Domènech: "Representem la Catalunya que no pot esperar més"

"Que treguin les seves mans de l'estructura de delegacions en l'exterior perquè les haurem de restablir", exigeix Carles Puigdemont, mentre Marta Rovira reclama que s'aturi la persecució contra alcaldes i treballadors de l'Administració catalana

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Elisenda Alamany, Pablo Iglesias i Xavier Domènech durant la presentació del programa de Catalunya en Comú-Podem

El candidat dels Comuns i de Podem a la presidència de la Generalitat, Xavier Domènech, ha defensat el programa amb el que es presenten a les eleccions com un factor "decisiu  pel futur de Catalunya". 

La campanya encara no comença oficialment fins dilluns, però en la pràctica ja fa estona que els dirigents de totes les forces polítiques es troben ficats en la dinàmica frenètica i esgotadora dels actes, cites i trobades de tot format amb els seus possibles votants arreu del país.

"Ens movem en un moment crític" com a conseqüència del full de ruta "fracassat que ens ha fet retrocedir com a país", ha explicat Domènech, que al mateix temps ha assegurat que d'aquest situació es pot sortir "amb un nou acord polític i social".

"Representem la Catalunya que no pot esperar més per aconseguir avenços reals", ha assegurat, per rebatre als sectors de l'independentisme que els havien dit que per parlar de l'agenda social calia esperar.

Domènech parlava d'aquesta manera davant centenars de seguidors que han aprovat per aclaparadora majoria (517 vots a favor, 11 en contra i 10 en blanc) el programa electoral presentat aquest diumenge. 

Ha carregat contra el govern de la Generalitat derrocat per Mariano Rajoy i ha recordat que van ser ells els que van consolidar les retallades socials i van afavorir el sector privat. "Estem en contra del que ha passat a nivell repressiu, però tenim memòria", ha dit.

Ha estat precedit pel líder de Podemos, Pablo Iglesias, i per la coordinadora de Catalunya en Comú Elisenda Alamany

Iglesias ha insistit en la idea segons la qual els independentistes han de reconèixer que "han fracassat i han mentit" i els ha acusat d'haver "contribuït a despertar el fantasma del feixisme" amb un full de ruta de "conseqüències desastroses", però també ha denunciat al PP i a C's d'actuar a Catalunya buscant només la rendibilitat en vots a la resta de l'Estat. "Albiol i Arrimadas saben que mai seran presidents de la Generalitat". Els seus partits, segons ells, es limiten a fan servir Catalunya "per guanyar poder a l'Estat espanyol".

Però tant Iglesias, com Domènech, com Alamany han defensat la necessitat de sortir del "bucle" dels blocs, de combatre a qui vol fer por i de buscar la reconciliació social, encara que sigui dificil. Han criticat durament el suport prestat pel PSOE al PP a canvi de no res. "La derecha no paga a traidores", ha proclamat Iglesias. "Ens demanen que votem contra nosaltres mateixos", ha assenyalat Domènech. I C's denuncia constantement que es parla del monotema [procés sobiranista] "quan no fa res més que parlar del monotema", ha dit Alamany.

Puigdemont es reividica com a president

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha tornat a intervenir per videoconferència i ha reivindicat de nou "la legitimitat" del seu Govern, destituït per Mariano Rajoy. Ha defensat "la seva restitució" amb "tots els seus membres en actiu", així com la recuperació d'"el full de ruta" interromput per una aplicació del 155 que s'ha fet, en la seva opinió, "de manera il·legítima".

Ha exigit a PP, PSOE i C's que "treguin les seves mans" de la delegacions de la Generalitat a l'exterior i que "s'abstinguin" de prendre més decisions com aquesta que poden condicionar els propers anys.

"Li demano al tripartit del 155 que s'abstingui de prendre decisions que puguin comprometre la propera legislatura. Volem continuar tenint política exterior perquè tenim dret. Que treguin les seves mans de l'estructura de delegacions en l'exterior perquè les haurem de restablir".

Puigdemont s'ha referit a les delegacions de Catalunya a l'estranger després que transcendís que el tancament d'aquestes oficines, considerades com les ambaixades catalanes, hagi provocat l'acomiadament de 33 treballadors.

En aquesta línia, a més de reivindicar la seva legitimitat com a president, ha assegurat que no s'imagina "un altre vicepresident que no sigui Oriol Junqueras ni un altre conseller de la Presidència que no sigui Jordi Turull", actualment empresonats.

"No estem davant unes eleccions convencionals autonòmiques, sinó excepcionals. Per això, d'alguna manera, els candidats del Govern som els mateixos", ha argumentat.

Respecte a la possibilitat d'arribar a acords als programes de les tres candidatures independentistes -JuntsXCat, ERC i CUP- , ha apuntat: "tot el que ens porti al restabliment de la democràcia, les llibertats i la dignitat que ens han intentat arrabassar poden ser punts de coincidència".

Puigdemont ha realitzat aquestes declaracions durant un acte d'inauguració de la seu de la seva candidatura, situada al barri barceloní de Gràcia, que el president de la Generalitat ha aprofitat per dialogar de manera informal amb els candidats.

ERC denuncia la repressió contra els ajuntaments

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha denunciat la "persecució" que la Fiscalia General de l'Estat està fent als alcaldes catalans "utilitzant com a excusa el procés independentista".

Durant la clausura de la trobada municipalista denominada "El món local amb la democràcia", Rovira ha assenyalat que la Fiscalia ha ordenat citar a més de 700 alcaldes per haver donat suport a l'1-O, per haver signat un decret polític o per no presentar-se a declarar davant la policia.

També ha dit que hi ha 362 processos fiscals oberts contra ajuntaments i consells comarcals per impulsar la sobirania fiscal a Catalunya o altres 106 per no penjar determinades bandera.

Rovira ha assegurat que són "centenars i centenars" de procediments oberts, alhora que ha denunciat la "persecució" i la "intimidació" de molts treballadors públics a Catalunya, molts d'ells interrogats policialment.

Durant el seu discurs ha denunciat també l'aplicació de l'article 155 de la Constitució en relació amb els ajuntaments, que pot acabar afectant a "serveis bàsics".

Ha posat com a exemple que el departament d'Economia de la Generalitat havia aconseguit fer un pla de tresoreria per pagar en un termini de sis mesos als ajuntaments, la qual cosa ara pot veure's alterat per la "excessiva burocratització" derivada de l'aplicació del 155 i per la intervenció de les finances de la Generalitat.

Rovira ha explicat que en la reunió municipalista d'aquest diumenge s'han conjurat per aconseguir tornar a tenir "un mandat democràtic" que faci que Catalunya pugui seguir treballant per construir la república i ha demanat "l'alliberament dels presos polítics".

"Volem seguir construint república també des dels nostres ajuntaments", ha dit Rovira i ha assegurat que des de la "nova república" caldrà considerar a aquests com a autèntics governs locals i dotar-los d'un millor sistema de finançament que els permeti sortir de les "subvencionis finalistes" que els encotillen, i que tinguin també més competències.

Ha apostat per "empoderar" els ajuntaments en comptes de "buidar-los" de competències com, ha dit que pretenen amb l'aplicació de l'article 155.