Público
Público

DRET A L'HABITATGE LA PAH ocupa una sucursal del BBVA per denunciar l'emergència habitacional

Activistes de la plataforma han muntat una platja artificial a  l'oficina de l'avinguda del Paral·lel de Barcelona per acusar els directius bancaris d'anar-se'n de vacances mentre ells segueixen lluitant per una llei d'habitatge

Els activistes han muntat una platja dins l'oficina bancària. FOTO: Esperanza Escribano

Sona el Vamos a la Playa dels Righeira en ple encreuament de l'avinguda Paral·lel i la Ronda de Sant Pau a Barcelona. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) ha muntat avui platges a 50 municipis de tot l'estat, i a Catalunya ho ha fet a Barcelona, Blanes, Girona i Sant Vicent dels Horts. Amb aquesta performance de platja, la plataforma busca "assenyalar els directius de bancs i subministradores que en aquestes dates se'n van de vacances en iots de luxe després de protagonitzar escàndols com les targetes black", ha apuntat el portaveu de la llei d'habitatge de la PAH, Luis Sanmartí.

En plena protesta s'ha conegut la notícia de la mort de Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid. Amb indicis que es tracti d'un suïcidi, el portaveu de la PAH ha lamentat "que s'hagin personificat els casos de corrupció en la banca, quan es tracta d'un problema estructural".

L'elecció de la sucursal s'ha fet "perquè va ser rescatada amb diners públics i comprada pel BBVA, que ha aturat totes les negociacions" amb la PAH

Amb "alegria i propostes", la PAH ha començat una nova campanya, #DescansoRealYa (descansorealya.com), amb la qual volen posar en relleu l'impacte del risc habitacional en la salut. Amb la nova llei que van portar el passat mes de març al Congrés busquen "que una mare quan torni al seu habitatge tingui la seguretat que pot dutxar amb aigua calenta als seus fills, preparar-los el sopar i encendre la llum, que les famílies deixin de viure a flor de pell la inseguretat de perdre la seva llar i quedar-se al carrer sense alternativa habitacional, que cap família torni a ser presa i esclava de deutes impagables per a tota la vida i que la ciutadania deixi de ser expulsada dels seus barris per preus de lloguer abusius i desorbitats" ha resumit Sanmartí.

L'assalt pacífic a la capital catalana ha tingut lloc a una oficina de Catalunya Caixa, adquirida per BBVA, encara que en altres ciutats s'han ocupat altres despatxos, també d'empreses de subministraments. L'elecció de la sucursal barcelonina s'ha realitzat, segons Luis Sanmartí, "perquè va ser rescatada amb més de 12.000 milions d'euros públics i després comprada pel BBVA, que ha paralitzat totes les negociacions" que la plataforma estava desenvolupant amb diferents casos de desnonaments i lloguers socials.

Protesta de la PAH a una oficina de Catalunya Caixa de Barcelona. FOTO: Esperanza Escribano

Protesta de la PAH a una oficina de Catalunya Caixa i BBVA de Barcelona. FOTO: Esperanza Escribano

Un grup de d'unes 40 persones ha entrat a les oficines al voltant de les 10.30 del matí, ha estès les seves tovalloles i plantat es seus parasols. Fora, altres membres de la PAH estenien serradura per simular una platja artificial, decorada amb palmeres de paper i taules de surf fetes amb cartró i muntaven un lloc de sucs. La protesta s'ha allargat fins a les 14 hores, quan finalitza l'horari comercial dels bancs. La sucursal ha seguit atenent als pocs clients que s'acostaven a l'oficina, "encara que la majoria són gent gran i s'espanten", afirmava una de les treballadores.

Una llarga lluita pel lloguer social

Protesta de la PAH a Barcelona. FOTO: Esperanza Escribano

Protesta de la PAH a Barcelona. FOTO: Esperanza Escribano

"Des de fa 8 anys, les famílies que formem la PAH hem aconseguit el que totes les administracions deien que era impossible: hem parat milers de desnonaments, arrencat milers de lloguers socials i reallotjat a més de 3.500 persones amb l'Obra Social de la PAH", clamava el portaveu.

Amb aquest esperit van presentar en 2013 una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que contenia tres demandes clau: la dació en pagament retroactiva per "rescatar a les famílies expulsades de la seva llar i que acumulaven un deute impagable per a tota la vida", ha explicat Sanmartí, la regularització del lloguer social i una moratòria dels desnonaments. 

Catalunya, València, Balears i Múrcia han aprovat lleis que van en la línia de les demandes de la plataforma

"No obstant això, el govern del PP amb la seva majoria absoluta i absolutista va bloquejar les nostres demandes" s'ha queixat Sanmartí per explicar que a la PAH "no es van donar per vençudes" i van portar les seves propostes als parlaments autonòmics. Catalunya, València, Balears i Múrcia han aprovat des de llavors lleis que van en la línia de les demandes de la plataforma. De nou, el PP va denunciar aquestes lleis al Tribunal Constitucional per invasió de competències, encara que la PAH recorda que la part d'aquestes lleis que s'ha recorregut és "la que corresponsabilitza a la banca de donar lloguers socials".

Després d'aquesta batalla legislativa, la PAH va presentar al març un nou text de llei que recull les cinc mesures que la plataforma es vana d'haver fet reals per a les famílies que acudeixen a les seves assemblees. Ara volen que aquestes solucions s'estenguin a les famílies de tot l'estat. "Es tracta de mesures que acabin amb els deutes impagables, començant per la dació en pagament i una moratòria dels desnonaments que arribi al 100% de les famílies afectades i no a l'1% al qual va agafar l'actual", denuncia el portaveu. 

Una llei pel setembre

També exigeixen la cessió d'habitatges buits a les administracions perquè proporcionin lloguer social, que es garanteixin els subministraments bàsics com la llum, l'aigua o el gas i la regularització dels preus del lloguer al mercat ordinari "per prevenir l'esclat d'una altra bombolla com la hipotecària".

Se segueixen produint 173 desnonaments al dia i l'11% de la població sofreix pobresa energètica

La PAH registrarà la seva llei d'habitatge al setembre, quan s'iniciïn de nou les sessions parlamentàries. Avui dia se segueixen produint 173 desnonaments al dia i l'11% de la població sofreix pobresa energètica, segons un estudi d'Ivàlua, el consorci públic en el qual participen Generalitat, Diputació de Barcelona i la Universitat Pompeu Fabra. El text passarà llavors per un debat abans de la seva possible aprovació.

"El més important és ressaltar que aquesta iniciativa ve de la ciutadania per a la ciutadania", recorda Sanmartí, en anunciar que el registre de la llei serà col·lectiu i en ell estaran presents tots els grups parlamentaris. Inclòs el PP, que encara que segons el portaveu "no comparteix el diagnòstic de l'emergència habitacional" ha reconegut en boca del seu responsable d'habitatge, Ana Zurita, que el text que presenta la PAH no afecta els Pressupostos Generals de l'Estat, principal escull del govern per vetar lleis.

Entre la resta de partits polítics, la plataforma compta amb el suport del PSOE, que ja va secundar la ILP de 2013. També de Podemos, que encara que "ha presentat matisos", ha mostrat també "la seva completa predisposició" a les propostes de llei de la PAH, aclareix Sanmartí. Ciudadanos "manté el diàleg" però de moment la plataforma veu en el partit taronja una "postura indefinida" i recorda que s'ha manifestat obertament en contra de la regulació dels preus del lloguer, una mesura "bàsica per prevenir futures emergències habitacionals", segons la PAH. Així mateix altres grups parlamentaris en minoria al Congrés, entre els quals s'inclou el Partit Demòcrata, han recolzat la llei i estaran presents en el registre.