Público
Público

Ecologistes en Acció situa sis punts del litoral català entre els més contaminats i amb pitjor gestió ambiental de l'Estat

L'informe anual de l'ONG ha atorgat una bandera negra a la platja de la Savinosa de Tarragona, on es preveu construir un 'hub' cultural, a l'edificació d'urbanitzacions a la costa de Begur i al litoral badaloní, entre d'altres

Llavors d'arròs de color taronja sobre la terra seca davant d'un camp inundat del delta de l'Ebre on un tractor dispersa i sembra el cultiu
Llavors d'arròs de color taronja sobre la terra seca davant d'un camp inundat del delta de l'Ebre on un tractor dispersa i sembra el cultiu. Anna Ferràs / ACN

Fins a sis punts de la costa catalana han rebut una bandera negra en l'informe anual d'Ecologistes en Acció, que analitza 8.000 quilòmetres del litoral de tot l'Estat espanyol. Es tracta d'una denúncia del que, des de l'ONG, es consideren casos flagrants de contaminació i mala gestió ambiental.

Entre les banderes negres que han caigut a Catalunya destaca la que fa referència al Delta de l'Ebre. L'ONG ha assegurat que la reducció del 50% de la dotació d'aigua fixada per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre degut a la sequera per a les dues comunitats de regants de l'espai natural, posarà en perill de supervivència els ecosistemes deltaics i comprometrà el benestar ecològic del Parc Natural. Cal recordar que és una zona protegida considerada Reserva de la Biosfera.  

El document també ha alertat sobre l'impacte del complex cultural projectat a la platja de la Savinosa de Tarragona, a la zona de l'antic preventori. L'ONG ha indicat que comportarà un creixement urbanístic de fins a 22.000 metres quadrats i ha considerat que els serveis socials i culturals previstos no són necessaris perquè la ciutat ja n'ofereix a d'altres zones molt millor connectades com ara el centre.

14-6-2023 La zona de la platja de la Savinosa de Tarragona on es vol projectar el 'hub'
La zona de la platja de la Savinosa de Tarragona on es vol projectar el 'hub'. Jordi Gili/Wikimedia Commons

A la demarcació de Barcelona, les banderes negres del litoral han recaigut, per una banda en l'espai de l'antiga cimentera de Vallcarca, a Sitges, on el govern local hi vol tirar endavant un complex turístic amb apartaments, hotels i una destacada àrea comercial. Per la portaveu de l'ONG, Anna Aldarias, "es tracta d'una operació urbanística que el que farà serà destruir un paratge amb una importància ecològica i ambiental".

Per altra banda, a l'àrea metropolitana de Barcelona, Ecologistes en Acció ha assenyalat l'elevada contaminació que del litoral de Badalona. Ha relatat que s'hi concentren valors elevats de residus procedents de l'activitat industrial, tant al subsol com a la platja.  

El Golf de Roses i les platges de Begur

Pel que fa a Girona, l'ONG s'ha centrat en els parcs eòlics marins projectats al Golf de Roses, l'únic punt de Catalunya on es podran posar aquest tipus d'instal·lacions segons el Pla d'Ordenació de l'Espai Marítim, i en les platges de Begur, pel "descontrolat" urbanisme al qual s'està sotmetent la zona.

L'entitat ha destacat que el Golf de Roses és un espai natural important per a Catalunya que, entre d'altres, conté cales d'alt valor paisatgístic, es una reserva de pesca sostenible i acull nombrosos processos migratoris de cetacis i aus. 

Simulació del Parc eòlic marí Tramuntana, projectat al golf de Roses.
Simulació del Parc eòlic marí Tramuntana, projectat al golf de Roses. ACN

També ha lamentat que els governs locals de Begur "estiguin apostant pel ciment i permetent que s'edifiquin urbanitzacions que provoquen una pressió enorme en l'entorn natural, la biodiversitat i els recursos hídrics escassos". Aquesta és una problemàtica que han denunciat diverses entitats ecologistes com SOS Costa Brava o Salvem la Costa de Begur.  

¿Te ha resultado interesante esta noticia?