Público
Público

EFECTES EN EL SECTOR AUDIOVISUAL El Constitucional tomba l'impost català que grava les connexions a internet

Amb aquesta taxa, que no paguen els usuaris sino les subministradores, la Generalitat recapta més de 20 milions d'euros anuals que destina a finançar el cinema i el sector audiovisual

Seu del Tribunal Constitucional.

El Tribunal Constitucional (TC) ha tombat la llei de l’impost sobre les operadores d’internet. Ho ha avançat Catalunya Ràdio aquest matí, una notícia que pot repercutir en el cinema i el sector audiovisual català perquè el que recapta per aquest impost, 20 milions d’euros l’any, la Generalitat ho destina a finançar aquest sector.

Jordi Turull: “Estem més temps en fer la llei que el que dura de vigència"

La taxa consisteix en pagar 25 cèntims d'euro al mes per cada connexió a internet que les operadores tenen contractada a Catalunya. En cap cas ho paguen els usuaris sinó les subministradores. De fet, la llei especifica que les operadores d'internet no poden repercutir aquesta quota a la factura del client.

El Constitucional, però, anul·la l'impost perquè considera que aquest concepte ja està gravat amb l’IVA i la llei el grava doblement. La decisió no ha estat unánime ja que, dels 12 membres del tribunal, cinc s’hi ha oposat.

Haurem de mirar totes les derivades que té aquesta decisió del TC i mirarem la solució que es pot trobar pel sector, que ja té prou dificultats per tirar endavant com perquè ara se’ls agreugi”, ha dit a RAC1 Jordi Turull, conseller de Presidència. Turull s’ha mostrat indignat. “Estem més temps en fer la llei que el que dura de vigència; és molt lamentable, ni fan ni deixen fer”, ha dit.

El secretari d'Hisenda de la Generalitat, Lluís Salvadó, per la seva part, ha valorat la sentència del Constitucional com "un atac ideològic a les competències fiscals del l'autogovern català" i ha afirmat que el Govern es compromet a tornar a aprovar un nou impost de manera immediata, "tot millorant l'articulat i apujant els tipus impositius, per contriubuir al finançament dels projectes audiovisuals catalans".

D'acord amb els càlculs de la Direcció General de Tributs, la sentència obligarà a retornar a les companyies operadores d'Internet 34,6 milions d'euros recaptats des que es va començar a aplicar l'impost, l'any 2015.