Público
Público
cultura

Els promotors musicals demanen una investigació interna al Procicat per la "gestió vergonyosa" de la cultura

L'associació ARC afirma que l'organisme ha pres mesures pels brots de la Covid-19 sense reconèixer que els equipaments culturals compleixen escrupolosament les mesures de seguretat. Acusa la Generalitat de no conèixer el sector i obligar a anul·lar esdeveniments innecessàriament.

Les butaques del teatre Grec amb una separació de metre i mig entre les cadires, per complir amb la distància durant el Festival Grec. Mar Vila | ACN
Les butaques del teatre Grec amb una separació de metre i mig entre les cadires, per complir amb la distància durant el Festival Grec. Mar Vila | ACN

públic i agències

L'ARC, associació que agrupa el 80% de representants, mànagers i promotors musicals de Catalunya, exigeix que es depurin responsabilitats al Procicat "per la seva erràtica, vergonyosa i incoherent gestió en l'àmbit de la cultura". Acusen l'organisme depenent del Govern que aprova les mesures contra la Covid-19 de "partir d'un desconeixement total del sector" i el fan responsable de "la incertesa del públic" i "la cancel·lació innecessària d'activitats culturals, principalment per part de l'administració pública". La reacció d'aquest important actor de la música en viu arriba després que el Procicat ordenés divendres el cessament d'activitats culturals en zones afectades per rebrots, i tres dies després s'obrís a acceptar excepcions.

Després d'aquesta "incertesa i la gestió vergonyosa, sobretot el darrer cap de setmana", des d'ARC demanen un reconeixement explícit per part de la Generalitat i del Procicat, "de la seguretat en els concerts on es respecten escrupolosament totes les mesures i protocols decretats, i l’evidència que no hi ha cap indici de contagis per Covid-19 als concerts i actes culturals, segons afirmen públicament diversos experts". També exigeixen una "comunicació directa i efectiva" entre Govern i Ajuntaments per resoldre aquestes qüestions.

En qualsevol cas, reclamen que s'obri una investigació interna dins del Departament de Salut (que forma part del Procicat juntament amb el d'Interior, entre altres), a fi d’aclarir "les presumptes recomanacions fetes a diversos Ajuntaments de Catalunya, aconsellant anul·lar concerts, festivals i festes majors senceres previstes com a mesura de prudència, quan ja existeix una normativa específica per realitzar totes aquestes activitats i que ja s’ha demostrat sobradament que s’estan complint".

El món de l'esport denuncia Salut i Interior

La demanda d'ARC se suma a la denúncia que va presentar el món de l'esport al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Departament de Salut i d'Interior per tancar les instal·lacions esportives a causa dels rebrots. Diverses entitats públiques i privades, encapçalades per la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) van tirar endavant la denúncia després que el Procicat també tanqués equipaments esportius com gimnasos o pistes poliesportives.