El Festival Berdache aposta pel postcolonialisme i la diversitat per parlar d'identitat de gènere
La programació gira entorn de Muxx Project, un col·lectiu que explora el gènere no binari a través de la lent de les muxes, una identitat de tercer gènere dels Zapotecos de l'Istme d'Oaxaca a Mèxic
Públic
Barcelona-
El Festival Berdache [Gender Art Festival] torna aquest estiu amb la seva quarta edició a l'Hospitalet de Llobregat. El certamen manté l'objectiu de reflexionar sobre la identitat de gènere a través de les arts visuals i escèniques, enguany entre el 25 al 28 de juliol. Berdache es convertirà en un espai de trobada per a artistes locals, nacionals i internacionals, amb una programació variada per convidar la reflexió i a l'exploració de noves perspectives.
La d'enguany serà una edició especial i diferent de la resta. Després de quatre anys d'una programació artística transversal, els impulsors han invertit esforços per portar Muxx Project. Es tracta d'un col·lectiu de quatre artistes (Lukas Avendaño, EYIBRA, Oswaldo Erreve i Nnux) que exploren el gènere no binari a través de la lent de les muxes, una identitat de tercer gènere dels Zapotecos de l'Istme d'Oaxaca, a Mèxic.
L'organització detalla que al voltant del col·lectiu d'artistes mexicans pivoten la resta de propostes del festival. Es tracta d'una edició amb una temàtica que ens pretén així parlar d'identitat de gènere a través de la realitat muxe, de postcolonialisme i de diversitat. Taules rodones, performances, Dj sets, concerts i una Ballroom de clausura farceixen la programació.
En el marc del festival, en el Centre LGTBIQ+ de Barcelona, dimarts 25 de juliol a les 18 h, se celebrarà l'acte Projectes transdisciplinaris queer i post-colonials. Es tracta d'una taula rodona per a parlar amb Muxx Project sobre la seva visió de la diversitat d'identitat de gènere en relació amb la creació artística multimèdia. Hi participaran les artistes Lukas Avendaño, EYIBRA, Óldo Erréve Nnux i Norma Mor.
Realitats no normatives
Berdache [Gender Art Festival] es reivindica com un espai de debat i reflexió sobre el gènere, derrocant prejudicis i encunyant nous conceptes. Ha donat visibilitat a artistes referents en la recerca i desenvolupament d'obres vinculades al gènere, des d'un enfocament de les realitats no normatives.
L'edició d'enguany és possible gràcies a l'Ajuntament de l'Hospitalet, el Districte Cultural de l'Hospitalet, La Biennal d'Art de Barcelona, Pol&Grace i la Generalitat de Catalunya. També destaca la col·laboració dels espais i equipaments culturals com Centre d'art Tecla Sala, El Pumarejo, i el Centre LGTBI Barcelona.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..