Público
Público
REPRESSIÓ

La Generalitat manté la petició de tres anys i mig de presó per als dos joves gironins detinguts en les protestes postsentència

Ha quedat vist per sentència el judici als dos nois, que tenen 19 i 18 anys i estan en presó preventiva des de l'octubre de l'any passat. La Fiscalia demana una pena superior, de nou anys de reclusió, i manté l'acusació pels delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, danys i lesions lleus. La defensa en reclama l'absolució.

Una imatge del judici als dos joves, celebrat a l'Audiència de Girona. ACN
Una imatge del judici als dos joves, celebrat a l'Audiència de Girona. ACN

acn

L'Audiència de Girona ha deixat vist per sentència el primer judici per les protestes contra la sentència del judici al Procés, que afecta l'Ibrahim i el Charaf, dos joves de 19 i 18 anys que estan en presó preventiva a Puig de les Basses (Figueres) des del passat octubre. El judici, que s'ha celebrat durant dos dies, s'ha tancat amb les acusacions -Fiscalia i Generalitat- mantenint la petició de penes de presó per als dos nois, mentre que la defensa n'ha demanat l'absolució, després d'insistir que no s'ha pogut provar que formessin part de les protestes.

En concret, la Generalitat -que exerceix d'acusació particular- reclama una condemna de tres anys i mig de presó per a cadascun dels joves, mentre que la Fiscalia eleva la petició a nou anys, a més de 7.200 euros de multa, pels delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat, danys i lesions lleus. Tant la Fiscalia com la Generalitat mantenen el relat que els acusat van llançar pedres contra una furgoneta de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) dels Mossos d'Esquadra i van lesionar dos agents durant la protestes contra la sentència del judici al Procés que hi va haver la nit del 16 al 17 d'octubre passat a Girona.

Tot i compartir el relat dels fets, la Generalitat reclama menys de presó perquè discrepa de la qualificació jurídica del fiscal en considerar que existeix concurs ideal de delictes perquè es van cometre en una sola acció. Segons el lletrat de l'administració catalana, acusar per cada delicte de manera individual suposa demanar una pena "tan contundent que no tindria explicació en funció dels fets, com és que el llançament d'una pedra pugui determinar la petició de nou anys de presó". "Però el que no podem fer és negar la realitat d'uns fets que han quedat perfectament acreditats, l'alteració greu de la pau pública mitjançant la realització d'actes de violència contra persones i coses", ha afegit l'advocat.

L'advocat de la Generalitat admet que no s'ha pogut provar que els joves formessin part de la protesta

La Generalitat manté que l'autoria dels dos processats "queda fora de qualsevol discussió". Amb tot, l'advocat admet que no existeixen proves que avalin que els dos encausats formaven part de la manifestació que va derivar en aldarulls, però argumenta que es van "emparar en el grup" per aconseguir "major impunitat".

"Investigació deficitària"

La defensa, encapçalada per l'advocat Benet Salellas, demana l'absolució dels dos joves. El lletrat subratlla que no hi ha "cap prova" que recolzi les acusacions. En aquest sentit, ha recordat que els Mossos d'Esquadra han analitzat hores i hores d'imatges enregistrades dels aldarulls, sense poder-hi reconèixer els processats: "No apareixen en cap moment". Salellas ha qualificat de "deficitària" la investigació dels fets, sobretot tenint en compte que els dos joves s'enfronten a una pena de presó tan elevada.

En aquest sentit, recalca que no es va recollir la pedra com a prova i ni tan sols se sap qui va fer les fotografies que apareixen a l'atestat. Un error greu, segons la defensa, quan es tractava de "l'instrument del delicte". També ha remarcat que un dels elements que els Mossos de paisà van fer servir per identificar els sospitosos va ser la roba que duien perquè els agents van descriure . De nou, Salellas exposa que no es va recollir la roba ni es van fer fotografies dels detinguts que mostressin com anaven vestits.

Benet Salellas ha argumentat que els joves s'enfronten a una pena "pròpia d'un delicte d'homicidi" però el cas ha tingut una investigació "deficitària"

Salellas argumenta que els encausats s'enfronten a una pena "pròpia d'un delicte d'homicidi" i que això exigeix un nivell d'investigació més exhaustiu. En aquest punt, ha relatat que la policia científica no va intervenir en cap moment ni es van recopilar proves. I en aquest punt, ha dit irònicament que el pas a disposició judicial dels detinguts va ser pràcticament un rècord "històric" de la rapidesa del sistema judicial. "Van anar a petar a la presó menys de 24 hores després de la seva detenció, m'atreviria a dir que en menys de 12", ha dit el lletrat.

I aquí, Salellas també ha criticat que el pas a disposició judicial es va fer sense intèrpret, tot i ser originaris del Marroc i amb poques competències lingüístiques, i sense escoltar el relat dels aleshores detinguts. "Ningú els hi va fer ni cas, a ningú li va interessar el que intentaven explicar", ha dit. La defensa remarca que els joves neguen la participació en la manifestació i afirmen que es van trobar enmig dels aldarulls mentre estaven prop de la plaça Sant Pere aprofitant una connexió wifi.

"És evident que el sistema judicial patia un estrès aquells dies per les circumstàncies i per les protestes, però el que toca valorar en aquest moment és la responsabilitat d'aquests dos joves, i els mitjans que s'aporten com a prova no són suficients, i no són propis del que mereixeria una acusació de nou anys de presó", ha conclòs Salellas.

A banda de demanar l'absolució, la defensa també ha introduït una alternativa en cas que el tribunal dicti una sentència condemnatòria. Sol·licita nou mesos de presó per desordres públics i danys amb una atenuant molt qualificada de reparació de dany perquè els joves han consignat els diners per fer front a una possible indemnització.

Trajectòria "molt difícil"

Aquest dimecres ha declarat un perit que va fer un informe analitzant la possible trajectòria de la pedra. Com a conclusió, ha afirmat que és "molt difícil" que fes el recorregut descrit pels agents de l'ARRO que van resultar ferits i que inclou tres o quatre rebots amb canvis de trajectòria.