Público
Público
coronavirus

El Govern espanyol accepta que només el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran passin dilluns a la fase 1

La resta de Catalunya seguirà en la fase 0, tal com havia proposat la Generalitat. El Ministeri de Sanitat rebutja que Madrid avanci i la comunitat també continuarà a la fase 0. Tan sols la meitat de població de l'Estat passarà a viure sota la fase 1. Illa explica que les comunitats autònomes podran modificar les franges horàries que regulen les sortides al carrer. 

El ministro de Sanidad, Salvador Illa, comparece ante la Comisión de Sanidad en el Congreso de los Diputados, este jueves, en Madrid. EFE/J.J. Guillen
El ministre de Sanitat, Salvador Illa. EFE/J.J. Guillen

públic / ACN

El Govern espanyol ha acceptat la proposta de la Generalitat i dilluns passaran a la fase 1 el Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu-Aran. El Ministeri ha avalat íntegrament la petició del Govern, que aposta, en canvi, per mantenir a la fase 0 les zones més afectades pel coronavirus i amb nuclis de població més grans -Barcelona ciutat, àrea metropolitana sud, àrea metropolitana nord, Catalunya Central, Girona i Lleida. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en una compareixença que les comunitats podran modificar les franges horàries que regulen les sortides al carrer i que la setmana vinent s'avaluarà la situació dels territoris que s'hagin mantingut en la fase 0 i també dels que hagin passat a la fase 1. Poc més del 51 % de la població espanyola passarà a la fase 1, ha concretat Illa, que ha recordat que "ara més que mai, és necessària la disciplina social" per consolidar el control de l'epidèmia.

Al País Valencià, passen a la fase 1 un total de 10 de les 24 departaments sanitaris: Vinaròs (Castelló), Requena (València), Xàtiva-Ontinyent (València), Gandia (València), Alcoi (Alacant), Dènia (Alacant), La Marina Baixa (Alacant), Elda (Alacant), Oriola (Alacant) i Torrevella (Alacant).

D'altra banda, el Govern espanyol ha rebutjat que la Comunitat de Madrid avanci de fase, com havia demanat. Segons fonts del govern autonòmic, l'executiu espanyol "avala la capacitat assistencial" de la regió però "s'inclina per esperar a què el sistema de detecció primària estigui més afiançat pel canvi".

Pel que fa a la resta de territoris, les comunitats que passen de forma completa a la fase 1 són Galícia, Astúries, Cantàbria, el País Basc, La Rioja, Navarra, Aragó, Extremadura, Múrcia i les ciutats de Ceuta i Melilla. A les Balears, les illes de Mallorca, Menorca i Eivissa se sumen a Formentera, que va entrar en la fase 1 dilluns passat. Passa el mateix a Canàries, on la resta d'illes se sumen a la Gomera, el Hierro i la Graciosa, que ja es trobaven a la fase 1. A Andalusia, totes les províncies passen a la fase 1 menys Granada i Màlaga. A Castella-La Manxa, es queden a la fase 0 Toledo, Albacete i Ciudad Real.

Totes les comunitats autònomes, menys Catalunya i Castella i Lleó, havien demanat al ministeri avançar en la desescalada en totes les seves zones.