Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ El govern espanyol vol obligar la Generalitat a certificar que no gasta res en l'1-O

Si la Generalitat no complís amb el previst per l'executiu espanyol, que suposaria certificar setmanalment que no es gasta res en el referèndum, aquest prendria mesures com la suspensió de les transferències del Fons de Liquidesa Autonòmica

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

El portaveu de l'Executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa EFE/Ballesteros

El govern espanyol demanarà a la Generalitat de Catalunya que setmanalment certifiqui que no està destinant diners públics al finançament del referèndum de l'1 d'octubre, segons ha acordat avui l'Executiu a la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics. Segons ha pogut saber Públic, En Comú Podem demanarà la compareixença del ministre Cristóbal Montoro al Congrés, per interpel·lar-lo sobre aquesta decisió del govern central.

El portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, ha informat d'aquest punt abordat en l'esmentada Comissió, presidida per Mariano Rajoy, i encaminat a "impedir que la Generalitat pugui tramitar expedients de despesa" per a aquesta consulta "il·legal" sobre la independència, ha dit el també ministre d'Educació, Cultura i Esport. 

En roda de premsa, i després de recordar que el Tribunal Constitucional havia  declarat nul·la la disposició de la Llei de Pressupostos de Catalunya referida al finançament del referèndum, Méndez de Vigo ha lamentat que, malgrat això, els promotors de la consulta continuen amb la voluntat de celebrar-ho, el que ha generat, segons ell, "incertesa en ciutadans i empreses".

Si el govern de la Generalitat no complís amb el previst per l'executiu espanyol, aquest podria prendre mesures tals com la suspensió de les transferències del Fons de Liquidesa Autonòmica (FLA), que al llarg del que queda d'any té previst pagar 3.600 milions.

"Si algú vol organitzar un referèndum a Catalunya no ho podrà fer amb els diners de tots els catalans", ha dit el ministre, que ha qualificat els consellers de la Generalitat d'"extremistes". Méndez de Vigo ha mantingut que el seu govern ha pres aquesta decisió pensant en els interessos dels catalans.

Immediata entrada en vigor

Així que, com a mesura preventiva, encara que d'entrada en vigor immediata, ha apuntat el ministre, el Govern exigirà a la Generalitat la remissió setmanal de certificats individuals a una sèrie de càrrecs: els interventors de les conselleries, els responsables economicofinancers de les entitats en què no hi hagi intervencions delegades, el director general de Pressupostos i al de Política Financera, Assegurances i Tresor.

Segons assenyala l'acord, el Ministeri d'Hisenda s'encarregarà de la verificació de la informació que enviïn aquests càrrecs, i si constatés que s'està portant diners públics a la celebració del referèndum, traslladarà l'assumpte a les autoritats competents. I si s'incompleixen els requeriments, el Govern aplicarà "la previsió" en l'acord de la Comissió d'Afers Econòmics del 15 de novembre de 2015, el qual condiciona el desemborsament del FLA.

Catalunya ha rebut d'aquest fons, des de 2012, més de 63.000 milions d'euros; aquest any, la quantia és, per ara, de 3.600 milions. Els "esdeveniments de les últimes setmanes" a Catalunya han motivat en gran mesura aquest acord del Govern, segons ha reconegut Méndez de Vigo.