Público
Público

INVESTIGACIÓ REFERÈNDUM S'amplia el nombre d'investigats per actes preparatius del referèndum

La Guàrdia Civil ha comunicat la seva condició d'investigat al director general de Comunicació del Govern català, Jaume Clotet. També ha declarat Joan Ignasi Elena, excoordinador i portaveu de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum. 

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, a Barcelona. EUROPA PRESS

El director general de Comunicació del Govern català, Jaume Clotet, ha arribat a la comandància de la Guardia Civil poc abans de les 8.30 hores d'aquest dijous per ser interrogat per agents de l'Institut Armat, per actes preparatius per al referèndum de l'1 d'octubre. Els agents li han comunicat la seva condició d'investigat, tal com va passar ahir amb Joaquim Nin, secretari general de Presidència.

També declara aquest dijous qui va ser coordinador i portaveu de l'executiva del Pacte Nacional pel Referèndum, Joan Ignasi Elena, per la pàgina web que el Pacte va posar en marxa per recollir adhesions ciutadanes en favor d'un referèndum.

La compareixença es produeix en el marc d'una investigació instruïda pel Jutjat d'Instrucció 13 de Barcelona que parteix d'una querella contra el magistrat i exsenador d'ERC Santiago Vidal, i que se centra en diversos actes preparatius del referèndum de l'1-O.

Elena ha estat interrogat sobre la gestió econòmica i el manteniment del web del Pacte Nacional pel Referèndum, una plataforma de partits, sindicats i entitats sobiranistes que recull suports a favor de la celebració d'una consulta d'independència a Catalunya. Ell mateix ha manifestat el seu agraïment a tots els que li han fet arribar mostres de solidaritat i ha qualificat d'absurda la citació per part de la Guardia Civil. A través de xarxes socials ha dit que s'està produint "un us i abus de les institucions". "Contra això s'ha d'estar al davant", ha declarat.

Clotet, per la seva banda, ha estat interrogat a la caserna de la Guardia Civil com a testimoni i ha sortit com a investigat sobre els preparatius del Govern català de cara a la celebració de l'1-O.

Dimecres van declarar Nin i Graells

La Guàrdia Civil interroga tots dos testimonis després de prendre declaració ahir al secretari general de Presidència, Joaquim Nin, a qui va acabar comunicant la seva situació d'investigat davant els indicis que suposadament ho incriminen en els preparatius del referèndum unilateral. A més, aquest cos policial també va prendre declaració ahir, en aquest cas com a testimoni, el director general d'Atenció Ciutadana, Jordi Graells.

Els alts càrrecs de la Generalitat van ser citats ahir a la Comandància de la Guàrdia Civil per ser interrogats en relació amb la posada en marxa de les webs que informen sobre el referèndum i la campanya institucional sobre el registre de catalans a l'estranger que va llançar el Govern .

El conseller de Presidència, Jordi Turull, va anunciar ahir que denunciaran davant del jutge de guàrdia "la greu vulneració de drets fonamentals" que, al seu parer, s'ha perpetrat a la declaració davant la Guàrdia Civil de Joaquim Nin.

El titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona ha prorrogat per un altre mes, fins a finals d'agost que ve, el secret de sumari de la causa. El jutge ha dictat un acte en què acorda prorrogar el secret de sumari, que va decretar el passat mes d'abril i que s'ha anat allargant mensualment des de llavors.

Indignació al Govern

El conseller de Presidència, Jordi Turull, ha considerat aquest dijous que és "inèdit" que la Guàrdia Civil hagi citat a declarar el director de Comunicació del Govern, Jaume Clotet, per actes preparatius per al referèndum de l'1 d'octubre. Ho ha dit durant una interpel·lació del diputat de Ciutadans David Mejía en el ple del Parlament.

Turull ha explicat que no s'havia pogut preparar correctament la interpel·lació perquè els alts càrrecs del seu departament "es veuen abocats a la Guàrdia Civil", en referència a Clotet i al secretari de la Presidència, Joaquim Nin, de manera que s'ha disculpat per si no podia respondre amb precisió a les preguntes de Mejía.

Per la seva banda, el portaveu del secretariat nacional de la CUP, Quim Arrufat, ha expressat avui la seva por que els interrogatoris de la Guàrdia Civil a funcionaris i polítics sobiranistes "siguin el preludi d'un estat d'excepció", pel que ha demanat "estar preparats" per respondre "a la repressió".

Més citacions

Per aquest divendres la Guardia Civil ha citat a declarar com a mínim a un càrrec de la Conselleria d'Afers Exteriors de la Generalitat i un altre de la Conselleria de Presidència pels preparatius del referèndum, segons han informat a Europa Press fonts coneixedores del cas.

Aquestes persones, que també hauran de comparèixer a la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia de Barcelona, ​​estaran acompanyades a la seu de l'Institut Armat per l'advocada cap de la Conselleria de Presidència.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha aclarit aquest dijous que els interrogatoris d'aquests dies no han estat sol·licitats pel jutge d'instrucció --que manté la causa sota secret--, sinó que els ha decidit la Guàrdia Civil com a policia judicial.