Público
Público

Judici cas Palau Un inspector en cap de la UDEF conclou que Ferrovial va finançar il.legalment a CDC

Ratifica al judici del cas Palau l'informe que va elaborar fa cinc anys i en què destacava que la constructora pagava comissions il·legals a la formació política. L'extresorer convergent Andreu Viloca, en canvi, nega que hi haguessin operacions estranyes entre les fundacions vinculades a l'organització i el partit. 

Millet i Montull al judici. EUROPA PRESS

AGÈNCIES

Un inspector en cap de grup de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional espanyola ha afirmat aquest dimarts en el judici per l'espoli del Palau de la Música que està "completament segur" que la constructora Ferrovial va finançar de forma il·legal a CDC amb "comissions il·lícites". L'inspector, cap del grup 24 de la brigada de blanqueig de capitals de la UDEF, ha comparegut com a testimoni en el judici, en què ha ratificat el contingut d'un informe que va elaborar i va signar al febrer de 2012, en el qual concloïa que Ferrovial va usar empreses intermèdies "utilitzades com a capes de cebes interposades" per fer arribar comissions il·lícites a CDC.

En el seu informe, l'inspector de la UDEF també deduïa que el cas de Ferrovial "podria no ser l'únic en el qual s'entreveu un desviament de fons" cap a CDC, en considerar que altres constructores o empreses de serveis d'aigua i autopista podrien haver participat en concursos i adjudicacions "el resultat pogués estar viciat per aquestes aportacions".

L'advocat del tresorer de CDC Daniel Osàcar, Xavier Melero, li ha preguntat a l'inspector sobre si les conclusions del seu informe relatives a Ferrovial tenen la mateixa validesa que les seves "conjectures" sobre aquestes altres empreses, al que el testimoni ha estat contundent, afirmant que no té cap dubte sobre el cas de Ferrovial. "Sobre Ferrovial, la meva conclusió és que les donacions no són tal, es tracta d'una comissió il·lícita que en aquest cas, per a mi, servia després per finançar el partit polític. En el cas de Ferrovial estic completament segur. Ratifico la conclusió de la meva informe", ha indicat.

En canvi, sobre la seva al·lusió al fet que aquest procediment podria haver-se estès a altres empreses, amb processos d'adjudicació "viciats", l'inspector ha afirmat que ho va incloure en el seu informe arran del seu coneixement "per fonts públiques" que en altres procediments judicials hi havia donants del partit implicats i també perquè eren qüestions que s'havien debatut al Parlament de Catalunya, tot i que no va fer una investigació específica.

El paper de les fundacions convergents

En el seu informe, l'inspector de la UDEF també determinava que els diferents ens que "graviten" entorn CDC, com la fundació Trias Fargas -actual CatDem- o la Fundació Fòrum Barcelona funcionaven sota el principi d'"unitat de caixa", "cosa que explicaria la freqüent concessió de préstecs entre aquests i les transferències de fons, moltes de les quals s'emparen en suposades prestacions de serveis, executades per CDC per justificar unes creixents partides financeres rebudes".

A preguntes del fiscal Anticorrupció Emilio Sánchez-Ulled, el testimoni ha detallat que durant el període analitzat, entre 2002 i 2009, va comprovar que la Fundació Trias Fargas concedia "crèdits ficticis" a CDC per "desviar liquiditat" per finançar el partit, ja que les devolucions sempre es feien en imposicions en efectiu, "el que no és habitual", pel que va deduir que es tractava d'un mecanisme "de blanqueig o simplement per emparar l'origen dels diners i amagar la seva procedència".

A més d'aquest "primer circuit o flux financer", l'inspector també sosté en el seu informe l'existència de "factures falses" per emparar el transvasament de fons al partit, mitjançant suposats pagaments a serveis de proveïdors "que no s'havien prestat". Posteriorment, a partir dels manuscrits intervinguts al Palau, l'inspector va establir una "relació" entre els donatius de la constructora Ferrovial al Palau de la Música "amb obres públiques que s'havien adjudicat" a la constructora.

"En funció d'aquests diners que arribaven a les institucions del Palau, posteriorment es derivava, mitjançant convenis de col·laboració subscrits entre la Fundació Trias Fargas i el Palau, a CDC", ha indicat l'inspector, que també va detectar una "certa excepcionalitat" en els vincles econòmics entre CDC i les seves fundacions i les mercantils Mail Rent, New Letter i Letter Grafic.

També ha declarat aquest dimarts Andreu Viloca, extresorer de CDC, que ha assegurar que només coneix entrades de diners legals al partit i que els cobraments sistemàtics a la fundació Trias Fargas corresponien a "treballs administratius".