Público
Público

Judici al Procés La secretària judicial del 20-S assegura que va demanar un helicòpter per "por" a sortir entre els manifestants

Montserrat del Toro declara com a testimoni en la 12a sessió del judici al 'Procés', que jutja el Tribunal Suprem.

Cartell desplegat a la seu de la Conselleria d'Economia: "Welcome to the catalan Republic'. | SERGI BERNAL

Va tenir "por" al "que hi havia fora". La secretària judicial que va participar en el registre al Departament d'Economia de la Generalitat el 20 de setembre de 2017, Montserrat del Toro, ha assegurat aquest dimecres que va arribar a demanar a la Guàrdia Civil que li facilités un helicòpter per abandonar aquesta seu, per la seva "por" a sortir entre els milers de manifestants que es van concentrar a les portes de l'edifici, en protesta pel seu registre per ordre judicial.

La concentració "es va transformar en un tumult de gent i era impossible sortir-ne", segons la secretària judicial

La lletrada ha comparegut com a testimoni davant la Sala Penal del Tribunal Suprem, responsable de jutjar el Procés, per traslladar la seva versió del que va passar en un episodi de màxima rellevància. La protesta del 20-S és un puntal del relat sobre la suposada violència del Procés que esgrimeix la Fiscalia, i del Toro ha fet seves les expressions del Ministeri Públic per referir-se a aquesta concentració, que al seu torn estan copiades de la interlocutòria del jutge instructor, Pablo Llarena.

Així, ha relatat que va haver de descartar els tres plans que li va oferir la Guàrdia Civil -com a interlocutora dels concentrats- perquè abandonés l'edifici. Tots implicaven sortir per la porta principal, i sense aquests agents al seu costat, però amb l'opció de veure's escoltada pels Mossos. Va considerar que cap d'ells permetia garantir la seva seguretat "personal i professional", en referència a les actes del registre que portava en una carpeta. "Vaig tenir preocupació tot el dia i por a partir de les 21.30", quan la concentració "es va transformar en un tumult de gent i era impossible sortir, perquè no es podia transitar pel carrer", ha relatat. Va poder completar la seva feina, però els detinguts que inicialment anaven a acompanyar-la durant el registre no van arribar a estar presents.

Del Toro, al jutge Sunyer: "M'heu de treure per aquí"

Del Toro, que ha demanat que no es difongués la seva imatge, ha detallat davant el fiscal Javier Zaragoza com va viure aquesta jornada des de primera hora del matí, quan va començar el registre: com hi havia persones fotografiant l'edifici, com els agents de la Guàrdia Civil li van recomanar que no s'acostés a les finestres perquè no captessin la seva imatge, i com, vista la impossibilitat que un helicòpter aterrés en un terrat plena d'antenes, va trucar el jutge instructor del Jutjat 13 de Barcelona, ​​que precisament estava de guàrdia. El tinent de la Guàrdia Civil, apuntava, li va traslladar "que no hi havia més opcions", que "no esperaven més ajuda".

Per això va contactar amb el jutge, José Antonio Sunyer: "M'has de treure d'aquí", assegurava haver-li dit. Així, la lletrada de l'administració de justícia ha relatat també que, temps després dels fets, va saber que el jutge va fer arribar al major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, que tenia tot just "trenta minuts" per facilitar-li una sortida de l'edifici.

En contra del repetit relat de la "sortida saltant per les teulades", la secretària judicial ha detallat que ha va accedir al teatre des de la segona planta de l'edifici, després de passar un "muret" de només "un metre" 

Transcorregut aquest termini, dos agents dels Mossos vestits de paisà es van dirigir a ella per oferir-li que sortís per l'edifici contigu a la Conselleria, el Teatre Coliseum. En contra del repetit relat de la "sortida saltant per les teulades", la secretària judicial ha detallat que va accedir a aquesta zona des de la segona planta de l'edifici, tot i que va requerir l'ajuda d'un dels mossos per sobrepassar un mur d'un metre, segons les seves paraules, i després per despenjar-se d'una paret. Va romandre en un camerino durant més de mitja hora: "El responsable del teatre s'havia penedit i no volia permetre la sortida per aquella via", denunciava.

En concret, del Toro va passar a la Conselleria des de les 8.00 fins passades les 00.00, ja el 21 de setembre, quan va avisar al jutge que havia aconseguit sortir acompanyada pels agents dels Mossos. No van poder menjar, més que uns entrepans que els va lliurar una agent de la policia catalana passades les 16.00.

Malgrat això, no ha pogut aportar dades sobre actes concrets de violència: ha assegurat que podia percebre "un murmuri constant" des de l'edifici, en referència al soroll que feien els concentrats, i que entorn de les 22.00 va veure "l'impacte d'una ampolla d'aigua contra el vidre". "Hi havia un munt de gent aixafada contra el cristall", ha dit.

També denunciava haver patit seqüeles després d'aquest dia, en el qual va sentir "estrès, ansietat" i, "al final, por", i identificava als acusats Jordi Sánchez i Jordi Cuixart com els dos homes que van negociar la seva sortida amb el tinent de la Guàrdia Civil. I això és particularment important, ja que pot ajudar a sustentar el relat de la Fiscalia, que acusa a tots dos d'un delicte de rebel·lió i demana per a ells 17 anys de presó.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?