Público
Público

JuntsxCat demana formalment la delegació del vot de Puigdemont, Ponsatí i Puig per al ple d'investidura

La candidatura ha entrat la petició al registre del Parlament, adduint el precedent del vot delegat dels tres diputats empresonats en la sessió de constitució de la cambra. ERC veu "molt probable" que sol·liciti en els propers dies el mateix per a Meritxell Serret i Toni Comín.

Carles Puigdemont, en la seva compareixença a Brussel·les per valorar el resultat de les eleccions del 21D al costat de Clara Ponsatí, Lluis Puig, Meritxell Serret i Toni Comin / EFE

Junts per Catalunya ha presentat aquest dijous una petició formal perquè els seus tres diputats que són a Brussel·les, el president cessat Carles Puigdemont i els consellers cessats Clara Ponsatí i Lluís Puig, puguin delegar el seu vot en la sessió d'investidura. La petició s'ha entrat aquest dijous en el registre del Parlament, segons han confirmat fonts de la formació a Públic.

La sol·licitud, dirigida només a la sessió d'investidura, i no al conjunt de la legislatura. La formació considera un precedent el ple de constitució del Parlament, aquest dimecres, en què ja van votar per delegació els tres diputats en presó preventiva, Oriol Junqueras (ERC), Jordi Sànchez i Joaquim Forn (JxCat).

La formació va renunciar dimecres, poc abans de l'inici de la sessió, a demanar també la delegació del vot per als seus diputats que són a Bèlgica. El vot dels parlamentaris a Brussel·les no era imprescindible per assegurar una majoria independentista en la Mesa de la Cambra, i d'aquesta manera s'evitava l'anunciat vet del Govern central davant el Tribunal Constitucional. JxCat ja va advertir dimecres, no obstant, que demanaria la delegació del vot de Puigdemont, Ponsatí i Puig "quan hi hagi la mesa formal constituïda", per la qual cosa es reservaven aquesta opció de cara a la votació d'investidura.

Ara serà la nova Mesa del Parlament, que presideix el republicà Roger Torrent, qui haurà de decidir sobre aquesta petició. El reglament de la cambra només contempla la delegació del vot en cas de baixa per maternitat o paternitat o "en els supòsits d'hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada degudament acreditades". La Mesa d'Edat va permetre el vot delegat dels diputats presos d'acord a aquest darrer punt, tenint en compte que la interlocutòria de divendres passat del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena decretava la seva situació "d'incapacitat legal perllongada", i instava la cambra a arbitrar els mecanismes perquè poguessin votar per delegació.

Cal tenir en compte, però, que la mateixa interlocutòria del Suprem precisava que  aquesta possibilitat de delegació del vot per "incapacitat legal", s'aplica als "investigats en situació de presó preventiva" i no pas "a d'altres", en òbvia al·lusió als imputats que són a Bèlgica.

ERC no ha fet encara la mateixa sol·licitud per delegar el vot dels seus diputats a Brussel·les, els consellers cessats Meritxell Serret i Toni Comín. Però és "molt probable" que ho faci en els propers dies, segons han confirmat fons del partit a Públic. La formació recorda que el ple d'investidura no se celebrarà fins a final de mes, per la qual cosa hi ha marge per fer la petició.

Lectura de discurs d'investidura per un altre diputat

La diputada de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, havia donat més credibilitat dimecres a la hipòtesi segons la qual un altre diputat podria llegir el discurs de Carles Puigdemont en nom seu durant la sessió d'investidura i va assegurar que no seria necessària cap reforma del reglament: "hem estat claríssims que la nostra línia vermella és la investidura de Puigdemont i estem disposats a fer totes les passes perquè és democràtic, es el resultat electoral i ens sentim reforçats pel 21D i hi cap perfetament dins del reglament.

En declaracions a 8TV, Artadi va negar ser una candidata alternativa. Va manifestar el seu respecte pels polítics que han fet passes al costat, però va assegurar que "Puigdemont no pot fer un pas al costat perquè ell és la institució, perquè si no acceptaríem de facto el 155 i li diríem a Rajoy que pot decidir el president de Catalunya".

Artadi també va rebutjar la proposta d'un govern tècnic a Catalunya i un de simbòlic a l'estranger: "el que necessitem en aquest moment no és tenir un govern de tecnòcrates sinó de grans polítics".

Junqueras demana permís per assistir a la investidura

També aquest dijous, el vicepresident cessat i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha presentat un escrit de súplica davant la Sala Penal del Suprem contra la interlocutòria de divendres, que si bé avalava el seu vot delegat també li denegava el permís per assistit als plens del Parlament.

En el seu escrit, la defensa de Junqueras demana permís de sortida per assistir al ple d'investidura, "o bé que es determini la conveniència d'atorgar aquests permisos per tal que el dret de participació política pugui efectuar-se en futurs plens". El també diputat empresonat Jordi Sànchez (JxCat) ja havia presentat una petició anàloga aquest dimecres.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?