Público
Público
rebrots coronavirus

Els jutges avalen les mesures del Govern pels rebrots a l’àrea metropolitana de Barcelona però no al Segrià ni a la Noguera

En el cas metropolità l'aprovació del jutjat inclou la prohibició de reunions de més de deu persones, cosa a la qual s'oposava la Fiscalia. Les restriccions entraran en vigor aquest dissabte a les 9 del matí i es podrien prorrogar més de 15 dies. En el dels municipis lleidatans la justícia considera que les mesures no estan sanitàriament prou justificades.

Una usuària del metro de Barcelona amb mascareta a l'interior d'un tren de la línia 3. ALBERT CADANET / ACN
Una usuària del metro de Barcelona amb mascareta a l'interior d'un tren de la línia 3. ALBERT CADANET / ACN

públic i agències

El Jutjat Contenciós-Administratiu número 15 de Barcelona ha ratificat íntegrament aquest divendres les mesures proposades pel Govern per contenir els brots de Covid-19 a Barcelona i l'àrea metropolitana durant els propers 15 dies. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha explicat que les restriccions entraran en vigor aquest dissabte a les 9 del matí i que es podrien prorrogar. L'aprovació del jutjat inclou la prohibició de reunions de més de deu persones, cosa a la qual s'oposava la Fiscalia.

Segons el fiscal, la prohibició de reunir-se més de 10 persones limita el dret fonamental de reunió, i això només es podria fer si la mesura està "justificada" i és "proporcional a la finalitat perseguida". De fet, el fiscal considera que la mesura és "desproporcionada" i la Generalitat no l'ha justificat "adequadament".

La resolució, que recull recomanacions i obligacions, afecta a la ciutat de Barcelona i a Viladecans, El Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona.

En canvi, el jutge ha tombat les mesures restrictives del Govern a set municipis de la Noguera i a cinc del Segrià en què també es volien aplicar a l'igual que a l'àrea metropolitana de Barcelona. Concretament, el magistrat considera que, pel que fa a la Noguera, no hi ha prou casos de Covid-19 que justifiquin les restriccions als tres municipis que depenen de l'EAP Artesa de Segre (Artesa, Vilanova de Meià i Alòs de Balaguer) i als quatre de l'EAP Ponts (Cabanabona, Gualter, Oliola i Vilanova de l'Aguda). El jutge entén que passa el mateix als cinc municipis del Segrià on encara no s'aplicava cap mesura restrictiva, Massalcoreig, Gimenells, Sarroca de Lleida, Artesa de Lleida i Benavent de Segrià.

A l'escrit de la resolució el jutge especifica que no ratifica les mesures proposades per als set municipis de la Noguera perquè "de la lectura de l’informe emès pel director de l'Agència de Salut Pública de Catalunya només resulten dos contagis en cada EAP des de el dia 9 de juliol". Atesa aquesta baixa incidència "malgrat els nombrosos test PCR duts a terme", considera que es pot aconseguir evitar la propagació del virus "amb mesures menys restrictives" i amb afectació "únicament" a les persones contagiades i als seus contactes, "i això amb respecte als principis de proporcionalitat i subsidiarietat".