Público
Público

L'Estat torpedina la tasca social d'entitats com el Banc d'Aliments o SOS Racisme

Mig miler d'associacions veuen perillar la seva viabilitat econòmica, un cop l'Estat ha bloquejat el pagament de les subvencions d'enguany i del 2018.

Publicidad
Media: 4
Votos: 2

Voluntaris classificant aliments en una edició anterior del Gran Recapte, que organitza el Banc dels Aliments

El Banc d'Aliments podria haver d'emprar part del pressupost del Gran Recapte per a d'altres projectes. Sos Racisme es pot quedar sense el 30% del seu pressupost per atendre agressions racistes. I només són dos exemples. El motiu, el bloqueig per part de l'Estat -que fa temps que va intervenir els comptes de la Generalitat- del pagament de dues partides en subvencions ja compromeses per l'administració catalana. 

La Generalitat va avisar la setmana passada les 531 entitats socials catalanes afectades que, a partir d'ara, i si la situació no es reverteix, hauran de fer mans i mànigues per sufragar uns diners que en bona part ja s'han gastat i que, moltes, no tindran d'on treure. L'alerta es va produir abans que el Govern espanyol intervingués totalment la Generalitat amb el cessament de tots els consellers.

Es tracta del pagament de més de 10 milions d'euros en subvencions públiques de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària (4,5 milions d'euros per a 307 entitats) i la Direcció General de Joventut (5,51 milions d'euros per a 224 associacions), comumment conegudes com a la COSPE, que són bianuals. Aquesta suspensió, per tant, afectaria no només al 2017, sinó també a l'any vinent, de manera que molts dels projectes d'aquestes entitats no podrien executar-se.

El director executiu del Banc dels Aliments, Lluïs Fatjó-Vilas, una de les entitats afectades pel bloqueig, qualifica la mesura de "disbarat" i de "sense sentit". Aquestes subvencions van ser resoltes al mes de març, de manera que les entitats ja han realitzat una despesa considerable que, amb les subvencions bloquejades, no veurien finançades: "Els diners que no arribaran els haurem de treure del nostre funcionament diari –fa els comptes Fatjó-Vilas–, el que suposaria un 40% de les despeses del funcionament regular."

Jordi Giró és el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (la CONFAVC), que aplega unes 560 associacions de veïns de tot el país, en 27 federacions diferents, i que també està afectada per la mesura de l'Estat: "Ens afecta, i molt, ja hem realitzat i pagat el 90% dels projectes previstos per al 2017. De dur-se a terme el bloqueig, ens abocaria a una situació insostenible –assegura, i afegeix, a tall d'exemple–; imagina't que treballes durant deu mesos per a una empresa i et llavors et diuen que no hi ha diners per pagar-te".

SOS Racisme, greument afectada

Alba Cuevas, portaveu de SOS Racisme, també a la llista d'entitats amb la subvenció paral·litzada, explica que ara a l'octubre ja no hi ha marge de maniobra per finançar totes les despeses dutes a terme des del març, que és quan van rebre la resolució positiva dels ajuts per part de la Generalitat: "No deixarem d'atendre les víctimes de racisme –el bloqueig dels ajuts suposa per a l'entitat la paralització del 30% del pressupost en el servei d'atenció i denúncia d'agressions racistes–, però haurem de destinar els diners del dia a dia de l'entitat, com ara els sous a les professionals que hi treballen, per poder continuar oferint el servei d'atenció i denúncia".

Cada any, SOS Racisme rep unes 450 demandes d'agressions xenòfobes. Lluïs Fatjó-Vilas, des del Banc dels Aliments, assegura que l'entitat mira de cobrir les necessitats de la població que passa per una situació de pobresa i no pot costejar-se una correcta alimentació: "126.000 persones a nivell de Barcelona, més de 225.000 persones a nivell català", explicita el director executiu del Banc dels Aliments. Per la seva banda, Giró explica que la CONFAVC és "una entitat d'interès públic que treballa amb persones, no amb situacions ideològiques, persones que sovint viuen amb risc d'exclusió, que tenen problemes de pobresa energètica, d'habitatge, entre d'altres". Tots tres coincideixen a assenyalar que les tasques que realitzen les entitats afectades són d'interès social i general, tasques de les quals haria d'encarregar-se l'administració, puntualitza Fatjó-Vilas.

El Gran Recapte continua endavant

Ara que s'apropa el Gran Recapte que el Banc dels Aliments organitza cada any –i que suposa el 25% del pressupost total de l'entitat–, el seu director executiu informa que el bloqueig de les subvencions no hauria d'afectar la iniciativa de manera directa, tot i que si la situació no es reverteix hauran de capitalitzar el que cobria la subvenció amb els diners que tenien destinats a altres projectes, com ara, el propi gran recapte: "És una situació de màxima tensió a mig termini. Nosaltres, per funcionar, necessitem aquests diners. Aquesta subvenció suposa el 18% del pressupost anual. 1,1 milions d'euros en compra d'aliments i uns 850.000 euros en concepte del funcionament rutinari del Banc d'Aliments", conclou.

La llista d'entitats afectades és extensa i els noms que s'hi troben, significatius, com ara Càritas Diocesana, Arrels Fundació, el Casal dels Infants del Raval o el Casal Lambda, entre les que treballen l'àmbit social. I pel que fa a entitats en l'entorn de la joventut, la llista engloba sobretot les associacions de lleure i els esplais, casals i cases de colònies, a banda d'altres com ara la Fundació Privada Pare Manel (que no només s'ocupa de joves en risc d'exclusió, sinó que també vetlla per la integració social de persones que surten de la presó) o Sida Studi, que treballa en l'àmbit de la salut sexual a través de la formació, entre moltes d'altres.

Però no només es veuran afectades les persones assistides per les entitats socials, la mesura també impactarà econòmicament en les associacions i en les nòmines. La Generalitat informa que uns 1.300 treballadors podrien veure's afectats. L'impacte en la població en beneficis directes i indirectes dels projectes seria de 900.000 persones, segons les dades que les pròpies entitats han fet arribar a la Generalitat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha sol·licitat l'exepció de l'aplicació de l'ordre de bloqueig dels ajuts, ja que segons informen aquesta situació comporta un "endeutament crític per la gran majoria de les entitats, que posen en risc la seva viabilitat i continuïtat".

Davant d'aquesta mesura de l'Estat –descrita com a un "atac directe al teixit associatiu i cívic" per la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa– entitats com ara la CONFAVC s'estan plantejant accions de protesta que s'aniran perfilant els propers dies. Des de SOS Racisme, la seva portaveu Alba Cuevas explica que ja estan mantenint contactes amb altres entitats afectades per consensuar una resposta comuna. Mentrestant, "només ens queda esperar els següents moviments de l'Estat i la Generalitat i, des de l'entitat, apanyar-nos com poguem i moure els pocs recursos que tenim per poder seguir treballant", assumeix Cuevas.