Público
Público

Les incidències LGTBIfòbiques han augmentat gairebé un 16% des del gener respecte al 2022

Segons dades de l'Observatori Contra l'Homofòbia, el col·lectiu més afectat ha estat el d'homes homosexuals amb 65 casos, un 56% del total, seguit del de les persones transsexuals amb 28, un 24,1% 

Participantes en la manifestación Pride LGTBI que recorre esta tarde las calles de Barcelona reivindicando las familias LGTBI bajo el lema 'We are family'. EFE
Una manifestació de l'Orgull a Barcelona  - EFE

Des del gener fins a mitjans de maig del 2023 s'han registrat 110 incidències LGTBIfòbiques, un 15,8% més que el mateix període de l'any passat a Catalunya, quan es van comptabilitzar 95 casos. Són dades que ha fet públiques l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) el Dia Internacional contra l'odi al col·lectiu LGTBI, que se celebra cada 17 de maig.

Més de la meitat (56%) de les incidències registrades són al col·lectiu d'homes homosexuals, que és el més afectat, amb 65 casos. El segueix el de les persones transsexuals, amb 28 incidències, el 24,1% del total. Pel que fa a les dirigides al col·lectiu LGTBI en general i no a persones físiques concretes, s'han comptabilitzat 14 casos, un 12%. Finalment, les dones lesbianes han patit vuit incidències, el 6,9% del total. També s'ha registrat una incidència a una persona bisexual. 

En relació al 2022, els col·lectius que han incrementat percentualment el nombre d'incidències són el d'homes gai, un 18,1% respecte a l'any passat i el de dones lesbianes, amb un 6,1% més. L'OCH destaca l'increment entre el col·lectiu de lesbianes, atès que "és poc freqüent".

La via pública, on s'han registrat més incidències

L'OCH també destaca que la via pública és l'àmbit on s'han registrat més incidències, amb 28 casos, un 25,5% del total. En segon lloc, l'espai d'oci nocturn (14,5%), amb 16 casos, seguit d'àmbits educatius (10%), amb 11 casos, i laborals (9,1%), amb 10 casos. 

Segons l'entitat, les incidències als centres escolars han incrementat un 1,6% respecte al 2022. La majoria, apunta l'entitat, consisteixen en situacions d'assetjament escolar a menors d'edat per la seva orientació sexual, identitat de gènere i expressió de gènere. Alhora recorda que un d'aquests casos ha derivat en suïcidi.

Les incidències LGTBIfòbiques als centres escolars han incrementat un 1,6% respecte al 2022

Finalment, també s'han registrat entre una i set incidències en els àmbits esportiu, mitjans de comunicació, transport públic, habitatge, establiment comercial, nucli de convivència, comunicació privada, cultural, institucional i salut. L'espai d'oci nocturn és l'àmbit que més ha incrementat en relació al 2022, amb un 10,3% d'incidències més que l'any passat.

Per demarcacions territorials, la de Barcelona és la que registra més incidències, amb 79 casos, el 71,8% del total. Aquesta xifra ha augmentat un 17,8% respecte a l'any passat. El 74,7% dels casos s'han produït a Barcelona ciutat. Concretament, el districte de Sant Martí és el que presenta més registres, amb 15 casos. També hi ha hagut un lleu increment percentual a Horta-Guinardó (2,3%) i les Corts (1,1%).

¿Te ha resultado interesante esta noticia?