Público
Público

ESQUERRA REPUBLICANA Marta Rovira reapareix per demanar consensos i reivindicar alhora l'1-O i el 3-O 

La secretaria general d'ERC trenca el seu silenci des de l'exili i intervé al Consell Nacional del seu partit. Afirma que el republicanisme té una assignatura pendent: "Cal que s'assegui, cal que parli i que trobi la via de consens per avançar".

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Intervenció de Marta Rovira des de Ginebra al Consell Nacional d'ERC / EFE Enric Fontcuberta

La secretària general d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Marta Rovira, ha afirmat aquest dissabte, en una intervenció "en línia" des de Suïssa davant el Consell Nacional del seu partit, que l'1 d'octubre és "un punt de no retorn" i "no hi haurà marxa enrere" en el procés independentista, a més de reclamar "consens" a les forces republicanes.

"Per fer el proper pas cal que el consens de pais sigui capaç de representar una gran transversalitat i diversitat de la nostra societat. Aquella transversalitat i diversitat que el 3 d'octubre també va sortir a manifestar-se al carrer", ha afirmat.

Marta Rovira s'ha adreçat de forma directa per primera vegada al màxim òrgan de direcció d'ERC des que es va exiliar a Ginebra (Suïssa) fa sis mesos, i ho ha fet en el transcurs de la reunió que el Consell Nacional celebra a l'auditori Axa de Barcelona.

L'aparició de Rovira, a través d'una pantalla gegant, ha provocat una llarga ovació dels dirigents d'ERC posats dempeus.

Les seves primeres paraules han estat per agrair el sacrifici que ha fet el fins ara líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, que aquest divendres va renunciar a ser el candidat del seu partit a l'Alcaldia barcelonina, a petició de la "cúpula" d'Esquerra, en favor de l'ara conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall.

Marta Rovira ha agraït a Bosch la seva "generositat i lleialtat" en un gest "que no es veu cada dia, i molt menys en política", i ha subratllat que els propers mesos seran "clau" per encarar qüestions com "el judici polític" que prepara l'Estat.

No hi ha retorn a l'autonomisme

Després de remarcar que l'organització d'un referèndum "mai hauria de ser considerada com un delicte en un Estat que es considera democràtic", la secretària general d'ERC ha dit: "Es vol jutjar, a més, a la llibertat d'expressió i opinió, estan en joc els nostres drets polítics, perquè el que pretén el règim del 78 és posar límits a la democràcia espanyola".

Sobre l'estratègia d'ERC, Marta Rovira s'ha mostrat molt rotunda: "El referèndum de l'1 d'octubre és un punt de no retorn, la majoria de ciutadans van sortir al carrer i ho van fer de forma sobirana, per la qual cosa això no pot tenir marxa enrere, els catalans se senten sobirans per decidir el país que volen tenir".

Als qui des de l'independentisme interpreten que ERC vol fer marxa enrere i tornar a l'autonomisme, Rovira ha respost: "Estem davant un punt de no tornada, també perquè el Govern espanyol va decidir utilitzar la violència contra ciutadans pacífics que volien votar i, des de llavors, solament hi ha hagut repressió i vulneració de drets democràtics".

"L'1 d'octubre és, així mateix, un punt de partida de lliçons apreses, sent conscients que va ser possible gràcies al consens entre actors polítics, les institucions democràtiques catalanes i la ciutadania a peu de carrer", ha afegit.

El republicanisme té una assignatura pendent, segons Rovira. "Cal que s'assegui, cal que parli i que trobi la via de consens per avançar". Ha considerat però que "això no significa ni competir ni uniformar", en una clara al·lusió a les llistes úniques electorals que es proposen des de l'espai polític proper a JxCat.

"Barrots per faristols i cel·les per despatxos"

La sotssecretària general Marta Vilalta ha demanat "igualtat de condicions" en les negociacions amb el Govern, per la qual cosa ha sol·licitat l'absolució i alliberament dels presos sobiranistes.

"L'única opció és l'alliberament de tots", ha destacat Vilalta en la seva intervenció en el Consell Nacional, i ha insistit que el Govern espanyol ha de canviar els barrots per faristols, els 'vis a vis' per negociacions i les cel·les per despatxos.

També ha cridat a crear una xarxa de solidaritat i "construir una aliança amb altres causes de repressió", ja que aquesta no ha servit per parar la voluntat democràtica del poble, segons ella, que li ha plantat cara.

"No acceptarem una situació de normalitat mentre no hi hagi justícia pels represaliats i s'acabi amb la persecució judicial als alcaldes per col·laborar en l'organització de l'1 d'octubre", ha subratllat Vilalta.

Ha afirmat que el procediment judicial contra els independentistes es realitza sense garanties, i que es basa "en mentides", perquè segons ha recordat no va haver-hi violència. La realització d'un referèndum no és cap delicte, ha remarcat.

Cohesió i aliances

Per la seva banda, el portaveu al Parlament, Sergi Sabrià, ha assegurat que l'"Estat s'ha carregat l'estat dret" i ha indicat que el camí és la república a través d'aliances i de cohesió social.

També ha cridat a crear una xarxa de solidaritat que traspassi fronteres i que farà més curt el camí a la república, i ha destacat que la seva formació és "la punta de llança de la defensa dels drets i les llibertats", després del que ha recordat als líders a la presó i els que es troben a l'estranger.

"La democràcia plena no la podem esperar, l'hem de buscar", ha insistit Sabrià, que ha assenyalat que la repressió ho fa més difícil. Pel que fa referència a lers llibertats democràtiques, s'han produït, segons Sabrià, reculades sense precedents.