Público
Público

Pedro Sánchez, el gran favorit per guanyar les primàries del PSOE a Catalunya

L'executiva del PSC vol mantenir la neutralitat en el procés de primàries, però la majoria de càrrecs socialistes catalans preveuen la victòria de l'exsecretari general.

Els aspirants a la Secretaria General del PSOE: Patxi López, Susana Díaz; i Pedro Sánchez. EFE

LAURA SAFONT

Fins fa només uns dies la militància del PSC no tenia assegurada la seva participació en el procés de primàries del PSOE, després del conflicte obert entre els partits germans quan els diputats catalans van decidir no abstenir-se en la investidura Mariano Rajoy i desobeir el mandat de la gestora. Però, després de moltes tensions, l'acord entre el partit i la formació catalana per reforçar el seu protocol de relacions, que data del 1978, ha acabat per permetre el vot dels militants catalans a escollir al proper secretari general socialista. La militància catalana podrà decidir entre els tres precandidats a liderar el PSOE: Pedro Sánchez, Patxi López o Susana Díaz, tot i que la presidenta de la Junta d’Andalusia encara no ha oficialitzat el seu pas endavant.

L'executiva nacional del PSC ha decidit mantenir-se en la neutralitat en el procés, com han corroborat fonts del partit a Públic, però els diferents càrrecs socialistes sí que podran posicionar-se a títol individual. Molts ja ho han fet, i la majoria preveuen una victòria de l'exsecretari general, Pedro Sánchez, en els diferents territoris catalans. La seva negativa a investir l'actual president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, el posiciona molt favorablement davant la militància catalana. Cal recordar, a més, que el PSC es va mantenir fidel a Sánchez fins que el Comitè Federal el va destituir. Així ho ha defensat a Públic, Núria Marín, alcaldessa de L’Hospitalet i primera secretària adjunta del PSC, qui ha reconegut que Pedro Sánchez previsiblement guanyarà al municipi perquè “els militants de base estan clarament posicionats”.

Marín rebutja donar una opinió personal de quins dels tres candidats recolzarà, ja que com a segona màxima dirigent del partit vol mantenir la neutralitat defensada per Miquel Iceta, tot i que reconeix que és amiga personal de l’exlehendakari Patxi López, a més del socialista basc Rodolfo Ares. “El meu objectiu és que tots els candidats es puguin sentir còmodes durant la campanya a l’Hospitalet”, ha defensat.

Qui sí que es posiciona favorablement a Pedro Sánchez és l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon. “Té una complicitat molt amplia amb les bases”, assegura sobre el candidat a Públic. A banda de participar en el primer acte de campanya de l’exsecretari a Madrid del mes de febrer, Parlon argumenta: “És una persona molt valorada per dues coses: perquè el PSC creu en els processos de primàries i ell va ser escollit amb primàries, i també perquè té una especial sensibilitat en la situació cap a Catalunya”. “Ell entén que perquè al PSOE li pugui anar bé a la resta d’Espanya es necessita una reforma del país i reconèixer la plurinacionalitat”, afegeix.

Parlon defensa que el grup de suport a Sánchez “és prou ampli” a Catalunya, i recorda que ella va apostar per Eduardo Madina a les darreres primàries del PSOE del 2014. “Molta gent que va estar amb Pérez Tapias o Madina ara considerem que el Pedro és millor”, assegura. La també membre de l’executiva del PSC com a secretària de Política Municipal i Formació considera que Sánchez “té molt de terreny adobat a Catalunya” i assegura: “Les persones que li donem suport farem el possible perquè així sigui”. Entre aquestes persones, també presents a l’acte de Madrid, destaquen l’alcalde de Viladecans i secretari d’Economia al PSC, Carles Ruiz (qui va ser l’encarregat de campanya de Sánchez a les primàries del 2014); l’exdiputat al Congrés Román Ruiz, i el líder socialista a Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino.

Parlon, tot i la seva postura, creu que “l’important és que els lideratges s’elegeixen per primàries” i defensa que “serà una cursa concorreguda entre tres candidats amb molt potencial”. El primer acte de Pedro Sánchez a Catalunya, segons avança, serà a l'abril.

Patxi López i Susana Díaz també tenen suports a Catalunya

El diputat al Congrés Patxi López ha estat el primer a presentar la seva candidatura al gener i també en trepitjar Catalunya aprofitant l’esmorzar “Primera Plana” organitzat per El Periódico de Catalunya a principis de març a Barcelona. El col·loqui va deixar veure alguns dels seus suports, a més del de Núria Marín, entre els quals destaca un membre de l’Executiva nacional, el responsable de cultura Joan Francesc Marco. L’expresident del Congrés també podria sumar vots, ja que, com Sánchez, es va mostrar contrari a permetre la investidura a Rajoy i també reconeix la plurinacionalitat dels territoris de l’Estat espanyol -com va defensar durant el col·loqui. Aquestes coincidències entre els dos candidats fan que alguns dirigents socialistes, més enllà de Catalunya, apostin per una candidatura conjunta per guanyar les primàries a Susana Díaz, com va defensar la líder socialista a les Balears, Francina Armengol.

La presidenta de la Junta d’Andalusia és l’única candidata que per al moment no té el suport explícit de cap membre de la direcció del PSC. No serà fins al pròxim 26 de març fins que presenti la seva candidatura, però a Catalunya ho tindrà difícil després de forçar la caiguda de Pedro Sánchez i reprimir els intents del PSC d’assumir més sobirania abans del seu darrer Congrés del 2016. Tanmateix, precisament per això, sí que té el suport de la majoria de barons regionals del PSOE i dels líders històrics que ja s’han posicionat a favor seu com José Luis Rodríguez Zapatero, Alfredo Pérez Rubalcaba o Felipe González; així com de la militància andalusa (que triplica la catalana: 45.000 inscrits davant els 14.000 catalans).

El secretari d’organització del Baix Llobregat, Joaquín Fernández, ha assegurat a Públic que ell serà l’encarregat de gestionar la campanya de la líder andalusa a Catalunya. Fernández, qui va dimitir de l’executiva del PSC per rebutjar la ‘via canadenca’ -o referèndum- que Iceta va arribar a defensar durant la campanya de primàries, creu que Susana Díaz “pot sortir pitjor parada que Pedro Sánchez” per les conclusions que es van extreure del Comitè Federal del PSOE, però no “per un tema territorial”. “No crec que hi hagi grans diferències entre allò que defensen un i altre, que és el model federal reconegut a la Declaració de Granada”, argumenta.

La presidenta andalusa, defensa, “és un membre important del PSOE i assumeix allò que els documents polítics del PSOE diuen”, i assegura: “Ella mai ha atacat la catalanitat”. “Ha fet molts actes a Catalunya i sempre l’han rebuda molt bé, amb molta estima”, recorda dels darrers actes a Catalunya, ja fa més d’un any. Tot i que reconeix que Sánchez “parteix amb molt més avantatge”, diu que encara queden més de dos mesos per a les primàries del maig i “encara pot guanyar qualsevol”. Sens dubte, com reconeixen tots els consultats, seran les primàries més cabdals de la història del socialisme espanyol, i també pel socialisme català.