Público
Público

Ponsatí no compareixerà al Suprem, on està citada a declarar per la causa de l'1-O 

Llarena ha donat cinc dies a l'eurodiputada perquè acrediti que ha demanat una petició d'empara d'immunitat al Parlament Europeu. Ponsatí està acusada de desobediència, un delicte que no comporta penes de presó

La exconsellera y eurodiputada Clara Ponsatí, detenida en Barcelona tras una rueda de prensa
L'exconsellera Clara Ponsat  Lorena Sopêna / EUROPA PRESS

Clara Ponsatí no s'ha presentat al Tribunal Suprem aquest dilluns, on estava citada a declarar davant del jutge instructor Pablo Llarena per la causa de l'1-O. "Ja ha arribat a Brussel·les", ha confirmat el seu advocat Gonzalo Boye en una entrevista als Matins de TV3. La reacció de Llarena a la decisió de la de Junts de no comparèixer davant del tribunal ha arribat hores després. El magistrat ha donat cinc dies a l'exconsellera d'Educació perquè acrediti que ha demanat una petició d'empara d'immunitat al Parlament Europeu. 

D'altra banda, el magistrat demana a la resta de parts -la Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusació popular- que es pronunciïn sobre si l'ordre de compareixença de Ponsatí s'hauria de convertir en una ordre de detenció davant la incompareixença de l'eurodiputada i sobre l'argumentació de la defensa.

Boye ha recordat en declaracions a TV3 que, d'acord amb la jurisprudència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), el jutge està obligat a suspendre el procediment contra Ponsatí perquè el Parlament Europeu està tramitant la petició d'empara de la seva immunitat.  

Boye també ha afirmat que el jutge del Suprem no té cap raó legal per prendre declaració a l'eurodiputada ni per detenir-la. "Si fos delicte, estaria prescrit", ha dit. A més, l'advocat ha afegit que el jutge mai s'ha sol·licitat un suplicatori per desobediència i que no es pot detenir una persona per un delicte que no comporta presó.

Detinguda el 28 de març acusada de desobediència

Ponsatí va tornar a Catalunya el 28 de març travessant la frontera francoespanyola sense entregar-se a les autoritats després de cinc anys a l'exili. Després d'explicar en roda de premsa que no pensava fer "cap pacte amb l'Estat" arran de la derogació del delicte de sedició, l'eurodiputada va ser detinguda a la plaça de la Catedral de Barcelona pels Mossos d'Esquadra, que la van portar directament a la Ciutat de la Justícia. Posteriorment, va quedar en llibertat, però Llarena la va citar a declarar a Madrid aquest dilluns. 

L'eurodiputada de Junts està acusada de desobediència per la seva implicació en l'1-O, un delicte que no implica presó. Ponsatí ha passat la Diada de Sant Jordi a Catalunya i ja va avançar que aquest dilluns "té feina" i que "estaria treballant".

La detenció al centre de Barcelona "va ser legal"

Per la seva banda, els Mossos tornarien a detenir Clara Ponsatí si no es presenta al Tribunal Suprem i així ho ordena el magistrat Pablo Llarena. Ho ha confirmat a Catalunya Ràdio el comissari en cap de la policia catalana, Eduard Sallent. De fet, Sallent, ha assegurat que la detenció al centre de Barcelona "va ser legal", encara que la de Junts asseguri va ser "il·legal" per la immunitat que té com a eurodiputada.

"Va demanar un habeas corpus -petició al jutge per denunciar una detenció il·legal- i els jutges van determinar que va ser absolutament legal", ha dit. "Vam fer la comprovació de si hi havia una ordre de detenció i en el moment que ens va semblar més oportú van fer la detenció, sense que hi hagués perill per ella ni per ningú, i per poder-la posar a disposició del jutge", ha explicat Sallent.

Les declaracions del responsable dels Mossos han estat replicades per la mateixa Ponsatí, que en un tuit ha acusat el cos policial de "covardia" per "amagar-se rere una ordre de detenció il·legal". "Lamentable l'espectacle que vau organitzar davant els periodistes, sense cap altra necessitat que mostrar a l'amo que sou obedients", ha afegit l'eurodiputada.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?