Público
Público

El pròxim curs escolar començarà el 9 de setembre, tant a les escoles com als instituts 

El Departament d'Educació atén així les peticions de Consell Escolar i els sindicats, que reclamaven endarrerir la data d'inici del curs

Retrobada d'alumnes a l'inici del curs escolar.
Retrobada d'alumnes a l'inici del curs escolar. Departament d'Educació

El proper curs escolar començarà el dilluns 9 de setembre, tant a les escoles com als instituts, segons ha avançat l'Ara. Ho ha comunicat aquest dimecres la consellera d'Educació, Anna Simó, a la mesa sectorial i al Consell Escolar. D'aquesta forma, el Departament endarrereix la data d'inici de curs. L'any passat va començar el 6 de setembre.

Així doncs, el Departament d'Educació atén les peticions dels sindicats i del Consell Escolar i sindicats, que plantejaven un marge de cinc dies per preparar-se. El Departament sempre havia posat com a condició que el primer dia de curs fos abans de la Diada. L'exconseller Josep González Cambray, però, havia establert que l'inici de curs fos sempre el quart dia laborable.

En una carta dreçada al Consell Escolar, la consellera argumenta que amb aquesta decisió respon a la "demanda de disposar de cinc dies hàbils de setembre per preparar el curs que havien fet arribat molts equips docents i sempre partint de la premissa que no es tornaria a iniciar el curs després de la Diada".

Decisió "excepcional"

En una roda de premsa posterior, Simó ha dit que aquesta és una decisió que es pren "de forma excepcional" i que no determinarà que a partir d'ara sempre ha de ser així. I és que la consellera ha plantejat que s'ha de fer un debat més a fons sobre l'horari escolar que podria impactar en el calendari. Fins que això passi i es marqui un criteri fix, es flexibilitzarà l'inici "cap a la data que té més consens".

En aquest sentit, ha explicat que ha demanat un avaluació sobre una "possible reorganització de la jornada escolar". En concret, vol una avaluació de l'horari intensiu a secundària i de la prova pilot que fan 25 escoles que també apliquen aquesta intensiva. Aquest és un tema també recorrent i Simó ha afirmat que vol tenir evidències que permetin prendre decisions amb informació contrastada. L'objectiu és que aquest sigui un tema de debat "clau" per a la propera legislatura.

Els sindicats lamenten que s'hagi fet "de forma unilateral"

El sindicat CCOO ha celebrat la decisió del Departament d'Educació, però lamenta que s'hagi fet "un cop més de forma unilateral". En un comunicat, el sindicat ha remarcat que s'ha fet de forma no prevista a la mesa sectorial, i ho veu com "un reconeixement dels problemes que ha plantejat aquests anys l'avançament de l'inici de curs". La proposta  "permet tenir més dies per preparar el curs amb qualitat", admet CCOO, però alhora reclama "les mesures necessàries per fer-ho amb garanties". En aquesta línia, la UGT exigeix que les vacants estiguin cobertes l'1 de setembre.

La Intersindical ha demanat començar després de la Diada

Per la seva banda, la Intersindical ha titllat "d'imposada" la decisió del Departament d'Educació sobre l'inici de curs i ha demanat començar després de la Diada. "És un fet que, un cop més, l'inici del calendari escolar no s'ha acordat amb la comunitat educativa", ha apuntat el sindicat, que s'ha queixat que Educació no ha tingut en compte l'opinió dels professionals de l'educació.

El sindicat USTEC-STEs (IAC) insisteix que la "millor data" d'inici "per a una preparació correcta" del curs seria el 12 de setembre. En un comunicat, el sindicat lamenta que la nova data no sigui el resultat "d'una negociació i acord amb la part social" i indica que la consellera Anna Simó l'ha anunciada "sobtadament" a la mesa sectorial d'aquest dijous.  

¿Te ha resultado interesante esta noticia?