Público
Público

PROCÉS SOBIRANISTA Rajoy respon a Puigdemont que el diàleg que proposa sobre el referèndum és "impossible"

El president del govern espanyol qualifica d"amenaça" el plantejament de la Generalitat sobre el referèndum i assegura que la disposició del seu equip "al diàleg i a la cooperació entre administracions ha quedat de manifest al llarg d'aquests anys"

Mariano Rajoy i Carles Puigdemont. ARXIU. EUROPA PRESS

EFE

El cap del Govern, Mariano Rajoy, ha contestat aquest dijous per carta al president català, Carles Puigdemont, que és impossible negociar un referèndum secessionista que trenca l'ordre constitucional i que la seva petició de diàleg no es correspon amb l ' "amenaça" de declarar la independència.

"Considero inexcusable tornar a reiterar no només la impossibilitat de prendre part en allò que proposa, sinó també la impossibilitat que el seu govern plantegi tan greu amenaça a la convivència i l'ordre constitucional", diu Rajoy.

"Considero inexcusable reiterar la impossibilitat de prendre part en allò que proposa"

I menys encara, assenyala la carta de Rajoy, quan la Generalitat, alhora que reclama al Govern que accepti el referèndum, prepara "un conjunt d'iniciatives legals que suposen la liquidació absoluta" de l'ordre constitucional.

"Lliga malament el diàleg que diu oferir amb l'amenaça d'una declaració d'independència en el cas de no ser satisfetes les seves pretensions", opina Rajoy.

El cap de l'Executiu ha contestat d'aquesta manera a la missiva que li va enviar ahir el president de la Generalitat dient-li que "ha arribat el moment imprescindible perquè els dos governs puguin seure a la taula a dialogar" els termes i les condicions per celebrar el referèndum sobiranista.

Rajoy subratlla que no està disposat a participar en "una negociació a esquenes de les veritables vies democràtiques i de la llei" i insisteix en la seva voluntat "plena i sincera" de dialogar i d'arribar a acords amb la Generalitat de Catalunya, com "amb qualsevol altre govern autonòmic ".

Una disposició al diàleg i a la cooperació entre administracions que, segons destaca, "ha quedat de manifest al llarg d'aquests anys", amb nombrosos acords en diversos àmbits que "han redundat en benefici dels ciutadans de Catalunya".

Precisa, però, que aquesta voluntat d'entesa té com a únic límit el respecte a la sobirania nacional i a l'Estat de dret.

"Ni vostè ni jo tenim capacitat per negociar sobre allò del que no disposem", insisteix, abans de fer èmfasi que això suposaria "robar dels seus drets al conjunt del poble espanyol i, per tant, als catalans, i cap legítim governant pot procedir d'aquesta manera ".

Després d'indicar que ha tingut ocasió, tant en públic com en privat, de reiterar les obligacions que comporta tant el seu càrrec com el del propi Puigdemont, Rajoy recalca: "La primera d'elles, ineludible per a mi, és la defensa de l'ordre constitucional" .

"Nucli essencial de la Constitució espanyola"

"A ningú se li oculta que la proposta política a la qual es em convida consisteix a pactar amb el govern que vostè presideix la forma de vulnerar el nucli essencial de la Constitució espanyola", avisa.

I li recorda que l'ordenament constitucional preveu mecanismes per plantejar tota mena d'aspiracions polítiques, "sempre que es procedeixi per les vies democràticament previstos i conciten el suport parlamentari necessari".

En aquest sentit, reitera la seva invitació a Puigdemont perquè vagi al Congrés dels Diputats a debatre la seva proposta. "És aquí on s'han de debatre les aspiracions que el nostre pluralisme polític empara", afegeix.

Rajoy considera que "el que no hi cap és plantejar una negociació a esquenes de les veritables vies democràtiques i de la llei", que a tots "empara" i "obliga", per apuntar després que l'obligació del seu Govern "és i serà sempre la d'actuar en defensa de la llibertat, la convivència pacífica i els drets de tots els catalans i de la resta de ciutadans espanyols ".

Com a "governant i com a representant de l'Estat", Rajoy convida Puigdemont a "recuperar els plantejaments que, lluny de generar desencontre i frustració, s'ajustin al comú marc de convivència i responguin a les necessitats reals dels catalans" i, des d'aquesta posició , puguin trobar "espais d'acord en benefici de tots".

Text de la carta de Mariano Rajoy a Carles Puigdemont

Govern disposat a impedir que es posin urnes 

Dolores de Cospedal. EFE

Dolores de Cospedal. EFE

La ministra de Defensa i secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha garantit aquest dijous que no hi haurà referèndum a Catalunya i ha afirmat que no es "tornarà a produir" la "situació" de la consulta del 9N el 2014, en la qual al final es van arribar a col·locar urnes i va haver votacions. En aquest punt, ha confirmat que "impediran" que es pugui fer aquest pas i ha avisat que hi haurà "conseqüències" per a aquells que "col·laborin" posant urnes o deixant un local.

En una entrevista a la cadena Cope, recollida per Europa Press, Cospedal ha assenyalat que l'Executiu de Mariano Rajoy farà "tot el que hagi de fer", però ha afegit que no es pot "anar dient prèviament" els passos que es poden donar, atès que "davant de l'amenaça i el xantatge cal actuar amb cautela, intel·ligència i determinació".

Dit això, ha indicat que l'Estat té "tots els instruments al seu abast" i el govern del PP "els haurà d'utilitzar per impedir que es pot fer" el referèndum que planteja el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que ha qualificat com un "pur assalt al model constitucional i a les lleis que regeixen a tots".

"El Govern té la possibilitat d'utilitzar tots els instruments. Fins a quin moment? Doncs depèn de quina sigui l'actuació i l'actitud dels que governen avui a la Generalitat", ha manifestat, per afegir que ara el que s'estan produint són "amenaces" i " intents de xantatge" que "no es poden acceptar mai ".

Després de ser preguntada què farà l'Executiu si es col·loquen urnes per al referèndum i si està disposat a impedir-ho amb guàrdies, Cospedal ha afirmat que no es posaran les urnes. "Estem disposats a impedir que es pugui arribar a posar aquesta urna de paper de cartró, de vidre o com es vulgui perquè ja s'està comprovant que aquells que col·laboren en aquesta actuació van a tenir conseqüències i responsabilitats penals", ha advertit.

En aquest sentit, la titular de Defensa ha assenyalat que no es tracta de "judicialitzar res" sinó de complir la llei que afecta a tots. Per això, ha dit que "el que col·labori fent l'urna o posant-la, o deixant el local, va tenir les seves conseqüències com és lògic i normal".

Després que el Govern anunciés abans del 9N que no hi hauria urnes i al final es permetés la seva col·locació i que es produís la votació, Cospedal ha afirmat rotunda que "aquesta situació no es tornarà a produir". "I farem el que hàgim de fer i li ho dic amb tota claredat", ha conclòs.