Público
Público

REFERÈNDUM D'AUTODETERMINACIÓ La CUP s'autoinculpa i Junqueras espera més querelles

El vicepresident de la Generalitat i l'esquerra independentista es pronuncien contra les amenaces i assenyalen l'existència d'una "estratègia de la por" per part del govern espanyol

Benet Salellas al seu despatx al Parlament. FRANCESC PERIS

PÚBLIC

La CUP ha demanat al titular del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona que tingui en compte la seva formació "com a part investigada, donada la seva condició de particip" en l'impuls del referèndum d'autodeterminació anunciat pel pròxim 1 d'octubre.

Aquest jutjat número 13 és el que està enviant requeriments a empreses i funcionaris per demanar informació sobre l'organització de la consulta, en la qual la CUP vol ser considerada com a "coautora i coorperadora necessària",

El diputat Benet Salellas ha declarat, que "l'actuació d'aquest jutjat", que va enviar agents de la Guardia Civil al Teatre Nacional de Catalunya, "demostra quie el problema no és el govern del PP, sinó l'aparell de l'Estat".​

El referèndum no pot ser considerat mai un delicte, explica la CUP, però "atès que hi ha diligències penals obertes, demana ser-hi present com actor polític", de tal manera que això li permeti tenir accés a l'expedient i demanar la pràctica de diligències".

Amb la documentació enviada al jutjat, la CUP ha afegit la llista de tots els actes que tenen previst realitzar des del moment actual fins l'1 d'octubre.

L'organització de l'esquerra independentista també assenyala que amb aquesta acció "vol demostrar la necessitat de fer front a l'estratègia de la por que han endegat les institucions de l'Estat".

"Querelles no en faltaran"

El Vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, s'ha pronunciat de nou en termes contundents sobre les amenaces formulades pel Govern central i representants del PP. "De cap manera ens podem acovardir", ha afirmat aquest matí en declaracions a l'emissora RAC1.

"No podem sucumbir a la pressió, a l'nsult, a l'amenaça, al menyspreu... perquè el dia que algú cedeixi, quina garantia tindrà la societat que algun dia no els ho puguin fer a ells?

Junqueras ha insistit en que les urnes pel referèndum es compraran ben aviat: "la nostra obligació és fer-ho i fer´ho efectiu. De querelles segur que no ens en faltaran". "És segur que hi haurà urnes i estaran molt plenes de vots".

El dirigent republicà ha assenyalat que els referèndums "enlloc estan prohibits", i que no tenen "vocació heròica  ni de ser màrtirs".

"Hi ha un Estat que i uns mitjans que constantment ens estan dient que actuaran contra la nostra llibertat, contra el nostre patrimoni. Quan diuen això, què ens estan dient? Quin patrimoni? Si tenim casa nostra i poc més...". "La resposta hauria de ser la indignació generalitzada", ha manifestat el vicepresident.

Mossos i Consellers

En relació al seu paper, en el govern acabat de remodelat, el Vicepresident ha dit que confia "que tots els consellers hi han estat sempre [pel referèndum], perquè és el compromís que tenien" i que ell no té res a veure amb els canvis.

I en quant al peper dels Mossos d'Esquadra ha expressat la seva confiança en que "tothom compleixi amb el seu deure i de la millor manera possible".

"Jo soc irrellevant. El dia que no sigui al govern ni a ERC ningú em trobarà a faltar", ha explicat.  "No es tracta del que jo pensi, sino del nostre duere col·lectiu i polític. Es tracta de com defensem aquests drets col·lectius. Aquesta és l'única cosa que és rellevant", ha afegit.

Pel govern espanyol, segons ell, "ha passat de ser l'encarnació del diàleg a màxim responsable de la conspiració, de l'obstinació".