Público
Público

DECLARACIÓ D'INDEPENDÈNCIA Sánchez donarà suport a l'aplicació del 155 si hi ha declaració unilateral

El secretari general del PSOE demana que la comissió creada al Congrés sobre el model territorial comenci a desenvolupar els seus treballs i en mesos pugui tenir conclusions. Serà aleshores el moment, segons ell, per a que el Govern obri la reforma constitucional, "i això ha de ser en mesos, no es pot esperar més", ha insistit.

Pedro Sánchez i Miquel Iceta després de la reunió de l'executiva del PSC / EFE

manuel sánchez

El secretari general dels socialistes, Pedro Sánchez, no ha parlat explícitament de garantir el suport del PSOE a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que suspendria l'autogovern de Catalunya, però sí que ha deixat clar que el seu partit "donarà suport a la resposta de l'Estat de Dret davant la fallida unilateral de la convivència entre els espanyols ", que possiblement inclogui aquesta mesura.

En una conferència de premsa al costat de Miquel Iceta, després d'assistir a la reunió de la Comissió Executiva del PSC, Sánchez s'ha vist obligat a respondre a la pregunta de si es posaria al costat del govern espanyol si s'aplica l'article 155, i ho ha fet amb una altra pregunta: "Què li demanarien al Govern si hi ha una declaració unilateral d'independència? ".

Pel líder socialista, una declaració unilateral d'independència (DUI) no té cabuda en cap Estat social i de dret, i ha de tenir resposta des de les institucions. Per això, ha demanat directament al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que reflexioni i no la proclami.

Sánchez ha volgut a més llançar un missatge d'esperança i ha assegurat que encara s'és a temps de canalitzar l'actual crisi institucional i política, "si som generosos", i ha assegurat al mateix temps que el PSOE està compromès amb això, "perquè les coses no poden seguir com estan, ni trencar-se, com volen altres ", ha afirmat.

El secretari general del PSOE ha posat en valor les manifestacions d'aquest cap de setmana que, segons ell, "reflecteixen molt bé el sentir de moltíssima gent de com s'ha de resoldre aquesta crisi d'Estat". Sánchez ha indicat, a més, que si alguna cosa van demostrar aquestes mobilitzacions és que "el poble català no és un, el poble català són molts; i que Catalunya no és una, Catalunya són moltes ". "Hi havia un sentiment de confraternitat", ha dit, però a continuació ha demanat que "la política surti dels carrers i torni a les institucions".

Segons Sánchez, el que aquest cap de setmana van manifestar milers de persones és que "així no", i ha demanat que es parli entre tots i es busquin solucions.

Per això, el dirigent socialista ha tornat a assenyalar la necessitat d'obrir el diàleg a la comissió creada al Congrés per abordar el model territorial d'Espanya. Però, a més, ha demanat que aquesta comissió s'iniciï ja, que comenci a desenvolupar els seus treballs i en mesos pugui tenir conclusions. Serà aleshores el moment, segons Sánchez, per a que el Govern obri la reforma constitucional, "i això ha de ser en mesos, no es pot esperar més", ha insistit Sánchez.

Finalment, Sánchez ha acusat Carles Puigdemont de no estar defensant ni els interessos dels treballadors ni dels catalans, i l'ha instat a que les seves demandes per canviar les coses les negociï des de l'Estat espanyol, "perquè aquest canvi és possible. I bona part de la societat catalana es podria veure reconeguda en una nova Constitució ", ha dit.

Per això, a menys de 24 hores del ple d'aquest dimarts, Sánchez ha indicat que que encara espera de Puigdemont, "una decisió sàvia, honesta i que representi al conjunt de la societat catalana, no a una part", ha conclòs.

Miquel Iceta, per la seva banda, també ha demanat al president de la Generalitat que no faci una declaració unilateral d'independència, i ha assegurat que el PSC no l'acceptaria "ni real, ni simbòlica, ni en diferit".