Público
Público

El Suprem confirma la condemna d'entre 10 i 12 anys de presó a 'La Manada' de Manresa

La sala penal del tribunal ha emès la sentència definitiva sobre les condemnes pels cinc implicats, acusat d'un delicte d'abús sexual per una violació grupal a una menor de 14 anys l'any 2016

Pla general de tres dels acusats, acompanyats d'una familiar, arribant a l'Audiència de Barcelona, al setembre del 2019
Pla general de tres dels acusats, acompanyats d'una familiar, arribant a l'Audiència de Barcelona, al setembre del 2019. Gemma Aleman / ACN

Sentència definitiva i ferma al cas de La Manada de Manresa (Bages). El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres les condemnes d'entre 10 i 12 anys de presó per als cinc homes acusats d'un delicte d'abús sexual per violar per torns a una menor de 14 anys, l'octubre del 2016.

A més de les penes de presó, l'alt tribunal ratifica el pagament conjunt d'una indemnització de 60.000 euros a la víctima. I també la prohibició d'acostar-s'hi i comunicar-s'hi el temps que durin les condemnes respectives.

La sala penal ha desestimat íntegrament els recursos presentats per tres dels acusats, els únics que compleixen condemna, i els únics plantejats contra la sentència. Els altres dos, que continuen fugits, no van presentar recurs.

Tampoc va recórrer l'acusació particular ni la Fiscalia Superior de Catalunya. L'Audiència de Barcelona ja va descartar la tesi de la Fiscalia i les acusacions, que qualificaven els fets d'agressió sexual a l'entendre que la víctima va ser intimidada.

La sentència del TSJC

Al no recórrer, el ministeri públic va acceptar la posició de l'Audiència i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Aquest va confirmar les condemnes per un delicte d'abusos als cinc processats perquè entén que no està provada la "intimidació ambiental" que permetria elevar-lo a agressió sexual.

La sentència considera provat que la menor va estar prenent begudes alcohòliques i fumant algun porro en un botelló al qual va anar al costat d'un grup d'amics, el 29 d'octubre del 2016, en una fàbrica abandonada situada al camí Torre d'en Viñas de Manresa. Així, va perdre la consciència "del que passava i del que feia" i no la va recuperar fins a l'endemà al matí.

Un dels processats, Bryan Andrés M., es va emportar llavors una caseta adjunta a la nau a la jove. La condició de menor de setze anys "no va passar desapercebuda a cap dels congregats" així com el seu estat d'"inconsciència", i en va abusar sexualment, segons detalla la sentència.

Després va animar a fer el mateix quatre dels seus amics, que la van penetrar vaginalment. Posteriorment, els processats Bryan Andrés M. i Maikel P., condemnats a dotze anys, van obligar la menor que els practiqués una fel·lació.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?