Público
Público
GOVERN

El Suprem fixa pel 17 de setembre la vista pel recurs de Torra contra la seva inhabilitació

Si l'alt tribunal rebutja el recurs, confirmarà la condemna del TSJC i, per tant, el president del Govern perdrà el càrrec. Torra va ser sentenciat a un any i mig d'inhabilitació per un delicte de desobediència després de negar-se a despenjar una pancarta de suport als presos polítics del Palau de la Generalitat. 

Torra, al costat de la seva dona, Carola Miró, abans d'entrar al TSJC. EUROPA PRESS / PAU VENTEO
Torra, al costat de la seva dona, Carola Miró, abans d'entrar al TSJC el dia que va ser jutjat. EUROPA PRESS.

acn | públic

El Tribunal Suprem preveu fixar per al pròxim 17 de setembre la vista del recurs del president de la Generalitat, Quim Torra, contra la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que el va condemnar a un any i sis mesos d’inhabilitació per un delicte de desobediència. La sentència contra Torra va dictar-se el 19 de desembre de l'any passat i va ser la culminació d'un procés que va iniciar-se per no haver despenjat del balcó del Palau de la Generalitat una pancarta demanant l’alliberament dels presos, tal com li exigia la Junta Electoral Central (JEC).

A més dels magistrats, encapçalats per Manuel Marchena, a la vista hi seran presents els advocats de Torra i els representants de la Fiscalia, que s’oposa al recurs del president de la Generalitat. Les parts exposaran els seus arguments i el tribunal podrien emetre una sentència en poc temps. Si l'alt tribunal rebutja el recurs del president i, per tant, confirma la sentència del TSJC, Torra quedarà inhabilitat i perdre les seves facultats com a cap del Govern català, entre les que hi ha la convocatòria d'eleccions.

El Tribunal Suprem avança en la resolució del recurs malgrat que el magistrat que havia de redactar la ponència, Miguel Colmenero, va demanar la setmana passada apartar-se del cas perquè ho considera incompatible amb la seva designació com a membre de la JEC. La defensa de Torra, encapçalada per Gonzalo Boye, va presentar un recurs al Tribunal Suprem adduint que la sentencia pretenia únicament apartar-lo de manera "il·legal i il·legítima" de la presidència de la Generalitat amb un seguit de decisions imparcials que constitueixen una "persecució política".

La Fiscalia ja es va oposar a l’admissió a tràmit del recurs i s’oposarà ara també als arguments de la defensa de Torra. Segons els fiscals del Suprem, la sentència del TSJC està ben fonamentada i no hi ha motius per impugnar-la ni des del punt de vista formal ni pels arguments de fons.

Un cop celebrada la vista prevista per al dia 17, la Sala Penal del Tribunal Suprem continuarà les seves deliberacions però podria emetre una sentència en breu. Si es ratifica la sentència, Torra passarà a estar inhabilitat, malgrat que tindrà la possibilitat de presentar un nou recurs al Tribunal Constitucional.