Público
Público
CONFLICTE POLÍTIC

La taula de diàleg entre governs arrencarà dimecres vinent, dia 26

Era una de les dates proposades en la carta que Torra ha enviat a Pedro Sánchez després de rebutjar que l'inici fos el dilluns, tal com havia previst el Govern espanyol, per "raons de caràcter personal i privat de la meva agenda". El president català insisteix en la necessitat de comptar amb un mediador internacional. 

12/02/2020.- El presidente de la Generalitat, Quim Torra, durante la sesión de control al Govern en el pleno del Parlament. EFE/Andreu Dalmau
Quim Torra, durant la darrera sessió de control del Parlament. EFE/Andreu Dalmau

públic

Finalment, ja hi ha data d'inici de la taula de diàleg entre governs per abordar el conflicte polític. Serà el proper dimecres, dia 26, un dels dies que el president de la Generalitat, Quim Torra, li ha proposat aquest matí al seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, a través d'una carta en què refusava que la data d'inici fos el proper dilluns, dia 24. La reunió es farà a la Moncloa i, a banda dels mateixos Sánchez i Torra, també està confirmada la presència del vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el vicepresident segon de l'executiu estatal, Pablo Iglesias. Aquest dijous s'ha conegut que també hi serà Manuel Castells, el ministre d'Universitats a proposta dels comuns. 

L'acord ha arribat poques hores després que transcendís la carta de Torra a Sánchez en què el president català descartava la data del 24 per "raons de caràcter personal i privat de la meva agenda". En una carta avaçada per Rac 1, Torra afegia que "la meva disposició a reunir-nos com més aviat millor és completa" i, de fet, proposava com a dates alternatives per iniciar la taula de diàleg demà mateix, aquest diumenge, o el dimecres, dijous o divendres de la setmana vinent, és a dir, els dies 26, 27 o 28 de febrer.

La data del 24 havia estat pactada entre ERC i el PSOE, en concret entre Gabriel Rufián i Adriana Lastra -portaveu dels socialistes- com a resposta al que consideraven bloqueig des de la Generalitat. Ja el mateix dimecres va transcendir que Torra estava molest per la "unilateralitat" amb la qual, segons el seu parer, havia actuat el Govern espanyol. Això també queda clar en la missiva, on el president català hi diu que "lamento que aquest diàleg no comenci amb bon peu. Fer propostes de data de reunió a través dels mitjans de comunicació, sense haver-les pactat abans en l’agenda de les dues parts, no és la manera de mostrar que es vol un diàleg honest i fructífer".

En el text, Torra afegeix que a nivell de continguts la delegació catalana vol que a la taula s’abordi el "reconeixement i exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya" i la "fi de la repressió, amnistia i reparació", mentre que per afavorir la negociació demana un calendari de treball, un "sistema de validació i proposta de mediació internacional" i el "reconeixement de totes les parts en conflicte, incloent exili i presó". JxCat exigeix el mediador internacional, una demanda que el PSOE no contempla.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?