Público
Público
TEMPORAL GLÒRIA

El temporal Glòria evidencia la fragilitat del litoral català 

Els danys són especialment greus al Delta de l'Ebre, on es plantegen reclamar la zona d'emergència. S'han desbordat en alguns punts els rius Ter, Fluvià o Tordera, amb impactes importants a les comarques gironines i al Maresme.  Durant tot el dia hi ha hagut problemes de mobilitat i uns 150.000 alumens s'han quedat sense classe. 

Arrossars inundats al Delta de l'Ebre.
Arrossars inundats al Delta de l'Ebre.

PÚBLIC

Tercer dia del temporal Glòria i afectacions cada cop més importants arreu de Catalunya. El litoral ha quedat malmès a pràcticament tot el Principat, amb un impacte especialment greu al Delta de l’Ebre, hi ha desenes de carreteres tallades, el servei està interromput en algunes línies de tren i diversos rius -el Ter, el Fluvià o el Tordera- s’han desbordat. L’acumulació de pluja caiguda les darreres 48 hores ha provocat un enorme creixement dels cabals dels rius i ara mateix és l’element de màxima preocupació, ja que les pluges continuaran amb força aquesta tarda.

Per tot plegat, Protecció Civil ha decretat que el pla Inuncat passa a la fase d’emergència i ha manat desallotjar de manera preventiva unes 300 persones de la urbanització Riuclar de Massanes i a 170 més del municipi de Tordera per la seva proximitat al riu. A més a més, ara mateix hi hauria una persona desaparegudes, a Palamós, i dues més ferides des de dilluns, segons informa el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El temporal ha evidenciat la fragilitat del litoral català per afrontar un temporal com aquest, especialment el Delta de l'Ebre, un espai amenaçat per diverses raons des de fa dècades. 

A l’espera de veure com evoluciona la situació durant aquest dimecres, ja és segur que el temporal ha provocat danys molt importants al litoral català, fent desaparèixer un gran nombre de platges arreu de Catalunya. Però si hi ha un punt on el pas del Glòria té un impacte greu és el Delta de l’Ebre, on el mar ha penetrat tres quilòmetres terra endins i ha cobert 3.000 hectàrees d’arrossars. L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha explicat que "no recordem res semblant. És dramàtic veure com es desborda el riu i entra el mar quilòmetres endins". De fet, el consistori es planteja demanar la declaració de zona catastròfica. La inundació afecta especialment els municipis d’Amposta, l’Ampolla i Sant Carles de la Ràpita, a més de Deltebre.

Segons la comunitat de regants del marge esquerre del Delta, la inundació dels arrossars amb aigua del mar no significa que desapareguin, però l'aigua salada perjudicarà el conreu. D'entrada, caldrà treure l'aigua salada i després inundar amb aigua dolça i hi ha el risc que al terreny hi quedi sal que perjudiqui la propera campanya. Entre els espais més afectats del Delta hi ha l'illa de Buda, que gairebé tota coberta per l'aigua i no es pot estimar quina part de superfície s'ha perdut. Es considera que el Glòria és el pitjor temporal que ha patit el Delta, que pateix problemes de regressió i enfonsament des de fa dècades. Un vídeo gravat pels Bombers des d'un helicòpter ajuda a fer-se una idea dels danys. 

El temporal ha fet que el mar hagi guanyat 25 metres de terra al Delta, l'equivalent a la regressió que fa l'espai en cinc anys.  Amb el temporal ha desaparegut la defensa natural de la barra del Trabucador, a més de sis quilòmetres de platges com la platja de la Marquesa i la carretera, l'illa de Buda està inundada, com també 3.000 de les 20.000 hectàrees d'arrossars. Unió de Pagesos ha alertat en un comunicat dels greus perjudicis que pot patir el Delta i ha denunciat que les administracions no hagin pres mesures preventives. 

La llevantada ha fet desaparèixer moltes platges arreu de litoral i els danys costaran entre 6 i 7 milions d'euros a Ports de la Generalitat, segons ha anunciat el seu director, Joan Pere Gómez. L'entitat no inclou els ports de Barcelona i Tarragona, els més importants de Catalunya. 

Rius desbordats

Aquest dimecres al matí s’ha confirmat el desbordament en alguns punts dels rius Ter, Fluvià i Tordera, a més de diverses rieres. El Ter, per exemple, s’ha desbordat a l’altura de Girona i Bescanó, mentre que el Fluvià ho ha fet a Olot i a la Vall d’en Bas. El Daró, l’Onyar, la Riera Major (Viladrau, Sant Sadurní d’Osormort i Vilanova de Sau), la Riera d’Osor o la Tordera són altres rius o rieres que provoquen inundacions. La Riera d'Osor ha trencat un pont a Anglès. A més, el tram baix del Llobregat i el Gurri també estan en situació d’alerta.

El desbordament de la Tordera ha provocat el tall de l’AP-7 i l’esfondrament parcial de dos ponts entre Malgrat i Blanes, que entre d’altres impactes han fet que s’hagi interromput la circulació de trens de la línia R1 de Rodalies entre Arenys i Maçanet. El riu s'ha desbordat també al municipi de Tordera, al Maresme. Un dels majors impactes a la zona ha estat l'esfondrament d'un pont, que ha provocat la interrupció del servei ferroviari entre Blanes (la Selva) i Malgrat de Mar (Maremse). Segons ha informat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, les obres per reparar-lo s'allargaran entre sis i nou mesos. A més, Protecció Civil ha manat aquesta tarda desallotjar de manera preventiva unes 300 persones de la urbanització Riuclar de Massanes i a 170 de Tordera per la seva proximitat al riu. 

Les pluges també han provocat que els embassaments s'hagin omplert d'aigua i això ha fet que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) hagi decidit començar a desembassar els pantans de Sau i de Susqueda, els dos del sistema del Ter, que estaven al 91% de la seva capacitat. 

Pel que fa a la xarxa viària, ara mateix hi ha desenes de carreteres tallades per inundacions o obstacles, com arbres, a la calçada. La C-35 a Hostalric, la GI-550 a Agullana, la N-420 a Gandesa, la C-12 a Tortosa, la C-61 a Arenys de Munt o la C-32 a Castelldefels en són alguns exemples. Aquesta darrera tot just s'ha reobert al voltant de les 16h. També s'ha tallat la circulació al Túnel de Bracons, a la Garrotxa, a causa d'una esllavissada, així com la BV-5301 del Brull al Montseny, també per una esllavissada. A nivell ferroviari, també hi ha múltiples afectacions, amb la circulació tallada entre Sant Martí de Centelles i Puigcerdà, entre d’altres. A Badalona, Adif ha decidit interrompre la circulació de trens pel risc de desbordament de les rieres de la zona. A la ciutat també s'ha trencat una part del pont del Petroli. 

A més a més, per tercer dia hi haurà desenes de milers d’alumnes sense escola, almenys uns 149.000, segons informa el Departament d'Educació. Només a les comarques de Girona hi ha 297 centres educatius tancats, el que ha deixat sense classe gairebé 107.000 estudiants. A les Terres de l'Ebre són més de 21.500 els alumnes amb els centres tancats. 

Pel que fa als danys personals, el SEM ha atès 66 persones afectades pel temporal, 59 de les quals han estat traslladades a centres de salut. N’hi ha dues de greus per contusions, una a Cornellà de Llobregat (dilluns) i l’altra a Alpicat, al Segrià, el dimarts. Finalment, els Bombers de la Generalitat i Salvament Marítim busquen una persona desapareguda a Palamós, al Baix Empordà. Hauria caigut al mar aquest dimarts a la nit des d'un vaixell mercant davant del port. En canvi, sí que s'ha trobat en bon estat l'home de 82 anys que havia desaparegut ahir a Begues, al Baix Llobregat. Havia sortit a passejar i no havia tornat a casa. L'han localitzat en una zona de bosc de Can Rigol i els serveis mèdics l'han atès després de passar una nit a la intempèrie.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?