Público
Público

Troben la segona víctima mortal de l'explosió d'una indústria química a la Verneda

Protecció Civil manté en fase d'Emergència el PLASEQCAT tot i que els Bombers han confirmat que no hi ha risc pels veïns. Onze dotacions dels Bombers de Barcelona treballen en les tasques d'extinció. 19 persones han resultat ferides de caràcter lleu.

Runes després de l'explosió d'una fàbrica química al barri de la Verneda de Barcelona. @portadasinrazon
Runes després de l'explosió d'una fàbrica química al barri de la Verneda de Barcelona. @portadasinrazon

Agències i públic

Els Bombers de Barcelona han localitzat aquest matí el cos sense vida de la persona desapareguda ahir a l’explosió de la indústria Proquibasa de productes químics, situada al polígon Montsolís del barri de la Verneda, a Barcelona. Aquest fet eleva a dues persones mortes i 19 ferides de caràcter lleu després de l'incident, que va tenir lloc ahir a l'empresa situada al número 50 de la Via Trajana, al districte de Sant Martí.

Al lloc del sinistre s'hi van desplaçar onze dotacions dels Bombers de Barcelona per treballar en les tasques d'extinció i vuit unitats del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) per atendre els ferits, així com membres de la Guàrdia Urbana i del Cos dels Mossos d’Esquadra.

El cap d'intervenció dels Bombers, Ángel López, ha assegurat que l'explosió va ser "bastant violenta", ja que el dipòsit que va explotar era soterrat i per tant va provocar l'esfondrament del terra i la llosa de sobre. La persona ara localitzada, segons han apuntat els serveis d'emergència, estava treballant en tasques de neteja i manteniment de les instal·lacions.

Els Bombers van confirmar que la persona morta que van localitzar ahir era a una nau propera i va rebre l'impacte d'un tros de runa. Dels ferits, tretze van ser traslladats a centres sanitaris amb contusions a les extremitats superiors i alguna dificultat respiratòria, segons informa l'ACN.

Els serveis també treballen en la contenció de productes químics, ja que el "principal risc" és que n'hi ha de "molt inflamables". Amb tot, estan en recipients "relativament petits", segons ha dit López. Ha descartat que hi hagi perill per amiant, si bé ha admès que s'ha trencat alguna coberta de fibrociment. "En trencar-se és quan fa fumera i és quan és perillós respirar-ho, però 20 hores després això ja ha desaparegut", ha dit.

Per altra banda, ja s'està donant accés a les naus del polígon que no tenen cap perill. Per ara, tot apunta, segons Bombers, que l'empresa "ho tenia tot en regla".

L'intendent cap de la comissaria dels Mossos de Sant Martí, Joan Cordon, ha explicat que es van activar tots els recursos necessaris per preservar la zona i ara continuen les línies d'investigació. La investigació tindrà en compte observacions oculars, un dictamen que ha de fer Inspecció de Treball, a més de declaracions de testimonis i l'informe que elabori Bombers.

Protecció Civil ha situat en estat d'emergència el pla PLASEQCAT i està en contacte amb els Bombers de Barcelona i amb l'empresa per confirmar el tipus de productes afectats en l'explosió, que encara es desconeixen, ja que la firma treballa amb diferents elements. Els Bombers han afirmat, però, que no hi ha cap risc pels veïns del barri.

Diversos usuaris han compartit per les xarxes socials fotografies de les destrosses de l'explosió. El carrer va quedar ple de trossos de roques i pedres, blocs de formigó i filferro.

El cap dels Bombers, Antonio Cabeza, va explicar ahir en declaracions a l'ACN que, segons l'empresa, un dipòsit vertical va explotar en unes proves de pressió que l'equipament no va suportar.

Cabeza va desenvolupar que l'onada expansiva ha afectat tot l'entorn, inclosa la nau i les del voltant. La deflagració va causar que sortís volant molt material. Un dels trossos, va afegir, va anar a parar a una nau propera, que va entrar i va tocar a una persona. Cabezas va afegir que el SEM hi va anar però no van poder fer res per salvar-li la vida.

La runa que va sortir projectada també ha afectat dipòsits de grans dimensions dins la nau, els quals s'han col·lapsat i han generat un "vessament important". En aquest sentit, el cap dels Bombers va assenyalar que dins la nau afectada encara no es pot treballar amb seguretat, així com que el sinistre està aturat "però no controlat". La tasca dels Bombers, un cop rescatades totes les persones amb l'excepció de la qual se segueix buscant, és segellar el vessament perquè no emanin gasos inflamables "que converteixin l'incendi en descontrolat".

El Govern aprova un pla d'emergència 

El Govern va aprovar aquest dimarts durant el Consell Executiu un nou pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona, el Plaseqta 2020, que preveu la resposta a una emergència química originada en qualsevol establiment industrial que manipuli substàncies perilloses a les comarques tarragonines.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?