Público
Público

La nova Filmoteca arrenca entre crítiques a Trias

El Raval estrena l'esperat equipament cultural després de sis anys de retard

PÚBLIC

Un dels equipaments més esperats dels darrers anys a Barcelona va obrir finalment ahir en un acte que va estar marcat per les protestes que es van produir a les seves portes. I les protestes no van tenir res a veure amb els 15,7 milions d'euros que ha costat ni amb els sis anys de retards acumulats.

El primer dia de la Filmoteca del Raval va arribar acompanyat de dures crítiques a la manera com l'Ajuntament ha gestionat l'arribada d'aquest equipament cultural al barri i també per la protesta dels treballadors de TMB contra les retallades previstes.

Els veïns volien més participació durant la realització del projecte

L'alcalde Xavier Trias va destacar la col·laboració entre la Generalitat i el consistori a l'hora d'efectuar el trasllat de la Filmoteca, que abans estava a l'antic cinema Aquitània de l'avinguda Sarrià. En un discurs que per moments era inaudible a causa dels crits i els xiulets dels manifestants que es van reunir a la plaça de Salvador Seguí, Trias va subratllar la importància de comptar amb una infraestructura cultural potent per promoure la necessitat de tenir una mentalitat oberta, especialment en un barri com és el Raval, caracteritzat per la diversitat cultural i la procedència dels seus veïns.

Alguns dels manifestants reclamaven un canvi d'actitud del Govern de la ciutat, que acusen de promoure un barri pensat per a turistes i que exclou els veïns. Tanmateix, acusaven l'Administració de no haver escoltat les seves reivindicacions i d'haver tirat endavant el projecte sense tenir-los en compte.

Trias es va defensar assegurant que cal treballar per aconseguir espais de trobada, com la nova plaça, i cuidar els veïns per 'no expulsar' la gent dels seus barris. L'alcalde va assegurar que del Raval cal eradicar-ne 'la droga' i es va mostrar convençut que aquest nou equipament farà un bon servei en aquest sentit.

La instal·lació té dues sales interiors i una més a l'aire lliure

La plaça de Salvador Seguí està situada a la confluència dels carrers de Sant Pau i d'en Robador, una de les cantonades més conflictives de la ciutat tant per problemes relacionats amb les drogues com per la presència de prostitutes. Les obres d'urbanització de la plaça han inclòs una important intervenció als carrers de la zona, com ara l'ampliació d'algunes voreres i la col·locació de nous paviments.

Aquest equipament ha estat dissenyat com un centre polivalent entorn del món del cinema, amb dues sales de projeccions interiors i una pantalla per a exhibicions a l'aire lliure. Les dues sales han estat batejades amb els noms de Chomón (375 butaques) i Laya (180 butaques), dos noms que fan referència a dos dels principals patrimonis d'aquesta institució: als 105 títols del pioner català del cinema mut, Segundo de Chomón, i a Laya Films, la secció de cinema de la Generalitat republicana.

El transport públic protesta

Treballadors de TMB també van fer acte de presència a la Filmoteca per protestar per les retallades previstes per l'empresa, que inclouen la congelació del sou dels 3.200 treballadors de conveni del metro i el no abonament de l'IPC del 2011, que suposa uns 700 euros per treballador.

Els sindicats de l'empresa han anunciat que faran vaga els dies 27, 28 i 29 de febrer i 1 de març, coincidint amb la celebració del Congrés Mundial de Mòbils.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias