Público
Público

400 mortalles a la plaça del Rei de Barcelona per exigir aturar el comerç d'armes amb Israel

Tret de sortida a una campanya estatal a la qual s'han adherit més de 200 entitats i els partits Sumar, ERC i Bildu. Representants de les entitats s'han concentrat aquest dimecres coincidint amb el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí

Entitats socials col·loquen 400 mortalles a la plaça del Rei de Barcelona simbolitzant els morts de la guerra entre Israel i Palestina
Entitats socials col·loquen 400 mortalles a la plaça del Rei de Barcelona simbolitzant els morts de la guerra entre Israel i Palestina. Maria Aladern / ACN

400 mortalles han omplert aquest dimecres al matí la plaça del Rei de Barcelona, simbolitzant els morts que ha provocat la guerra entre Israel i Hamàs. Es tracta d'una visual concentració reivindicativa que han fet diverses entitats per demanar al govern espanyol que aturi el comerç d'armes amb l'Estado de Israel.

La protesta ha estat el tret de sortida de la campanya estatal Posem fi al comerç d'armes amb Israel, a la qual s'han adherit més de 200 entitats i els partits polítics Sumar, ERC i Bildu. L'acte ha coincidit amb el Dia Internacional de Solidaritat amb el Poble Palestí, i s'hi han pogut veure diversos representants polítics dels comuns i la CUP.

Les entitats calculen que entre el 7 d'octubre i el 27 de novembre d'enguany Israel ha "assassinat" a la Franja de Gaza més de 20.031 persones, entre les quals hi ha 8.000 infants. Les mortalles s'han instal·lat per fer més visibles les vides que s'ha endut la guerra. La majoria de les mortalles eren procedents de Vic, on ja s'havia fet una 'performance' similar, i algunes han estat vestides amb sabates i peces de roba per fer-les més realistes.

"Comerciar amb armes és comerciar amb vides humanes", ha dit la presidenta del Consell Català de Foment de la Pau, Gabriela Serra. "Estem aquí per dir que la guerra s'ha d'acabar, i s'ha d'acabar impedint que continuï el comerç bilateral vinculat a la indústria armamentística, que genera mort i pena i que es basa en la violència", ha afegit.

A l'espera de mesures del Govern de Sánchez

La responsable ha lamentat que el govern espanyol no hagi pres encara cap mesura concreta per mitigar el conflicte tot i les "bones declaracions" del president Pedro Sánchez. En la mateixa línia, la portaveu del Centre Delàs per la Pau, Nora Miralles, ha criticat que el cap de l'executiu no ha estat capaç de fer cap proposta "ni que sigui de cara a la galeria".

Segons ha detallat, les relacions comercials militars entre Espanya i Israel han donat lloc a gairebé 29 milions d'euros en exportacions i 136 milions més en armament des del 2005. "Aquest flux militar no es va aturar amb la massacre a Gaza del 2008 ni s'ha aturat ara, fet que és totalment incoherent, també estem exportant el genocidi", ha assenyalat.

Apunten que Espanya ha autoritzat recentment la compra per 576,4 milions d'euros de llançacoets SILAM, que desenvolupa l'empresa israeliana Elbit Systems, i que a l'octubre també va autoritzar la compra per 285 milions d'euros de 1.680 míssils Spike. La portaveu ha explicat que les exportacions són sobretot de components, i que un cop a Israel les peces són revenudes a altres territoris, vulnerant la legislació europea d'exportació d'armes: "No sabem on acaben".

A l'acte també hi ha assistit el portaveu de la Comunitat Palestina de Catalunya, Salah Jamal, i el portaveu de l'Associació espanyola d'Investigació per la Pau, Jordi Palou. Des dels sindicats s'hi ha personat el secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, i el secretari general de la UGT, Camil Ros.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?