Público
Público

El Govern aprova el segon paquet d'ajuts per la sequera al sector agrari

La nova línia d'ajudes és de 80 milions d'euros i va dirigida a la fruita dolça i els conreus herbacis. Se sumen als 12 milions d'ajuts aprovats al maig adreçats a la compra de farratge

Un camp de blat a la plana de l'Empordà de Farina de Girona
Un camp de blat a la plana de l'Empordà de Farina de Girona. Gerard Vilà / ACN

El Govern ha aprovat un nou paquet d'ajudes per compensar les conseqüències de la sequera en el sector agrari, dirigida a la fruita dolça i els conreus herbacis. La línia pretén "assegurar" que la pagesia "pugui continuar amb la seva activitat tot i les complexitats", segons ha explicat el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, després d'una reunió de la Taula Agrària.

En concret, la nova línia d'ajudes és de 80 milions d'euros, que se sumen als 12 aprovats al maig, adreçats aleshores a la compra de farratge. Això suposa que la conselleria ha previst destinar un total de 92 milions per fer front a les despeses derivades de la manca d'aigua en el sector primari.

Segons ha detallat el conseller, aquests ajuts directes "s'han articulat urgentment" i arriben sense que el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació hagi concretat encara quin serà l'import exacte destinat al sector primari de Catalunya. "El que estem fent avui amb aquest segon paquet d'ajuts és assegurar que la nostra pagesia pugui continuar la seva activitat. Aquest Govern no permetrà que cap pagès o pagesa hagi de plegar a causa de la sequera", ha reivindicat.

A la trobada d'aquest divendres, presidida per primer cop pel nou conseller, hi ha participat Unió de Pagesos, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC), entre altres. El paquet ha tirat endavant amb el seu vistiplau.

La quantitat de les ajudes varia en funció del tipus de conreu i de les hectàrees. La línia anunciada aquest divendres preveu que pel sector de la fruita dolça es donaran al voltant de 5.800 euros per hectàrea, excepte en la cirera, on l'ajut serà de 3.000 euros per hectàrea. En ambdós casos hi haurà un topall de 100.000 euros per a les explotacions professionals i de 50.000 euros per a les no professionals.

Pel que fa als conreus herbacis de secà, la proposta és compensar les pèrdues de l'any passat, en algunes comarques concretes, i evidentment també d'enguany. Pel 2022, l'ajut serà de 243 euros per hectàrea, amb un màxim de 20.000 euros per les explotacions professionals i 9.000 euros per a les no professionals. Pel 2023 les ajudes s'estenen a tot Catalunya, amb una valoració de 251 euros per hectàrea i els mateixos topalls. El mínim per poder rebre la subvenció serà de 1.500 euros.

En relació amb els herbacis de regadiu, la quantia serà de 712 euros per hectàrea, amb límit de 30.000 euros per a explotacions professionals i 13.500 per a no professionals. L'arròs i els farratges tindran un mòdul a part. També hi haurà un mínim de 1.500 euros per hectàrea.

Per la seva part, la FCAC ha aplaudit el segon paquet d'ajudes, però ha advertit que vetllarà per l'aplicació dels instruments de suport acordats. Les cooperatives també ha detallat que farà seguiment de les conseqüències que pot tenir la sequera durant les setmanes vinents en altres sectors no contemplats en les mesures, com l'olivera, la vinya o la fruita seca. Paral·lelament, consideren necessària la línia que es preveu per a les explotacions que, a conseqüència de la poca dotació de reg, vegin perillar la supervivència dels arbres fruiters a causa de la càrrega del fruit.

Front comú amb el sector

El Departament d'Acció Climàtica ha detallat que està treballant conjuntament amb les agrupacions agràries i mitjançant la xarxa territorial formada per les oficines comarcals i els serveis territorials del Departament per fer un seguiment de les afectacions reals que està tenint la sequera sobre el sector. El treball permet detectar les principals urgències a abordar, per així "respondre amb la màxima celeritat possible i minimitzar les conseqüències" de la sequera.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?