Público
Público

L'espionatge a moviments socials i l'explosió d'Iqoxe, investigacions guardonades amb el Premi Ramon Barnils

L'operació d'Estat d'infiltració de policies espanyols en l'activisme dels Països Catalans destapada per 'La Directa' ha guanyat la categoria de mitjans nacionals, mentre que el reportatge radiofònic 'Tarragona, com respires?', elaborat per les periodistes Neus Jover i Clara Pagès, ha rebut el premi de proximitat

Gala del 9è Premi Barnils de Periodisme d'investigaicó
Gala del 9è Premi Barnils de Periodisme d'investigaicó. Grup de Periodistes Ramon Barnils

L'espionatge d'Estat als moviments socials independentistes i l'explosió d'Iqoxe a Tarragona han estat les investigacions guardonades amb el 9è Premi Ramon Barnils, dotat amb 1.500 euros en cada categoria. L'operació d'estat d'infiltració de múltiples policies en l'activisme dels Països Catalans destapada per La Directa ha guanyat la categoria de mitjans nacionals, mentre que el reportatge radiofònic Tarragona, com respires?, elaborat per les periodistes Neus Jover i Clara Pagès i emès a Tarragona Ràdio, ha rebut el premi de proximitat.

L'equip de La Directa, format per Gemma Garcia, David Bou, Jesús Rodríguez, Ester Fayos, Irene Molina, Pau Fabregat i Victor Serri, va destapar la infiltració de quatre agents de la policia nacional espanyola en diverses organitzacions i moviments socials dels Països Catalans a Barcelona, Girona i València.

La investigació exposava les pràctiques irregulars de la policia espanyola, inclosa la falsificació de documentació oficial o l'ús de les relacions sentimentals com a estratègia d'infiltració. Tot plegat ha desencadenat, entre altres conseqüències, dues peticions de compareixença del ministre de l'Interior del Govern espanyol, dues querelles i el reconeixement de la Fiscalia que com a mínim un dels policies actuava sense regulació.

La indústria petroquímica de Tarragona

Pel que fa al reportatge Tarragona, com respires? es va emetre el setembre passat en format pòdcast i posava en valor, a través de cinc capítols d'entre deu i vint minuts de durada, diferents qüestions relacionades amb la indústria petroquímica de Tarragona i les conseqüències per a la població.

A partir de l'experiència de diverses persones i mitjans de comunicació de l'explosió d'Iqoxe el 14 de gener del 2020, les periodistes tracten aspectes com el pla de seguretat vigent o la qualitat de l'aire i plantegen amb experts el futur de la indústria petroquímica de Tarragona. El jurat ha valorat especialment la tasca "exhaustiva" de recerca per fer una informació "rigorosa i de servei públic" arran de l'explosió "que demostra el potencial del periodisme local".

El president del Grup de Periodistes Ramon Barnils, Enric Borràs, ha destacat durant la gala de lliurament dels guardons la qualitat del periodisme d'investigació en català i ha defensat la pràctica periodística com a mecanisme de control "imprescindible en qualsevol democràcia". Sobretot, ha afegit, "quan molesta les esferes de poder perquè revela pràctiques il·legals, injustes, antiètiques o antisocials".

¿Te ha resultado interesante esta noticia?