Público
Público

Catalunya deixa de recollir la brossa del seu litoral

L'Agència Catalana de l'Aigua argumenta que n'hi ha poca i és car retirar-la

PÚBLIC

La Generalitat ha decidit no recollir les deixalles que floten davant la costa aquest estiu perquè, segons argumenta, hi ha poca brossa i resulta molt car recollir-la. Així, l'Agència Catalana de l'Ai­­gua (ACA) no usarà aquest estiu els vaixells per a la recollida de residus sòlids flotants al mar davant les costes de Catalunya. Segons els responsables de l'ACA, el cost del servei era desproporcionat 2,3 milions d'euros en relació amb la poca quantitat d'escombraries que es recollia.

El director de l'ACA, Leonart Carcolé, va explicar ahir que el 2010 tan sols es van recuperar davant de les costes catalanes 230 metres cúbics de residus (eren 1.100 m³ el 2001) o el que és el mateix, 2,5 m³ de mitjana per municipi, equivalent al volum d'un contenidor d'escombraries urbà.

L'ACA assegura que la supressió del servei no afectarà la qualitat de l'aigua

Per això, Carcolé va voler tranquil·litzar els usuaris i els ajuntaments, les economies dels quals depenen en gran part del turisme de les seves platges, en assegurar que la supressió d'aquest servei no afectarà la qualitat de l'aigua. L'argument és que l'any passat la major part de les escombraries es va recuperar fora de la zona de boies, és a dir, que són restes que no són sensibles d'acabar a la zona de bany, la més propera al litoral. Tot i això, va avançar que la decisió de suprimir la recollida, que duien a terme uns 40 vaixells, es revisaria en el cas que es comprovés que hi ha un repunt de les escombraries flotants. L'Agència ja ha informat a tots els municipis de la mesura.

Com a exemple de la 'desproporció' econòmica del servei de recollida, el director de l'ACA, que va presentar ahir el Pla de vigilància i prevenció de les aigües de bany litorals del 2011, va apuntar que recuperar del mar amb un vaixell una ampolla d'aigua de litre i mig té un cost estimat d'uns 15 euros. Encara que va reconèixer la importància de la mala conjuntura econòmica a l'hora de racionalitzar el pressupost de l'agència, el director de l'entitat va insistir que la retirada del servei s'hauria dut a terme igualment malgrat que no hi hagués hagut crisi. 'L'agència té una prioritat clara: el sanejament de les aigües i la supressió no respon a la conjuntura econòmica, sinó que es tracta de responsabilitat de gestió', va remarcar.

A més, Carcolé va explicar que l'ACA disposa de prou dades obtingudes en campanyes anteriors sobre els principals motius perquè aquests residus sòlids acabin al mar, i treballa en mesures de prevenció en origen. D'aquesta manera, l'ACA destaca que s'ha fet un esforç en la conservació de les ribes de costes i rius, ja que bona part de les escombraries i restes flotants són arrossegades al mar per pluges intenses.

Les deixalles que flotaven davant la costa eren recollides per 40 vaixells

També s'han clausurat alguns abocadors propers a les ribes, de mutu acord amb els diversos ajuntaments. A més, s'han dut a terme millores en els sistemes de sanejament, així com s'ha plantejat la construcció de més estacions de depuració i dipòsits que eviten l'emissió de contaminants a l'aigua.

Com a novetat d'aquest any, el pla inclou la col·labo­ració amb el Servei Meteorològic de Catalunya, que oferirà les seves previsions sobre precipitacions, ja que si són fortes tenen molta influència en l'aparició de residus sòlids. El pla de vigilància i inspecció de l'ACA, amb un pressupost de dos milions d'euros, disposarà aquest any de 17 inspectors que controlaran 220 platges i que faran unes 500 inspeccions per setmana.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?

Más noticias