Público
Público

Bosch estrena la nova era d'ERC amb "satisfacció"

  

Publicidad
Media: 0
Votos: 0

Abans que es tanquessin les urnes, un jove militant d'Esquerra comentava que preveien repetir els resultats del 2008 i, vista la situació del partit en els últims mesos, ho valorava positivament. Tot i que els primer sondejos, que Marta Rovira, la nova secretària general del partit, va valorar com 'coherents amb les sensacions que hem tingut al llarg de la campanya', apuntaven als tres escons, a mitjanit encara no estava clar el resultat.

El ball d'escons va marcar la nit a la seu del carrer Calàbria. Quan el sisè escó de Girona va caure en mans del PSC la dirigent d'Esquerra, que s'havia mostrat riallera pocs minuts abans, no es va deixar veure fora de la sala que compartia amb els militants fins avançat el recompte. A Joan Carretero, president de Reagrupament, sí que se'l va veure observant el recompte per televisió i aplaudint a mesura que la diferència de vots semblava assegurar l'escó als independentistes, per després tornar-lo a perdre. La plana major de la coalició va comparèixer amb dos diputats i, durant la compareixença, els números van tornar a canviar.

El tercer diputat d'ERC va ballar durant tot el final de l'escrutini

'Estarem comptant fins a altes hores de la matinada i no cal centrar-se en aquest escó', va assegurar el candidat Alfred Bosch. El cap de llista va fer la feina dels periodistes: 'El titular d'aquesta nit seria Satisfacció', el subtítol Preocupació''. Bosch va considerar que 'els resultats són favorables i també són prometedors', ja que mostren una resposta dels votants davant la renovació del partit.

A Esquerra ningú esperava recuperar els vuit diputats del 2004, tot i que Alfred Bosch assegurava durant la campanya que 'només ens conformarem amb 47 diputats'. Les primeres enquestes eliminaven els republicans del mapa polític estatal, però la renovació del partit, amb un independent com a cap de llista, ha fet possible mantenir la presència dels independentistes al Congrés, tot i perdre uns 50.000 vots respecte dels resultats dels 2008.

Un Joan Puigcercós somrient passejava per la seu d'Esquerra tot i haver estat allunyat de la campanya. Al míting central només se'l va esmentar de forma anecdòtica, però ahir, tancades les urnes, se'l veia còmode amb els que l'han substituït al capdavant del partit. En el moment de les declaracions, però, no estava present en la primera línia d'una ERC renovada que ahir buscava el suport a la seva línia.

La renovació i la unitat amb Carretero permeten repetir la representació

Mentre veia ballar les xifres, Bosch va trucar als altres candidats catalans. A Jorge Fernández Díaz el va felicitar per la majoria absoluta, però també li va dir que seran 'políticament implacables i democràticament impecables'. Tampoc va passar per alt els resultats d'Amaiur, 'un exemple d'unitat i de lluitar pels drets del seu poble'.

A diferència del Majestic, el quarter general de CiU, a la seu del carrer Calàbria, no van sonar Els Segadors. A la seu d'ERC els candidats preferien cridar 'independència'. És el que prometen defensar a Madrid.