Público
Público

Dos gestors que també han treballat a la Generalitat

Els dos imputats són més tècnics que polítics

JORDI MUMBRÚ

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, va defensar ahir que Ramon García-Bragado, tinent d'alcalde d'Urbanisme, i de Ramon Massaguer, gerent del mateix àmbit, estaven convençuts que la requalificació dels terrenys de l'hotel del Palau eren 'una iniciativa bona per a Ciutat Vella'. I va assegurar que va ser el Palau de la Música qui els va enganyar.

Els dos dirigents fa molts anys que són a l'ajuntament en l'àmbit del urbanisme i tots dos coincideixen més amb el perfil de gestor que no pas de polític. Tant és així que García-Bragado no és ni tan sols militant del PSC i Ramon Massaguer va ser secretari general de Sanitat quan governava CiU.

García-Bragado va ser ascendit recentment a quart tinent d'alcalde després de la dimissió de Carles Martí pel fiasco de la consulta per la reforma de la Diagonal. En aquella ocasió ja s'apuntava que ell podia dimitir, però va aconseguir sobreviure.

Es dóna la circumstància que el primer cop que García-Bragado es va trobar sobre la taula la proposta de la requalificació de l'hotel del Palau era gerent d'Urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona. Llavors ja va defensar el projecte, que es preveia lent, ja que necessitava una modificació del Pla General Metropolità (PGM). Anys més tard, quan treballava com a secretari general de Presidència de la Generalitat, es va tornar a trobar el pla i va tornar a donar-li el seu vistiplau. Finalment, ja com a regidor d'Urbanisme, la polèmica requalificació va tornar a la seva taula. Per autoritzar el canvi d'usos, va ser necessari un acord entre l'ajuntament i la Generalitat, i García-Bragado és qui va treballar per aconseguir-lo, defensant una operació que beneficiava la Fundació del Palau de la Música.

El responsable d'Urbanisme mai no ha negat que hagués impulsat aquest pla perquè, segons diu, el considerava positiu. El seu argument per defensar-lo era que no sabia que la Fundació del Palau ja no era la propietària dels terrenys, sinó que havien passat a mans d'Olivia Hotels. Aquesta tesi, però, topa amb la declaració que va fer ahir el director jurídic d'Urbanisme, Enric Lambies. Segons la jutge, no només ho sabien sinó que, a més, ho van silenciar. El testimoni de l'exregidora de Ciutat Vella, Itziar González, tampoc el va ajudar gaire, ja que, segons fonts judicials, va dir que es va sentir pressionada per García-Bragado. Tot i aquestes sospites, des de l'ajuntament insisteixen que confien plenament en la seva innocència.

Ramon Massaguer, per la seva banda, va entrar com a gerent d'Urbanisme a l'Ajuntament de Barcelona l'any 2004. Provenia de la Generalitat, on va estar treballant per a CiU en el sector de la sanitat. El seu perfil encara és més tècnic que el de García-Bragado.

CiU i PP van aprofitar la imputació de la jutge per reclamar a García-Bragado que declari també davant la comissió d'investigació del Parlament.

Más noticias