Público
Público

Mollet i Parets fan front comú per protegir Gallecs

El Pla Territorial de Barcelona preveu més infraestructures sobre aquest espai natural

XAVIER SEGURA

Mollet del Vallès i Parets del Vallès presentaran un recurs al nou Pla Territorial de Barcelona, aprovat el 20 de juny, perquè preveu la construcció d'una infraestructura ferroviària i una altra de viària que passarien just pel mig dels camps de l'espai rural de Gallecs. Els ajuntaments de les dues poblacions al·leguen que la zona es troba dins del Pla d'Espais d'Interès Natural de la Generalitat i que aquestes noves construccions 'no han estat debatudes' sobre el terreny.

L'espai natural de Gallecs és una extensió de terreny natural que ocupa un total de 698,91 hectàrees protegides. És una zona que va estar a punt de ser urbanitzada. De fet, l'any 1968 el Pla Director de l'Àrea Metropolitana de Barcelona preveia la creació d'una gran ciutat en tota aquesta extensió i, tot i que no es va fer, al llarg dels anys s'han anat urbanitzant les hectàrees més properes a les poblacions que envolten aquesta zona verda, entre les quals hi ha Mollet i Parets. Actualment, tota aquesta extensió és freqüentada diàriament per milers d'habitants de les ciutats veïnes, i la zona s'ha convertit en un espai lúdic que serveix de pulmó verd per al territori vallesà, molt saturat urbanísticament. L'autopista AP-7 fa de separador entre els últims edificis de les poblacions de Mollet i Parets i el començament dels terrenys de Gallecs.

Des que a l'octubre de l'any 2009 tota aquesta àrea va entrar dins del Pla d'Espais d'Interès Natural de la Generalitat, no s'havia parlat de fer-hi cap intervenció més. Ara, al pla metropolità aprovat recentment apareixen una infraestructura viària i una altra de ferroviària que creuarien tota la zona de Gallecs, cosa que podria reobrir un conflicte que ja semblava resolt entre les institucions i les entitats i col·lectius que defensen la protecció d'aquest territori.

Davant d'això, els alcaldes de les dues poblacions vallesanes han criticat durament aquesta iniciativa i també que no els n'hagin informat prèviament. Segons l'alcalde de Mollet, Josep Monràs (PSC), els dos ajuntaments estan 'sorpresos' pel projecte i lamenten que una proposta 'tan important' no se'ls hagi consultat abans. A més, Monràs lamenta que ho hagin conegut directament a través del Pla Territorial. 

Más noticias