Público
Público

La plaça dels Tortells Catalans

LLUÌS-ANTON BAULENAS

Els pobres veïns de la zona de la plaça de les Glòries porten la seva creu amb resignació. Fa tres anys es va començar a enderrocar l'infaust bombo circular. Era l'inici de la transformació i de la humanització de la plaça. D'entrada s'eliminava l'horrorós embalum que trencava la visual de la Diagonal. L'Ajuntament d'aleshores, ufà, obviava les crítiques i deia que el bombo havia estat més que amortitzat, que ja havia fet la seva feina i que ja es podia enderrocar sense problemes de consciència. L'estupor davant aquesta posició municipal de supèrbia, de no admetre mai l'equivocació, se'ns va rebaixar quan vam comprovar que, si més no, els picots entraven en acció.

Després, la crisi i la inacció. No és l'únic cas. A més de les Glòries, els grans projectes de transformació (Sagrera, Zona Franca), de sobte, van a ritme lent. Van fallar els pronòstics. No hi ha diners. Ni la possibilitat de treure'n. I la plaça de les Glòries ja es veu de nou abocada a l'espera. Des del nou Ajuntament ja s'ha insinuat. Només podem demanar paciència. La cosa pot ser que torni a anar per llarg.

Barcelona és una transformació contínua, la ciutat dels grans canvis ens va hipnotitzar

No hi ha marxa enrere en la transformació de Barcelona. Bar­celona és una transformació contínua. Ens ho van gravar a foc des de l'Ajuntament anterior. La ciutat dels grans canvis ens va hipnotitzar. I també la del disseny. No hi havia cap problema. Els calés rajaven com una font. Projectes com ara el de les Glòries podien fer-se i desfer-se com si res. Tot era possible. I permetien plantejar un projecte 'definitiu', amb l'eliminació del 'tortell' elevat i l'elaboració d'una veritable filigrana subterrània per encabir-hi, a diferents nivells, cotxes, trens i metro.

Ara ens comencen a advertir que aquella època ja no tornarà. Què farem amb la síndrome d'abstinència? El nou Ajuntament emet senyals als veïns de les Glòries que aquí no es belluga res. El nou regidor de Sant Martí, Eduard Freixedas, ha declarat: 'Enterrar els cotxes al pas per les Glòries no és ara per ara una prioritat per a la ciutat'. I si els cotxes no s'enterren, el vial elevat no s'elimina. Ja es veu que servirà encara uns quants anys com a anell viari. Per això, l'Ajuntament, tot just acabat d'instal·lar, es permet el luxe de dir que considerarà propostes de les associacions veïnals com ara la cobertura de la Gran Via entre el centre comercial de les Glòries i, suposem, el tram existent ja soterrat, mig cobert. Total, dir que sí costa tan poc

Sempre constructius, i a l'espera que arribi el dia de la seva desaparició, proposem que es rebategi l'espai. La plaça de les Glòries Catalanes (que a hores d'ara sona gairebé com una broma) podria denominar-se plaça dels Tortells Catalans. I Tortell Poltrona podria instal·lar-hi, al mig, una carpa permanent del seu circ. Per què no posar-li aquest nom? L'humil tortell dominical és un signe identificador català tant com una baguet ho és per a un francès. Encara més, com que aquesta mena de capsa que acollirà el Museu del Disseny mossega l'anell viari, aconseguiríem una bella metàfora. Què més volem? Una obra viva d'art urbana.

Simplement demanem que no ens entabanin més. Que decideixin d'una vegada què hi volen fer. I que ho facin. I ja que el tortell hi ha de ser, que la resta d'obres pendents (reubicació dels Encants, construcció d'equipaments, etc.) no s'eternitzi.

Más noticias