Público
Público

Resposta al carrer contra les retallades

JOÃO FRANÇA

El clam popular contra les retallades es va tornar a concretar ahir davant del Parlament. Tot i que l'aprovació dels pressupostos va ser un cop dur per als seus ànims, prop d'un miler de treballadors de la funció pública s'hi van apropar, convocats pels sindicats del sector, per mostrar el seu rebuig als comptes aprovats per CiU i PP. 'El que s'està aprovant és un atracament a mà armada', sentencia­va Juan Cobacho, responsable de la UGT a l'Institut Català de la Salut.

Des dels diferents sindicats coincidien que l'objectiu de la mobilització era mostrar el rebuig, ja que a dins del Parlament 'fan i desfan de la manera que volen', deia Martina Fornés, secretària provincial a Girona del Sindicat d'Auxiliars d'Infermeria (SAE).

Conflueixen les lluites contra les tisorades i contra la reforma laboral

No obstant això, Félix Belzunce, de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, va remarcar que la protesta d'ahir era només un tast de les que vindran. 'Ara les mobilitzacions per les retallades confluiran amb les que es fan contra la reforma laboral', va comentar, ja que 'tot va en el mateix sentit', tant la pèrdua de drets dels treballadors del sector públic, en el cas de les retallades de la Generalitat, com dels treballadors en general en el cas de la reforma.

CCOO i UGT convoquen avui, com a primera protesta, una tancada de representants dels treballadors en nombrosos ajuntaments catalans, entre ells els de Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa. Les tancades serviran per preparar l'ambient de cara a les manifestacions convocades per diumenge a tot l'Estat.

Són moltes les entitats que se sumen a la convocatòria de diumenge, com ara la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), que qualifica la reforma laboral com 'una agressió tan greu com les retallades de despesa pública' i un atac a la dignitat de les persones.

Els treballadors de l'ensenyament celebren la nit de protesta de dimarts

Tot i el desànim col·lectiu, dos sectors de la concentració mantenien un ambient festiu. Per una banda, un grup d'indignats que, juntament amb alguns afiliats a la CGT, cridaven consignes contra els parlamentaris, la policia i els sindicats majoritaris. 'Si la manifestació de diumenge és així semblarà un funeral', deia un indignat.

L'altre sector animat era el de l'ensenyament. Després de la nit d'ocupacions als centres, l'anomenada marea groga va portar una banda de vents fins al Parlament i va vendre xocolata calenta per finançar la seva activitat.

Rosa Cañadell, portaveu d'Ustec, assegurava que estan intentant 'augmentar la pressió per arribar a una vaga de l'ensenyament públic' i va afegir que les tancades van servir per 'enfortir les mobilitzacions'. Per Cañadell 'retallar més en ensenyament implica desmantellar de mica en mica l'escola pública'.

D'un parer semblant és Juan Cobacho, que va assegurar que pel camí actual 's'acabarà enfonsant el sistema de sanitat pública'. Cobacho va remarcar que no és només una qüestió de drets de treballadors, sinó també de capacitat d'assistència.

L'agrupació de CCOO al cos de Bombers de la Generalitat, que van assistir uniformats a la manifestació, va assegurar que els pressupostos reduiran 'la capacitat extintora' i 'la seguretat dels ciutadans'.

Más noticias