Público
Público

PRESOS POLÍTICS ARCO censura una obra sobre els presos polítics a l'Espanya d'avui

El periodista i productor audiovisual Tatxo Benet ha comprat l'obra de Santiago Sierra, integrada  per 24 fotografies en les quals apareixen  polítics com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i artistes com els que van ser detinguts per la representació d'una obra de titelles, a Madrid, 'La bruja y Don Cristóbal'

La instal·lació sobre presos polítcs a l'Espanya contemporània, de l'artista Santiago Sierra.- EFE

públic

ARCO ha optat per la censura. La galerista Helga de Alvear ha decidit retirar del seu estand la sèrie de 24 fotografies de Santiago Sierra titulada Presos Políticos en la España Contemporánea, en la qual apareixen, pixelades, imatges d'Oriol Junqueras o els joves detinguts per agressió a dos guàrdies civils a Altsasu.

Fonts de la galeria han indicat que han decidit, a petició d'ARCO, retirar l'obra de Sierra, valorada en 80.000 euros i venuda malgrat les reticències de la seva galerista. L'obra està protagonitzada per "reconeguts empresonats" dels quals només es veu la cara pixelada encara que se'ls pot identificar gràcies als textos que acompanyen a cadascun dels retrats.

Abans de ser retirada d'ARCO, el periodista i productor Tatxo Benet, ha adquirit l'obra i ha decidit posar-la a disposició de qualsevol museu o sala que la vulgui exhibir a alguna ciutat de l'Estat espanyol.

Entre les 24 instantànies es pot veure a polítics com Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Al costat d'ells figuren dos artistes que van ser detinguts per la representació d'una obra de titelles a Madrid en el 2016, La bruja y Don Cristóbal; simpatitzants del moviment 15M que van ser empresonats per la seva participació en un piquet informatiu durant la vaga general del 29M del 2012; el dirigent del SAT, Andrés Bódalo, membres del grup ecologista Solidari@s que van sabotejar les obres de l'embassament del riu Irati en 1996 o directius del diari Egin.

La direcció d'IFEMA, recinte en el qual té lloc ARCO, ha enviat als mitjans de comunicació una nota sobre els motius de la seva decisió: "La institució firal, des del màxim respecte a la llibertat d'expressió, entén que la polèmica que ha provocat en els mitjans de comunicació l'exhibició d'aquestes peces, està perjudicant la visibilitat del conjunt dels continguts que reuneix ARCOmadrid 2018, i per tant, és la seva responsabilitat, com a organitzadora, tractar d'allunyar del seu desenvolupament els discursos que desviïn l'atenció del conjunt de la fira".

Joan Tardà ha denunciat la decisió d'ARCO com una restricció equiparable a les que decideix actualment el règim turc. "Benvinguts al règim d'Erdogan. Quanta hipocresia...", ha lamentat el diputat d'Esquerra Republicana de Catalunya, quan se li ha preguntat als passadissos del Congrés per la censura d'una obra artística.

La ministra d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina, ha afirmat  que "a Espanya no hi ha presos polítics perquè és una democràcia absolutament consolidada".

En declaracions als mitjans la ministra no ha entrat a valorar l'exposició però ha insistit en que hi ha "un Codi Penal, on les conductes delictives estan perfectament definides; un sistema jurídic amb totes les garanties per als ciutadans, i un sistema judicial independent".

La portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles, ha aplaudit la decisió de la fira d'art perquè, segons ella, "tot el que ajudi a baixar la tensió cal valorar-ho positivament". "En aquest moment tot el que contribueixi a tranquil·litzar l'ambient i la crispació és positiu", per recuperar el clima de diàleg ha afirmat Robles a preguntes dels periodistes.

La direcció del PSOE i el seu grup municipal de Madrid s'han pronunciat en contra  de la portaveu socialista al Congrés i ha anunciat que exigiran explicacions a IFEMA.

L'Ajuntament de Madrid ha expressat a través d'un comunicat que "no era coneixedor de la decisió d'IFEMA i ha manifestat que "no comparteix la decisió de retirar una obra de la fira d'ARCO.

L'obra ha estat adquirida per Tatxo Benet

El periodista i productor audiovisual Tatxo Benet, soci del grup Mediapro, ha comprat l'obra aquest mateix dimecres, al matí, abans de ser retirada de l'estand de la galeria d'Helga d'Alvear a ARCO.

Tatxo Benet ha explicat a Públic la seva voluntat de posar-la a disposició de qualsevol museu o sala d'exposicions d'art d'Espanya que la vulgui  exposar.

L'obra Presos políticos en la España contemporánea de Santiago Sierra ha estat adquirida per 80.000 euros. La galerista De Alvear, que havia decidit accedir a la censura demanada per ARCO i a retirar l'obra del recinte firal no ha tingut cap problema per vendre-la.

L'artista Santiago Sierra en el 2010 va renunciar al Premio Nacional de Artes Plásticas (i als 30.000 euros amb els quals està dotat) per no perdre la llibertat que li havia atorgat l'art, va argumentar,

¿Te ha resultado interesante esta noticia?